Ohita valikko
Konsertti

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaasassa parannetaan pienituloisten mahdollisuutta harrastaa

Julkaistu: 28.1.2020

Vaasan kaupunki testaa tänä vuonna Kaikukorttia, jolla halutaan parantaa yhdenvertaista mahdollisuutta osallistua kulttuuri- ja liikuntaelämään ja harrastamiseen. Kaikukortilla pienituloiset voivat hankkia maksuttomia pääsylippuja kulttuuri- ja liikuntapalveluihin.

Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut tuo Kaikukortin kokeiluun yhdessä Kulttuuria kaikille -palvelun sekä Vaasan Setlementtiyhdistys ry:n kanssa. Kortti on tarkoitus ottaa pysyvästi käyttöön, jos kokeilu on toimiva.

–Kaikukortti antaa käyttäjälleen mahdollisuuden tasapuolisemmin kokea ja olla osallisena kaupungin kulttuuri- ja liikuntaelämässä. Kortti vahvistaa ajatusta, että kulttuuri ja liikunta kuuluvat kaikille, kertoo kaupungin kulttuuripäällikkö Sanna Bondas.

Tällä hetkellä mukana on yhdeksän Vaasan alueen sosiaali- ja terveysalan toimijaa, jotka jakavat Kaikukorttia yli 16-vuotiaille asiakkailleen.

Verkostoon kuuluvat kaupungin kotouttamispalvelut, mielenterveys- ja riippuvuuskeskus Horisontti sekä nuorisopalveluista Etsivä nuorisotyö, nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Reimari ja nuorten työpaja Varikko, Vaasan Setlementtiyhdistys, Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys, Vaasan Bestis ry/Bestis työpaja ja Pohjanmaan TE-palveluiden Ohjaamo.

Matalampi kynnys osallistua

Vaasan Setlementtiyhdistys lähti mielellään Vaasan kaupungin kumppaniksi tuomaan Kaikukortti-kokeilua Vaasaan, koska taide edistää tutkitusti ihmisten fyysistä ja psyykkistä terveyttä. Monelle kynnys lähteä vaikkapa teatteriin on korkea, esimerkiksi työttömyyden tai mielenterveysongelmien takia tai yksinkertaisesti siksi, ettei kulttuuriharrastuksiin ole rahaa.

–Kaikukortti avaa ovet kulttuurin, liikunnan ja taiteen pariin myös niille, joille se ei muuten olisi niin helposti mahdollista, Vaasan Setlementtiyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Ikäheimonen toteaa.

Vaasan Setlementistä kokeilussa ovat mukana URA-palvelut, Kultanummi, Hopearanta, Arkipaja ja Taimitarhan yksinhuoltajien ryhmä. Yksinhuoltajat voivat Kaikukortin ansiosta käydä esimerkiksi uimahallissa yhdessä alaikäisten lastensa kanssa.

Kaikukortilla maksuttomia pääsylippuja

Tarjonnasta ei Kaikukortin käyttäjällä ole pulaa. Siitä pitävät huolen Vaasan kaupungin museot, kaupunginorkesteri, kaupunginteatteri, Skafferiet at Ritz, Vaasan Kuorofestivaali sekä liikuntapalveluiden soveltava- ja terveysliikunta ja uimahalli. Näiden toimijoiden tilaisuuksiin kortilla on maksuton pääsy tietyin rajoituksin.

Esimerkiksi kaikki Vaasan kaupunginteatterin omien tuotantojen näytökset ovat maksuttomia, narikka mukaan lukien. Teatterilla toivotaankin, että Kaikukortilla yhä useamman katsojan kynnys osallistua erilaisiin tapahtumiin madaltuisi.

–Teatteriesitys voi tarjota irtioton arjesta, mikä parhaimmillaan virkistää ja herättää uusia ajatuksia, pohtii myyntipäällikkö Mari Omars.

Kaikukortti on henkilökohtainen, mutta kortin haltija voi hankkia maksuttomia lippuja samaan tapahtumaan tulevalle alle 16-vuotiaalle lapselle.

 

Lue lisää Vaasan alueen Kaikukorttia jakavista toimijoista ja asiakasesitteestä!

Kulttuuria kaikille-palveluun voi tutustua osoitteessa: http://www.kulttuuriakaikille.fi/kaikukortti