Förbigå menyn
Kvarkens skärgård hör till UNESCOS världsarv.
Höstfärger på Höga Kusten, som skapar ett gemensamt världsarv med Kvarkens skärgård. sydän

Världsarvsfamiljen

När man blir nominerad till Unescos Världsarvslistan vinner man stor internationell erkänsla och ära.

Här befinner sig Kvarkens skärgård i samma serie som Rocky Mountain Parks i Kanada, Galapagosöarna i Ecuador, Grand Canyon i U.S.A och Victoriafallen i Zimbabwe och Zambia. Det säger inte bara någonting om själva objektets värde utan också någonting om det arbete man regionalt, nationellt och internationellt är beredd att satsa på bevarandet av naturarvet för det kommande generationerna.

Det är spännande att undersöka världsarvslistan och det breda spektret av objekt. Tack vare listan har man också börjat känna av en ny form för turism, där världsarvslistan inspirerar upplevelseturister runtom i världen. Samtidigt med Kvarkens skärgård infördes på världsarvslistan, medtogs också två andra naturobjekt till listan, den colombianska ön Malpelo med sina unika hajpopulationer samt pandaregionen Sichuan i Kina.

Vad är ett världsarv?

Unescos världsarv är ett världsomfattande samarbete som godkänts genom en internationell konvention. Med detta samarbete vill man hitta, undersöka, godkänna och nominera unika kultur- och naturobjekt, vilkas bevarande anses ha ett exceptionellt värde för hela mänskligheten. Enligt världsarvsfilosofin, hör alla världsarvsobjekt till alla folk på jorden oberoende av i vilket land objekten finns.

I dag framför alla kultur- och naturobjekt ett viktig budskap och påminner oss om att mänskligheten har en möjlighet att välja hur den agerar och lever med sin miljö.