Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasassa kerätään jälleen katujen kuntotietoa mobiilipelillä

Julkaistu: 1.6.2022

Vaasan kaupunki joukkoistaa katujen kuntokartoituksen Crowdsorsa-mobiilipelin avulla. Pelissä tienkäyttäjät tienaavat rahaa poimimalla virtuaalimarjoja katujen kuntotietoa kerätessään.

Kuntokartoitus alkaa lauantaina 11.6. klo 10. Jo kolmatta vuotta peräkkäin Vaasassa järjestettävään kartoitukseen voi osallistua kuka tahansa. Välineiksi riittävät älypuhelin, auto ja tuulilasiin kiinnitettävä puhelinpidike.

– Kartoitettavaa on jopa 400 kilometriä, josta odotamme aktiivisten vaasalaisten keräävän kaiken datan tälläkin kertaa jo viikonlopun aikana, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Pelaaminen tapahtuu ilmaiseksi ladattavalla Crowdsorsa-sovelluksella, joka tarjoaa karttanäkymän Vaasan kaduista. Kaduille on ripoteltu virtuaalisia marjoja ja hedelmiä kolmen euron arvosta kilometriä kohden, ja niitä kerätään nauhoittamalla tiestä videota. Palkkion osallistujat saavat pankkitililleen.

Kun joku kerää pelissä marjan tai hedelmän, se katoaa reaaliajassa kaikkien käyttäjien ruuduilta. Videoista analysoidaan tekoälyn avulla katujen vauriot. Näin kaupunki saa tietoa siitä, mihin päällystystöihin varatut eurot saadaan parhaiten käytettyä.

– Kadun päällystekuntotiedon lisäksi jatkokehityksenä kadun kuntotietoa tullaan tarkentamaan ja täydentämään erinäisillä mittauksilla. Tutkimuksia ja mittauksia yhdistämällä saamme luotettavaa faktatietoon perustuvaa dataa myös kadun rakenteiden kuntotiedosta. Tämän tiedon avulla voimme määritellä paitsi katualueiden korjausvelkaa, myös listata ja priorisoida saneerausohjelman kohteita kadun todellisen kunnon perusteella, toteaa Vaasan kaupungin suunnittelupäällikkö Jyri Mursula.

Tapahtuma järjestetään samaan aikaan myös Tuusulassa.

Mikä on Crowdsorsa?

  • Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, joka toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Briteissä ja Hollannissa.
  • Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen.
  • Peli tunnettiin aiemmin nimellä Crowdchupa, joka päivittyi uudistuneen sovelluksen ja sen sorsamaskotin myötä hieman suomalaisempaan muotoon.

Lisätietoa kartoituksesta saat parhaiten Crowdsorsan Facebook-sivuilta tai kotisivuilta.