Ohita valikko

Patteriniemi

Patteriniemi oli osa kaupungin puolustusta Krimin sodan aikaan vuosina 1853–1856. Puolustaakseen Vanhan Vaasan kanaalin tuloväylää venäläiset sotilaat rakensivat hevosenkengän muotoisia kivimuureja eli pattereita tykeille.

Mereen niemen edustalle tehtiin kivistä valli purjehdusesteeksi ja suojaksi mereltä tulevia hyökkäyksiä vastaan. Syksyllä 1855 Vaasan porvarien oli oltava vuorotellen tykkivahdissa. Englantilaiset alukset seilasivat rannikkoa pitkin, ja muun muassa Palosaaren satama joutui Englannin laivaston tykkitulen kohteeksi. Maankohoamisen myötä purjehduseste näkyy nykyään selvästi laskuveden aikaan. Tarina kertoo, että Eteläiselle kaupunginselälle olisi myös uponnut yksi tai useampi tykki venekuljetusten aikana.

Patteriniemessä on kaksi tykkiasemaa. Isompi läntinen asema koostuu kolmesta metrin korkuisesta muuratusta seinämästä. Pienempi tykkiasema on puolestaan rakennettu yhdestä samankaltaisesta kaartuvasta muurista. Lahdella noin 100 metrin päässä rannasta näkyy myös muita jälkiä paalu- ja kivivarustuksesta. Alueella voidaan havaita myös ihmisen kaivaman matalan kanaalin jäänteet. Kaivanto johtaa kaupunginlahdelta kohti Patteriniemen länsipäätä. On arveltu, että kanavaa on käytetty muun muassa ruudin varastoimiseen.

 Patterin jäännökset. Hans Nevanperä.
Tykkiasema. Jouko Keto.