Ohita valikko
Kuva: Aleksandra Lemke - valokuvateos Jay

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Vaikuttava näyttely osana Vaasan Setan Pride-viikon ohjelmaa

Julkaistu: 14.7.2022

Vaasan pääkirjastolla on esillä About Us -valokuvanäyttely, joka nostaa esille intersektionaalisen näkökulman merkitystä rasisminvastaisessa ja väestösuhteita kehittävässä työssä. Aleksandra Lemke (s. 1989), puolalaistaustainen vantaalainen ammattivalokuvaaja, halusi luoda taiteellisen projektin, joka ottaa kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä antaa malleille tilaa hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin he ovat.

About Us -näyttelyn avulla halutaan rohkaista henkilöitä, jotka kuuluvat sekä etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön että myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. Kukaan ei ole yksin kokemuksiensa kanssa.

– Kuvasin 17 henkilöä, jotka kuuluvat samanaikaisesti useisiin vähemmistöryhmiin. Mallit ovat useista maista, kuten Vietnamista, Nicaraguasta, Intiasta, Thaimaasta, Pakistanista, Syyriasta ja Kuubasta. Olemme kaikki kauniita, olemme kaikki erilaisia ja nämä erot tekevät meistä ainutlaatuisia ja hämmästyttäviä, Lemke kuvailee.

Lemke tekee töitä erityisesti muotokuva- ja muotivalokuvien parissa. Hän halusi murtaa seinän itsensä ja mallien välillä sen sijaan, että olisi pyytänyt heitä poseeraamaan. Vapautunut tunnelma syntyi myös soittamalla musiikkia ja syvällisten keskusteluiden kautta.

– Toivon, että näyttely herättää positiivisia tunteita ja saa katsojan kyseenalaistamaan uskomuksiaan, Lemke toteaa.

Vaasan Seta ry järjestää laajasti tapahtumia Pride-viikolla

Näyttelyn avajaiset järjestettiin 1.7., jolloin myös Vaasan Seta ry oli paikalla. Vaasan Seta ry on yhdistys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Yhdistyksen tarkoituksena on parantaa kyseisten vähemmistöjen asemaa, ihmisoikeuksia ja luoda suvaitsevampaa ilmapiiriä toiminta-alueellaan.

– Seta järjestää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattuja aktiviteetteja ja vertaistukeen perustuvia ryhmätoimintaa. Vuonna 2022 olemme lisänneet tiedotusta sosiaalisessa mediassa sekä teemme useiden tahojen kanssa yhteistyötä ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden eteen, Vaasan Setan puheenjohtaja Jani Ukkonen kertoo.

Vaasan Seta ry järjestää ohjelmaa Vaasan Pride-viikolla. Ohjelmaan sisältyy muun muassa työpajatoimintaa, piknik sekä kaksikielinen sateenkaarimessu. Myös About Us -näyttely on osa Setan ohjelmaa.

– About Us -näyttely on mielenkiintoinen ja kuvaa hyvin moninaisuutta eri yhteisöjen sisällä. Näyttely antoi mietinnän aihetta, miten eri vähemmistöillä tai eri yhteisöjen sisällä voi olla erilaiset lähtökohdat, ja miten oma identiteetti tuodaan esille, oli niitä yksi tai useampi. Yhdenvertaisuus ja moninaisuus korostuu kuvissa hyvin, Ukkonen kertoo.

Voit vierailla About Us –valokuvanäyttelyssä 28.7. asti. Näyttely sijaitsee Vaasan pääkirjaston toisessa kerroksessa taidekäytävä Teemassa.