Ohita valikko
Kirsikkapuita puistossa

Osallistuva budjetointi

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Sen toteuttamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa menetelmää, vaan sitä voidaan toteuttaa monin eri tavoin.

Vaasassa asukkaat saavat ehdottaa ja päättää tietyn rahasumman käyttötavasta. Asukkaiden toiveena on jo syntynyt kirsikkapuisto Onkilahteen, kukkaniitty Vaskiluotoon ja leluja päiväkoteihin.

Mitä ihanaa sinä haluaisit Vaasaan?

Ehdottelu alkaa toukokuussa ja äänestys on syyskuussa. Toteutettavat kohteet julkistetaan Vaasan syntymäpäiväjuhlinnan yhteydessä lokakuussa.

Kerro, miten sinä onnellistaisit vaasalaisia 15 000 eurolla!  

Vaasan kaupunki on varannut asukkaiden ideoiden toteutukseen 15 000 euroa osallistuvan budjetoinnin kautta vuodelle 2023. Tarkoituksena on ottaa kaupunkilaiset mukaan oman ympäristönsä kehittämiseen sekä nostaa esiin tapoja, mihin julkisia varoja voidaan käyttää. 

Jätä ideasi viimeistään sunnuntaina 6.8.2023 alla olevan lomakkeen kautta.  

Saapuneet ehdotuksen käsitellään toimikunnassa, joka valitsee ehdotuksista parhaimmat seuraavaan vaiheeseen.  

Jatkoon valitut ehdotukset julkaistaan tällä verkkosivulla 28.8. ja kuka tahansa voi äänestää voittajaa 28.8.–17.9. välisellä ajalla!  

Voittaja julkistetaan Vaasan syntymäpäivänä 2. lokakuuta ja idean toteutusta seurataan Vaasan sosiaalisen median kanavissa. 

Vinkkejä idean toteutuksen arviointiin: 

  • Arvioi kustannuksia, joita tulee materiaalihankinnoista, laitevuokrista jne. 
  • Tarvitseeko jokin osa toteutuksesta talkoita tai voiko toteutukseen osallistua kaupunkilaiset? Vaatiiko toteutus ehkä ammattilaiselta ostettua työtä? 
  • Kaupungin toimialojen kanssa voidaan tehdä yhteistyötä, jolloin välineiden kulut menevät yksiköiden kautta, ja myös ohjausta ja henkilökunnan kohtuullisia työtunteja toteutukseen saa kaupungilta ilman kustannuksia. 

Kerro ideasi 6.8. mennessä!