Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Valkoposkihanhien karkotus koiran avulla laajenee uimarannoille

Julkaistu: 25.8.2023

Hanhivastaava-Lissun työskentelyalue laajenee Vaasan kuudelle uimarannalle. Valkoposkihanhista on ollut tänä kesänä tavallista enemmän harmia. Koiran avulla hanhien karkotus sallittua hallitusti ja rauhallisesti niin, että koira ei saa jahdata lintuja.

Keväällä 2022 Vaasan kaupungille aukeni mahdollisuus suorittaa valkoposkihanhien karkottamista koiran avulla Onkilahden ja Hietasaaren puistoissa. Remmiin astui saksanpaimenkoira Lissu, jonka omistaja Jarmo Latvala työskentelee Vaasan kaupungilla pienvenesatamien palveluvastaavana.

– Valkoposkihanhet sotkevat laajoja alueita ulosteella. Tänä kesänä hanhia on ollut entistä enemmän, joten selvitimme ELY-keskukselta, voisiko koiran avulla suoritettavaa karkotusta tehdä myös uimarannoilla, Latvala kertoo.

Koira saa käydä uimarannalla työtehtävissä

Valkoposkihanhien karkotus on sallittua ilman erityislupaa sellaisilla alueilla, joilla ei ole havaittu pesintää. Näin ollen myös Isolahden, Vikingan, Mansikkasaaren, Paratiisisaaren, Gustavsborgin ja Ahvensaaren uimarannat lasketaan alueiksi, jotka eivät ole Vaasan edustan saaristossa pesivien valkoposkihanhien elämänkierrossa kriittisiä alueita. ELY-keskuksen luonnonsuojeluyksikön mukaan aikuisten lintujen saavutettavissa on lähialueella vaihtoehtoisia ruokailupaikkoja, mikäli valkoposkihanhet ohjataan pois uimarannoilta.

– Hoidamme hanhien karkotusta Lissun kanssa niin, että kävelemme alueiden läpi ja tämä aiheuttaa hanhille epämukavan olon ja ne lentävät muualle. Samalla Lissu-koira saa liikuntaa ja mielekästä tekemistä. Uimarannoille koirilta on pääsy normaalisti kielletty, mutta tällaisessa poikkeustapauksessa kuin työtehtävä, se on sallittua, Latvala selventää.

Lissun työt hanhivastaavana kestävät siihen asti, kun valkoposkihanhet lähtevät talvehtimaan.