Ohita valikko
Mies ottaa tietokonetta laukusta kahvilassa.

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Valtioneuvosto vahvisti Pohjanmaan työllisyysalueen

Julkaistu: 23.2.2024

Valtioneuvosto on vahvistanut Pohjanmaan työllisyysalueen istunnossaan 22.2. Taustalla on lakiuudistus, jossa työ- ja elinkeinopalvelujen järjestämisvastuu siirtyy valtiolta kunnille ja työllisyysalueille vuoden 2025 alusta. Vaasa on vetovastuussa Pohjanmaan työllisyysalueella.

Uudistus määrittää, että järjestämisvastuu TE-palveluista voidaan siirtää joko kunnalle tai useammasta kunnasta muodostuvalle yhteistoiminta-alueelle, jonka työvoimapohja on vähintään 20 000 henkilöä. Näin turvataan se, että TE-palveluiden järjestämiseen on riittävästi resursseja, ja että palvelut ovat yhdenvertaisesti työnhakijoiden saatavilla kaikkialla Suomessa.

Vaasa on Pohjanmaan alueella ainoa kunta, joka yksin täyttää lain vaatimat kriteerit. Näin ollen kaupunginhallituksen 5.3.2023 päätöksen mukaisesti Vaasa lähti järjestämään työllisyysaluetta vastuukuntamallilla.

Lokakuun 2023 loppuun mennessä seuraavat Pohjanmaan kunnat esittivät liittymistä Vaasan järjestämään työllisyysalueeseen: Uusikaarlepyy, Vöyri, Mustasaari, Laihia, Maalahti, Närpiö sekä Korsnäs. Lisäksi valtioneuvosto päätti istunnossaan 22.2. liittää myös Kaskisten kaupungin Pohjanmaan työllisyysalueeseen.

Uudistuksen keskiössä ovat kunnan asukkaat: tavoitteena on muun muassa parantaa työvoimapalveluiden saatavuutta ja monipuolisuutta sekä nopeuttaa työllistymistä, kun palvelut tuotetaan kunnan lähipalveluina. Uudistuksen myötä kunnat voivat kehittää palveluja omien kuntalaistensa sekä alueelle sijoittuvien työnantajien tarpeista käsin, mikä vahvistaa myös alueiden elinvoimaa ja kilpailukykyä.

Lue lisää TE24-uudistuksesta Pohjanmaan työllisyysalueella.