Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Ylilääkäri Leena Kettunen jää eläkkeelle pitkän työuran jälkeen

Julkaistu: 23.10.2020

Leena Kettunen on työskennellyt viimeiset 15 vuotta avoterveydenhuollon ylilääkärinä. Tästä haastavasta ja antoisasta tehtävästä Leena jää eläkkeelle 1.1.2021. Marras- ja joulukuun Leena lomailee ennen eläkkeelle jäämistään. Mukavia ja iloisia eläkepäiviä, Leena!

Vaasan kaupungille terveyskeskuslääkäriksi Leena Kettunen tuli ensimmäisen kerran vuonna 1982. Välillä työura vei Leenan äitiyslomien kautta erikoissairaanhoidon tehtäviin, kunnes joulukuussa 1990 Leena palasi jälleen Vaasan kaupungille terveyskeskuslääkäriksi osastolle 8. Seuraavaksi Leena toimi Gerbyn väestövastuulääkärinä vuosina 1996-2005, kunnes syksyllä vuonna 2005 Leena otti vastaan nykyisen avoterveydenhuollon ylilääkärin viran ja sillä tiellä Leena on ollut tähän asti.

Perusterveydenhuolto on muuttunut yhä vaativammaksi ja laaja-alaisemmaksi

Leena on työurallaan huomannut, kuinka perusterveydenhuolto on muuttunut yhä vaativammaksi ja laaja-alaisemmaksi. Yhä enemmän vaativia sairauksia hoidetaan perusterveydenhuollossa. Esimerkkinä Leena kertoo sepelvaltimotautiepäilystä.

­– 90-luvulla riitti, kun perusterveydenhuollossa osattiin epäillä sepelvaltimotautia, määrätä peruslääkitys ja lähettää erikoissairaanhoitoon kardiologille. Nykyään perusterveydenhuollossa on epäilyn jälkeen osattava tehdä laajat tutkimukset ja määrätä monimutkainen lääkitys sekä hoitaa erikoissairaanhoidon jälkeiset potilaan kontrollikäynnit, valaisee Leena.

Ennaltaehkäisevän toiminnan osuus on kasvanut merkittävästi

Viimeisen 10 vuoden aikana yhä enenevässä määrin huolehditaan ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta monella osa-alueella, kuten äitiys- ja lastenneuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Leena on avoterveydenhuollon ylilääkärinä ollut vahvasti mukana kehittämässä ja viemässä eteenpäin Vaasan kaupungilla ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa vuoden 2009 lakiasetuksien astuttua voimaan. Esimerkiksi nykyinen Terveydenedistämisen yksikkö on perustettu Leenan työuran aikana.

– Enää ei myöskään hoideta pelkkää fyysistä terveyttä, vaan nykyään potilaita hoidetaan myös psykososiaalista hyvinvointia edistämällä. Ja totta kai myös lääketiede kehittyy koko ajan. Se vaikuttaa kaikkeen toimintaan ja osaamisvaatimuksiin, kuvailee Leena muutoksia.

”Olen aina nauttinut potilastyöstä”

– Olen aina nauttinut potilastyöstä, ja siksi siirtymiseni avoterveydenhuollon ylilääkäriksi hallinnollisiin tehtäviin aiheutti minussa luopumisen tuskaa. Toisaalta minulla on ollut selkeä näkemys, mihin suuntaan terveyskeskuslääkärin tehtäviä haluan kehittää, ja tässä työssä minulle avautui mahdollisuus vaikuttaa lääkäreiden toimintatapoihin, muistelee Leena.

Yhteistyö on kaikista antoisinta ja palkitsevinta

– Koen avoterveydenhuollon ylilääkärin tehtävän monin tavoin haasteelliseksi, jopa epäkiitolliseksi terveyskeskuslääkärin tehtävään verrattuna. Saan kuitenkin nykyisessä työssäni paljon iloa siitä, että pääsen itse ”hääräämään” ja vaikuttamaan terveyskeskuslääkäreiden toiminnan sisältöön ja järjestämiseen. Työssäni on ehdottomasti parasta monipuolinen ja laaja yhteistyö kaupungin eri yksiköiden ja hallintokuntien välillä, erityisesti sivistystoimen kanssa, unohtamatta kolmannen sektorin toimijoita, pohtii Leena.

”Valtavat kiitokset työstä koronaepidemian aikana! Huikeaa venymistä!”

Leena jättää työnsä hyvillä mielin, sillä hän kokee, että terveyspalveluiden porukka selviytyy hienosti vaasalaisten hoitamisesta. Kaikilla työntekijöillä on kirkkaana mielessä yhteinen tavoite eli kuntalaisten hyvinvointi.

– Meneillään oleva koronaepidemia on osoittanut, kuinka meillä on hieno valmius toimia. Valtavat kiitokset työstä koronaepidemian aikana! Huikeaa venymistä ja vastuunottoa! Leena kiittää vuolaasti.

Potilas on tärkein

– Mielestäni potilas on tärkein, ja siksi työssä on pyrittävä samaistumaan potilaan tilanteeseen ja toteuttaa ns. ”yhden luukun” –periaatetta, jossa potilas saa tarvitsemansa palvelut mahdollisimman helposti. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi siinä, että tarvittavat laboratoriokokeet pyritään ottamaan yhden päivän aikana, eikä potilas joudu menemään kokeisiin useana päivänä. Tai, että tarjoamme palveluja myös virka-ajan jälkeen, jolloin työssäkäyvien on helpompi tulla, valaisee Leena.

Leenan viesti vaasalaisille kuuluukin: ”Pitäkää huolta itsestänne ja arvostakaa koko sosiaali- ja terveystoimen palveluja. Teillä on Vaasassa hyvät palvelut.”

Enemmän aikaa perheelle ja puutarhanhoitoa

Mitäpä Leena aikoo eläkkeellä tehdä?

– Vietän paljon aikaa perheeni ja lastenlapsieni kanssa. Olen myös intohimoinen lukija. Minua kiinnostavat erityisesti dekkarit, elämäkerrat ja historiakirjat. Varmasti tulen lukemaan paljon ja käyn kirjastossa ahkerasti. Pidän kovasti myös puutarhanhoidosta, vastaa Leena hymyillen.