Förbigå menyn

Vesa Ania

Valthorn - vice stämledare

Vesa Ania född i Kurikka studerade trumpetspel för nybörjare i Kurikan soittokunta och Etelä-Pohjanmaan musiikkiopisto under ledning av Eino Pykälämäki, Jarmo Haapamäki och Esko Loponen. År 1978 fick Vesa Ania börja vid försvarsmaktens musikskola i Helsingfors. Han bytte instrument till valthorn. Hans lärare var ledare för valthorn vid Helsingfors stadsorkester Antero Kasper samt vice ledare Timo Ronkainen. Vesa Ania har också studerat privat för Kalervo Kulmala, Esko Seppälä och professor Holger Fransman.

 

År 1981 valdes Ania, som då var 19-år gammal, till ledare för valthorn vid Vasa stadsorkester. Han är en av de yngsta ledarna genom tiderna i Finland. Spelåret 1991–1992 var Ania ledare för valthorn vid Nikos kammarorkester på Cypern. Anias 31-åriga karriär som ledare för valthorn vid Vasa stadsorkester tog slut 2012, när han övergick till vice ledare för valthorn.

 

Vesa Ania var medlem i ett österbottniskt valthornsband som spelade Schumanns konsertstycke för fyra valthorn i Vasa och Seinäjoki (Häjyhorns-konserten). Ania är också en erfaren kammarmusiker och en av grundarmedlemmarna i Vasa stadsorkesters Wasa Quintet.