Förbigå menyn
Foto: Aleksandra Lemke - Jay

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

En imponerande utställning del av Vasa Setas program för Prideveckan

Publicerad: 14.7.2022

Vid Vasa huvudbibliotek visas About Us -valokuvanäyttely som lyfter fram betydelsen av ett intersektionellt perspektiv i arbetet mot rasism och i utvecklandet av goda befolkningsrelationer. Aleksandra Lemke (f. 1989) är en yrkesfotograf från Vanda med polsk bakgrund som önskade skapa ett konstnärligt projekt som tar ställning i samhällsdebatten samt ger modellerna plats att acceptera sig själva precis så som de är.

Med utställningen About Us (på finska och engelska) vill man uppmuntra såväl personer som hör till etniska eller religiösa minoriteter samt personer som hör till sexuella minoriteter och könsminoriteter. Ingen är ensam med sina upplevelser.

– Jag fotograferade 17 personer, som samtidigt hör till olika minoritetsgrupper. Modellerna kommer från olika länder så som Vietnam, Nicaragua, Indien, Thailand, Pakistan, Syrien och Kuba. Vi är alla vackra, vi är alla olika och det är de här skillnaderna som gör oss unika och fascinerande, beskriver Lemke.

Lemke arbetar främst med porträtt- och modefotografi. Hon ville bryta muren mellan sig själv och modellerna istället för att be dem posera. En avslappnad stämning skapades också genom att spela musik och föra djupa diskussioner.

–  Jag hoppas att utställningen väcker positiva känslor och får besökaren att ifrågasätta sina föreställningar, konstaterar Lemke.

Vasa Seta rf har ett brett utbud av evenemang under Prideveckan

Vernissagen ägde rum 1.7 och då var också Vasa Seta rf på plats. Vasa Seta rf är en förening för sexuella minoriteter och olika könsminoriteter. Föreningens mål är att förbättra de nämnda minoriteternas ställning, de mänskliga rättigheterna och skapa en mer fördomsfri atmosfär inom sitt verksamhetsområde.

–  Seta ordnar aktiviteter och gruppverksamhet med kamratstöd som riktar sig till de sexuella minoriteterna och könsminoriteterna. År 2022 har vi utökat informationen i sociala medier samt har samarbete med olika aktörer gällande de mänskliga rättigheterna, jämställdheten och fördomsfriheten, säger Jani Ukkonen ordförande för Vasa Seta.

Vasa Seta rf ordnar program under prideveckan i Vasa. Programmet innehåller bl.a. workshopsverksamhet, picknickar samt en tvåspråkig regnbågsmässa. Även utställningen About Us är en del av Setas program.

– About Us är en intressant utställning som väl framställer mångfalden inom de olika gemenskaperna. Utställningen gav saker att tänka på, hur olika utgångspunkterna kan vara för olika minoriteter eller bland  gemenskaperna och hur den egna identiteten kommer fram, vare sig man har en eller flera. Likvärdigheten och mångfalden kommer tydligt fram i bilderna, berättar Ukkonen.

Du kan besöka fotoutställningen About Us fram till 28.7. Utställningen finns i konstkorridoren Tema på andra våningen i Vasa huvudbibliotek.