Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasan pyöräteitä kartoitetaan joukkoistetusti mobiilipelin avulla

Julkaistu: 21.6.2021

Vaasassa kokeillaan ensimmäistä kertaa maailmassa asukkaille joukkoistettua pyöräteiden kuntokartoitusta. Crowdchuba-mobiilipelin avulla tehtävä kartoitus starttaa lauantaina 10. heinäkuuta ja on käynnissä, kunnes kaikki pyörätiet on kartoitettu.

Kartoitus toteutetaan yhtä aikaa kuudessa kunnassa. Helsinki ja Tampere ovat mukana ensikertalaisina, kun taas Vaasassa, Kuopiossa, Vihdissä ja Paimiossa on vastaava tempaus toteutettu jo autoilijoiden toimesta.

Vaasassa poljettavaa on yhteensä yli 220 kilometriä. Osallistuminen tapahtuu polkupyörän tankoon kiinnitettävällä älypuhelimella ja siihen ilmaiseksi ladattavalla Crowdchupa-mobiilisovelluksella.

Käyttäjät poimivat pyöräillessään sovelluksen kartalla näkyviä virtuaalisia kolikoita ja marjoja nauhoittamalla videota, josta tekoäly tunnistaa pyöräteiden vauriot. Kartoitukseen voi osallistua kuka tahansa ja ansaita rahaa suoraan pankkitilillensä.

– Kaikki kerättävät objektit ovat rahanarvoisia, ja keskimäärin käyttäjät pääsevät tienaamaan yli kaksi euroa kilometriltä. Ahkerimpien polkijoiden palkkiot voivat siis liikkua jo varsin suurissakin summissa, sanoo Crowdchupan toimitusjohtaja Toni Paju.

Kaupungit käyttävät kerättyä tietoa korjausvelan selvittämiseen ja pyöräteiden kunnossapidon suunnitteluun. Kiinnostus joukkoistettua kuntokartoitusta kohtaan on ollut hyvässä kasvussa, sillä tempauksen toteuttava tamperelainen startup-yritys Crowdchupa on viime syksystä saakka kerännyt jo runsain määrin dataa Suomen ja Viron autoteiden vaurioista.

– Olemme jo kartoittaneet tällä menetelmällä Vaasan liikennemerkit ja katujen kunnon. Liikennemerkkien osalta kokemukset ovat oikein hyvät ja katujen korjausvelan laskenta on käynnissä parhaillaan. Pelillistämisen ja konenäön yhdistelmä vaikuttaa toimivalta ja kustannustehokkaalta tavalta kehittää kaupungin infraomaisuuden hallintaa, kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi toteaa.

Tarkempaa lisätietoa Vaasan kartoitustempauksesta saat liittymällä Crowdchupan sähköpostilistalle tai Facebook-seuraajaksi.

Mikä on Crowdchupa?

  • Crowdchupa on joukkoistettuun ja pelillistettyyn datankeruuseen keskittyvä tamperelainen startup-yritys.
  • Crowdchupa-sovelluksen avulla teiden kuntokartoitusten kustannukset voidaan jopa puolittaa nykyisestä.
  • Joukkoistamalla kartoitukset on mahdollista toteuttaa tunneissa, kun ne ennen kestivät jopa viikkoja.