Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Vaasan kaupunginorkesteri

Womentums - Millaista tasa-arvoa aidosti tarvitaan? - Yle Radio 1 Kulttuuriykkönen, vieraana Mia Huhta, Vaasan kaupunginorkesteri

Julkaistu: 12.4.2021

Yle Radio 1:n ohjelma Kulttuuriykkönen ottaa näyttävästi esiin Vaasan kaupunginorkesterin Womentums-konserttisarjan.

”Vaasan Kaupunginorkesteri tempaisi vastavetona klassisen musiikin miesten ylivallalle konserttisarjan, jossa säveltäjät, kapellimestarit ja solistit ovat pelkästään naisia ja haastaa samalla kaikki Suomen taidelaitokset ja muut organisaatiot mukaan vastaavaan naisvaltaiseen tekoon.”

Itse asiassa kaikki konserttisarjan säveltäjät eivät ole naisia, johtuen siitä puhtaasti siitä syystä, ettei naissäveltäjien teoksia ole tarpeeksi saatavilla. Tämä juontaa juurensa klassisen musiikin historiaan ja siihen, ettei naisilla ole ollut tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa näkyvästi työtään menneisyydessä. Joitain teoksia ollaan pystytty viime aikoina jäljittämään ja niitä on alettu työstämään siihen muotoon, että niitä voidaan ottaa ohjelmistoon, myöhään säveltäjien oman ajan jälkeen. Tätä työtä Vaasan kaupunginorkesteri haluaa olla myös tukemassa.

”Ollaanko Suomessa menty jo tasa-arvoasioissa liian pitkälle? Tapahtuuko tietyillä aloilla jo positiivista syrjintää? Eli tiettyjä vähemmistöjä suositaan rekrytoinneissa ja tietyille vähemmistöille annetaan oikeuksia joita ei annettaisi ns.enemmistöön kuuluville?

Vieraina Vaasan kaupunginorkesterin intendentti Mia Huhta sekä filosofit Sara Heinämaa, professori J:kylän yliopistosta ja Thomas Wallgren, dosentti Hgin Yliopistosta. Ohjelman juontaa Vesa Kytöoja.”

Odotamme innolla keskustelua, joka on kuultavissa suoran lähetyksen jälkeen Areena Audiossa

areena.yle.fi/audio/1-50779629