Ohita valikko
Havainnekuva konepajankadulta, katunäkymä.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vöyrinkaupungin konepaja-alueen kaavoitus etenee – luonnokset nähtäville kesäkuun aikana

Julkaistu: 25.5.2023

Päivitetty: 31.5.2023

Vöyrinkaupungin konepaja-alueen asemakaavaluonnokset asetetaan nähtäville 8.–30.6.2023. Alueelle on suunniteltu kolme eri vaihtoehtoa, joiden suurimmat erot ovat Onkilahden ranta-alueen rakentamisessa ja pysäköinnin järjestämisessä. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavaluonnokset kokouksessaan 24.5.

Konepaja-alueesta suunnitellaan tiivistä ja kaupunkimaista ympäristöä, joka vastaa tehokkuudeltaan Vaasan ydinkeskustaa. Kaikissa kaavavaihtoehdoissa alueelle on tulossa myös korkeaa rakentamista.

– Luonnosvaihtoehdoissa 1 ja 3 tavoitellaan kaupunkimaisempaa rantaviivaa, jonka toteutuminen edellyttää vesialueen täyttöä. Tällöin vesialueelle voitaisiin sijoittaa kelluvia rakennelmia, jotka palvelevat puistoalueen käyttöä, kuten esimerkiksi ravintoloita. Vaihtoehdossa 2 rantaan esitetään maltillisempia toimenpiteitä, kaavoitusarkkitehti Kati Vuohijoki kertoo.

Kaavaluonnoksissa alueelle suunnitellaan merkittävä määrä uudisrakentamista, josta valtaosa koostuu asuinkerrostaloista.

– Vaikka alueelle on tulossa paljon rakennusoikeutta asumiselle, sitä ei kehitetä pelkästään asuinalueena. Tavoitteena on luoda monipuolinen kokonaisuus, josta löytyy paitsi yritys- ja start-up -toimintaa, myös harrastusmahdollisuuksia, kulttuuria ja palveluita, Vuohijoki sanoo.

Tulevien uudisrakennusten lisäksi alueella on viisi suojeltua rakennusta. Niiden lisäksi Wärtsilän uusin tehdasrakennus, kokoonpanohalli, esitetään säilytettäväksi.

Alueen nimi muuttuu

Kaavoituksen ja Wärtsilän tavoitteena on myös luoda mahdollisuuksia Vaasan alueen energiaklusterin kehittymiselle esimerkiksi mahdollistamalla opiskelijoiden ja yritysten kohtaaminen ja yhdessä tekeminen alueella.

– Wärtsilä on omalta osaltaan aktiivisesti toiminut sen eteen, että alueelle tulisi uusia työpaikkoja ja muuta Vaasan vetovoimaa kasvattavaa toimintaa. Alueesta kiinnostuneiden kanssa on jo käyty neuvotteluja, Vuohijoki kertoo.

Wärtsilä markkinoi aluetta brändinimellä Verkstadi. Kaavaluonnoksessa alueen maantieteelliseksi paikannimeksi ehdotetaan nimeä Konepajanranta.

Asemakaavaluonnos on nähtävillä 8.–30.6.2023. Sitä koskeva materiaali löytyy nähtävilläoloaikana osoitteesta www.vaasa.fi/ak1125. Luonnokseen voi ottaa kantaa ottamalla yhteyttä kaavoitukseen tai vastaamalla kaavasivulta löytyvään karttakyselyyn. Lisäksi järjestetään yleisötilaisuus Vaasan pääkirjaston Draama-salissa 6.6.2023. Näistä tiedotetaan myöhemmin vielä erikseen.

Tavoitteena on lainvoimainen asemakaava vuoden 2024 aikana.