Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasan ulkovalaistukseen ja liikennevaloihin luvassa parannuksia

Julkaistu: 22.12.2022

Vaasan kaupunki on kilpailuttanut ulkovalaistuksen, liikennevalojen, tietoliikenteen sekä kameravalvonnan suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon vuosille 2023-2025. Kilpailutuksen voittanut Destia vastaa jatkossa kaupungin ulkovalaistuksesta ja liikennevaloista, joihin investoidaan merkittävästi tulevina vuosina. Allianssimallilla toteutettava hanke on vasta toinen laatuaan Suomessa.

Sopimuskauden aikana kaupungin liikennevaloihin ja ulkovalaistukseen on luvassa merkittäviä investointeja ja saneerauksia.

– Valaistuksella ja liikennevalojen toimivuudella on suuri merkitys kaupungin viihtyisyyteen ja turvallisuuteen. Allianssimallilla toteutettu hanke helpottaa toimintaamme ja parantaa kustannustehokkuutta. Yhdessä Destian kanssa varmistamme, että sähköinfra on osaltaan helpottamassa vaasalaisten ja Vaasassa liikkuvien elämää, kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi toteaa.

Allianssimallilla pyritään kustannustehokkaasti korkeaan laatutason syvällisellä yhteistyöllä tilaajan ja tuottajan kesken. Toiminnalle on asetettu varsin kunnianhimoisia tavoitteita esimerkiksi asukastyytyväisyyteen liittyen. Kustannuksia ohjaa toisaalta tavoitehinnat ja toisaalta laatuun liittyvät bonukset ja sanktiot.

– Sähköallianssi on meille iso aluevaltaus Länsi-Suomesta. Voimme tuoda Vaasaan uusia innovaatioita telematiikkaan ja ulkovalaistukseen, jonka lisäksi voimme hyödyntää esimerkiksi tutkia ja konenäköä turvallisuusratkaisuissa. Allianssimallilla toteutetussa urakassa voimme yhdessä selvittää parhaat ratkaisut kaupungin tarpeisiin. Loistavalla valaistuksella ja toimivilla telematiikkaratkaisuilla varmistamme turvallisen liikkuminen, asumisen ja yrittämisen Vaasassa, sanoo Destian Telematiikka-yksikön päällikkö Ville Mäki-Lohiluoma.

Destia on älykkään liikenteen osaaja ja yksi Suomen johtavista tietelematiikan rakentajista ja ylläpitäjistä.

– Telematiikkajärjestelmiä ovat esimerkiksi liikennevalot, muuttuvat nopeus-, varoitus- ja tiedotusopastemerkit, tiesääasemat, liikenteenlaskentalaitteistot sekä liikenteen seurantakamerat. Meidän erityisosaamistamme ovat erityisesti liikenteenlaskentaratkaisut, kamerasovellukset ja tieympäristössä käytettävä tietoliikenne, Mäki-Lohiluoma selventää.

Uuden valaistuksen rakentamisen lisäksi Destia saneeraa vanhoja valaistusverkkoja sekä valaisee erikoisvalaistuskohteita, kuten julkisivuja ja siltoja. Vaasassa selvitetään jo esimerkiksi loppujen 9 000 valaisimen uusimista LED-tekniikkaa hyödyntäviksi älykkäiksi ja energiatehokkaiksi valaisimiksi – puolet on uusittu jo aikaisemmin.