Ohita valikko

Vesa Ania

Käyrätorvi - varaäänenjohtaja

Kurikkalaissyntyinen Vesa Ania opiskeli trumpetinsoiton alkeet Kurikan soittokunnassa sekä Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistossa Eino Pykälämäen, Jarmo Haapamäen sekä Esko Loposen johdolla. Vuonna 1978 Vesa Ania pääsi puolustusvoimain soittajakouluun Helsinkiin. Soitin vaihtui tuolloin käyrätorveen. Opettajiksi tulivat Helsingin kaupunginorkesterin käyrätorven äänenjohtaja Antero Kasper sekä varaäänenjohtaja Timo Ronkainen. Yksityisesti Vesa Ania on opiskellut myös Kalervo Kulmalan, Esko Seppälän sekä professori Holger Fransmanin johdolla.

Vuonna 1981 Ania valittiin vasta 19-vuotiaana Vaasan kaupunginorkesterin käyrätorven äänenjohtajaksi. Hän on yksi Suomen nuorimmista äänenjohtajista kautta aikain. Kaudella 1991–1992 Ania toimi Nikosin kamariorkesterin käyrätorven äänenjohtajana Kyproksella. 31-vuotinen ura Vaasan kaupunginorkesterin käyrätorven äänenjohtajana päättyi vuonna 2012, kun Ania siirtyi käyrätorven varaäänenjohtajaksi.

Vesa Ania oli mukana Pohjalaisessa käyrätorviyhtyeessä, joka soitti Vaasassa ja Seinäjoella pidetyssä Häjyhorns-konsertissa Schumannin käyrätorvikonserton neljälle käyrätorvelle. Ania on myös kokenut kamarimuusikko ja hän on yksi Vaasan kaupunginorkesterin pienyhtye Wasa Quintet:n perustajajäsenistä.