Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Cykelvägarna i Vasa kartläggs med invånarna med hjälp av ett mobilspel

Publicerad: 21.6.2021

I Vasa testar man först i världen på att kartlägga cykelvägarnas skick med invånarnas hjälp. Med hjälp av mobilspelet Crowdchupa startas kartläggningen lördagen 10 juli och pågår tills alla cykelvägar har kartlagts.

Kartläggningen görs samtidigt i sex kommuner. Helsingfors och Tammerfors är med för första gången, då däremot bilisterna  i Vasa, Kuopio, Vichtis och Pemar tidigare har gjort en motsvarande kartläggning.

I Vasa finns det sammanlagt över 220 km cykelvägar. I evenemanget kan man delta genom att fästa smarttelefonen på cykelstången och ladda ner den avgiftsfria mobilapplikationen Crowdchupa.

Användarna plockar då de cyklar virtuella mynt och bär på applikationens karta genom att spela in videon och artificiell intelligens identifierar skadorna på cykelvägarna. I kartläggningen kan vem som helst delta och tjäna pengar direkt till sitt bankkonto.

– Alla insamlade objekt är värda pengar och användarna förtjänar i genomsnitt över två euro per kilometer. De flitigaste cyklisternas arvoden kan alltså röra sig i relativt stora summor, säger Crowdchupas verkställande direktör Toni Paju.

Städerna använder den insamlade informationen för att klarlägga reparationsskulden och för planeringen av cykelvägarnas underhåll. Intresset för gemensamma konditionsgranskningar har ökat hela tiden och startup-företaget Crowdchupa från Tammerfors, som genomför jippot, har sedan förra hösten samlat in mycket data om bilvägarnas skador i Finland och Estland.

– Vi har med den här metoden kartlagt trafikmärken och gatornas skick i Vasa. För trafikmärkenas del har erfarenheterna varit mycket bra och beräkningen av gatureparationerna pågår som bäst. En kombination av mobilspel och artificiell syn verkar vara ett fungerande och kostnadseffektivt sätt att utveckla hanteringen av stadens infraegendom, konstaterar chefen för kommuntekniken Jukka Talvi.

Ytterligare information om Vasas kartläggningsjippo får du genom att anmäla dig till Crowdchupas e-postlista eller genom att följa dem på Facebook.

Vad är Crowdchupa?

  • Crowdchupa är ett startup-företag från Tammerfors som samlar in data med hjälp av invånarna och ett mobilspel.
  • Med hjälp av crowdchupa-applikationen kan kostnaderna för vägarnas konditionskartläggning t.o.m. halveras från det nuvarande.
  • Genom att kartläggningarna görs av invånarna, kan de göras på några timmar då det tidigare tog t.o.m. flera veckor.