Ohita valikko
Merenkurkun Saaristo kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.
Ruska-aika Korkearannikolla, joka muodostaa yhteisen Unescon maailmanperintökohteen Merenkurkun saariston kanssa. sydän

Maailmanperintöperhe

Unescon maailmanperintöluetteloon nimeäminen on korkean luokan kansainvälinen tunnustus ja kunnianosoitus. Kohteesta tulee samalla myös osa suurta kulttuuri- ja luonnonkohteiden maailmanperintöperhettä.

Merenkurkun saaristo on samassa sarjassa kuin Kanadan Rocky Mountain Parks, Ecuadorin Galapagos-saaret, Yhdysvaltain Grand Canyon tai Zimbabwen ja Sambian Victorian putoukset. Se ei kerro pelkästään itse kohteen arvokkuudesta vaan myös siitä, että alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisestiollaan valmiita tekemään työtä perinnön säilyttämiseksi jälkipolville.

Maailmanperintöluettelon tutkiminen on jännittävää ja kohteiden kirjo mielenkiintoinen. Luettelon myötä onkin syntynyt matkailuperinne, jossa maailman perintöluettelo inspiroi elämyshakuisia reissaajia ympäri maailman. Samaan aikaan Merenkurkun saariston kanssa luonnonperintökohteiksi hyväksyttiin kaksi muuta kohdetta, Kolumbian Malpelosaari ainutlaatuisine haipopulaatioineen sekä Kiinan panda-alue Sichuan.

Mikä on maailmanperintö?

Unescon maailmanperintö on kansainvälisellä sopimuksella hyväksytty maailman laajuinen yhteistyö, jolla etsitään, tutkitaan, tunnistetaan ja nimetään ainutlaatuisia kulttuuri- tai luontokohteita, joiden säilyttämisellä katsotaan olevan poikkeuksellinen arvo koko ihmiskunnalle. Maailmanperintöajattelun mukaan maailmanperintökohteet kuuluvat kaikille maapallon kansoille riippumatta siitä, missä maassa ne sijaitsevat.

Nykyään sekä kulttuuri- että luonnonperintökohteet viestittävät kaikki tärkeää sanomaa muistuttaen, että ihmiskunnalla on mahdollisuus valita, millä tavoin se toimii ja elää ympäristönsä kanssa. Koko maailmassa on tällä hetkellä vähän yli 200 luonnonperintöä ja reilusti yli 800 kulttuuriperintöä.