Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Fördrivningen av vitkindade gäss med hjälp av hund utvidgas till stränderna

Publicerad: 25.8.2023

Arbetsområdet utvidgas till Vasas sex badstränder. I sommar har de vitkindade gässen ställt till mer förtret än vanligt. Det är tillåtet att med hjälp av hund kontrollerat och lugnt fördriva gäss så att hunden inte jagar fåglarna.

Under våren 2022 fick Vasa stad möjlighet att fördriva vitkindade gäss med hjälp av hund i parkerna vid Metviken och på Sandö. Då fick schäfern Lissu ta ledningen. Lissus ägare Jarmo Latvala arbetar som serviceansvarig för småbåtshamnarna vid Vasa stad.

– De vitkindade gässen förorenar stora områden med avföring. I sommar har det funnits mer gäss än tidigare, så vi frågade NTM-centralen om fördrivningen med hjälp av hund också kunde göras på badstränder, berättar Latvala.

Hunden får arbeta på badstränder

Det är tillåtet att fördriva vitkindade gäss utan särskilt tillstånd på sådana områden där det inte har upptäckts någon häckning. Således räknas inte Storvikens, Vikingas, Smulterös, Paradisöns, Gustavsborgs och Abborröns badstränder som kritiska områden för livscykeln för de vitkindade gässen, som häckar i skärgården utanför Vasa. Enligt naturskyddsenheten vid NTM-centralen har de vuxna fåglarna alternativa matplatser i närområdet, ifall de vitkindade gässen styrs bort från badstränderna.

– Vi fördriver gässen med Lissu på så sätt att vi rör oss på områdena, vilket får gässen att känna sig obekväma och flyga någon annanstans. Samtidigt får hunden Lissu motion och har något meningsfullt att göra. Normalt är det förbjudet för hundarna att komma till badstranden, men i undantagsfall såsom med arbetsuppgifter är det tillåtet, förtydligar Latvala.

Lissus arbete som gässansvarig pågår tills de vitkindade gässen flyger söderut.