Ohita valikko

Korppi

Corvus corax

Korpin pesimäkanta on runsastunut viimeaikoina Suomessa. Kuva Aaro Toivio

Yleistä. Korppi on levinnyt pesimään koko Suomen alueelle. Se karttaa tiheimmin asuttuja seutuja, mutta voi pesiä niiden lähialueilla. Viimevuosina korppien pesimäkannat ovat lisääntyneet hieman.

  • Pituus noin 70 cm
  • Pesä kallion rinteessä tai puussa
  • Paikkalintu
  • Ravintona haaskat, myyrät, hyönteiset, madot, kalat

Elinympäristö. Korppi pesii laajoilla metsäalueilla syrjässä asutuksesta. Vaasassa korppien pesät ovat olleet havumetsäalueilla usein syvällä metsässä. Pesä rakennetaan korkealle tavallisimmin mäntyyn tai kuuseen. Samaa pesää voidaan käyttää useana vuonna peräkkäin.

Esiintyminen Vaasassa. Vaasassa lintuatlaksen maastotöissä maalis-kesäkuussa korppeja on havaittu noin 50 paikalla. Lajin kartoituksen luotettavuutta haittaa korppien laaja elinpiiri. Ne saattavat hakea ruokaa poikasilleen jopa kymmenen kilometrin päästä, joten sama lintu tulee todennäköisesti havaittua usean atlasruudun alueella. Lisäksi muiden varislintujen tapaan osa kannasta on nuoria pesimättömiä lintuja, jotka kiertelevät laajoilla alueilla kesäisin. Vaasassa korpin havaitsee varmimmin pesimäaikaan laajoilla metsäalueilla kuten Pilvilammella, Öjenillä tai Utterössä. Korppien soidinmenoihin helmi-maaliskuussa kuuluvat taidokkaat lentoesitykset ja kuuluva reviirin kuuluttaminen ”kronkkumalla”.