Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vaskiluoto mukana Europan 17 -arkkitehtuurikilpailussa

Julkaistu: 28.3.2023

Nuorille arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun ammattilaisille suunnattu Europan 17 -kilpailu käynnistyi 27.3. Suomesta on mukana kaksi merellistä kilpailukohdetta: viisi saarta Helsingin itäisessä saaristossa ja Vaasan keskustan tuntumassa sijaitseva Vaskiluoto.

–  17. kertaa järjestettävässä Europan-kilpailussa jatketaan edellisen kauden Living Cities -teemaa. Painopisteenä on rakennetun ympäristön uudistaminen ja ylläpito kestävästi ja resurssiviisaasti. Sen lisäksi tavoitteena on löytää ratkaisuja luonnon ja rakennetun ympäristön tasapainoiseen suhteeseen, luonnon monimuotoisuutta vaalien, Europan Suomi Finlandin pääsihteeri Kirsti Rantanen kertoo.

Joka toinen vuosi järjestettävään Europan-arkkitehtuurikilpailuun osallistuu tuhansia nuoria suunnittelijoita, ja suunnittelukohteita on yli 50 ympäri Eurooppaa. Kilpailijat voivat jättää ehdotuksen yhteen tai useampaan kohteeseen. Kilpailijoiden tulee olla alle 40-vuotiaita. Kussakin maassa kansallinen tuomaristo arvostelee kyseisen maan kohteisiin tehdyt ehdotukset. Suomessa kilpailua koordinoi Europan Suomi Finland.

Asumista Vaasan Vaskiluotoon

Vaasasta kilpailuun valittiin Vaskiluoto, johon kaavaillaan tulevaisuudessa asuntoja jopa 2200 asukkaalle. Alueen aloituskorttelit sijaitsevat puretun Fenno-hotellin alueella, ja loppuosa kilpailualueesta sijaitsee myöhemmin mahdollisesti vapautuvalla leirintäalueella. Vaskiluotoon haetaan ratkaisuja asumismuodoiltaan monipuoliseen, kestävää elämäntyyliä tukevaan asumiseen.

– On hienoa päästä näkemään miten kilpailijat ratkovat tämän ainutlaatuisen paikan suunnittelukriteerit. Voittajatyön visio viitoittaa tulevan asemakaavamuutoksen suuntaa, Vaasan kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso sanoo.

 

Europan on kansallisten eurooppalaisten järjestöjen yhteenliittymä, joka vastaa kilpailun järjestelyistä. Avoimen dialogin ja eurooppalaisen yhteistyön hengessä Europan pyrkii tuottamaan syvällistä tietoa ja lisäämään keskustelua arkkitehtuurista ja kaupunkisuunnittelusta Euroopan maiden välillä. Europanin tavoitteena on auttaa nuoria suunnittelijoita tuomaan esiin ja toteuttamaan ideoitaan kansainvälisesti. Lisätietoa: www.europan-europe.eu