Uusi lossi mahdollistaa Merenkurkun luonnonperintökohteen kokemisen uudella tavalla
Uudistuneen Björkö-Paniken valleusreitin kruunu, Korsbådafjärdenin vesistön ylittävä sähkölossi kulkee taas.

Lossin rakentaminen maailmanperintöalueelle vaati aivan uusia ratkaisuja, esimerkiksi lossille piti kehittää omavarainen energiatuotanto. Aurinkosähköllä toimivalla vaijerilossilla oli ensimmäisenä kesänä kuljettaja, mutta tänä kesänä vaeltajat käyttävät itse automaattilossia.
”Lossi antaa retkeiljöille monipuolisemman ja laajemman mahdollisuuden kulkea Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen vaellusreitillä. Uuden reittikokonaisuuden myötä vierailijat voivat helposti valita eri pituisia reittejä oman kiinnostuksen ja jaksamisen mukaan”, kertoo virkistyskäytön asiantuntija Teemu Rauhala Metsähallituksen Luontopalveluista.
Lossin lisäksi koko vaellusreittiä on kehitetty, on avattu kaksi täysin uutta luontopolkua ja kaksi taukopaikkaa. Koko reitistölle on myös uusittu pitkospuita, viitoitukset ja polkumerkit. Esteettömiä palveluita on lisätty uudella esteettömällä reitinosalla, luontolavalla ja esteettömällä näköalapisteellä.
Metsähallituksen Luontopalvelut sai vuonna 2020 eduskunnan myöntämän 600 000 euron lisämäärärahan Merenkurkun saariston maailmanperintöalueella sijaitsevan Björkö-Panike-vaellusreitin kehityssuunnitelman toteuttamiseen. Reitin uudistuksen tavoitteena on ollut palveluiden monipuolistaminen matkailijoille ja retkeilijöille, sekä esteettömien palveluiden lisääminen.

Korsbådafjärdenin lossiin mahtuu kerrallaan 30 henkilöä ja lossimatka kestää noin 10 minuuttia. Kesällä 2025 lossi kulkee seuraavasti:
10.5.–15.6.2025: la-su klo 10–18
16.6.–15.8.2025: ma-su klo 10–18
16.8.–30.9.2025: la-su klo 10–18
Lossia ohjaa aina yksi vastuuhenkilö. Lossin ohjaaminen edellyttää 15 vuoden ikää ja vahvaa tunnistautumista. Ohjeet tunnistautumiseen löytyvät Korsbådafjärdenin lossilaiturista, sivulta neilos.fi/kirjaudu sekä Maailmanperintöportin vierailukeskuksesta – puh. 050 346 6200.
Säävaraus: Mahdollisia tuulesta ja vedenkorkeudesta johtuvia rajoituksia.

Lue lisää Björkö-Paniken vaellusreitistöstä luontoon.fi