Ohita valikko

Jättiläisten tie

Vähänkyrön Saarenpään Oroossa sijaitsee mielenkiintoinen esihistoriallinen muinaisjäännös, jota kutsutaan Jättiläisten tieksi.

 

Tie sijaitsee noin 2 kilometriä Kyrönjoesta pohjoiseen.  Kyseessä on Oroon notkelman yli rakennettu 49 metriä pitkä kivitie, mikä koostuu isoista, latteista, melkein tasapäällisistä paaseista, jotka on järjestetty yksinkertaiseksi riviksi. Muinaisjäännös on suomessa ainutlaatuinen ja todennäköisesti se on suomen vanhin tie. Jättiläisten tie on arvioiden mukaan rakennettu 500-luvulla kansainvaelluksen lopulla.

Jättiläisten tien merkitsi muinaisjäännösten luetteloon jo vuonna 1896 J.R.Aspelin, mutta tarkemmin tietä tutki Aarne Äyräpää 1930-luvulla. Tien molemmin puolin löytyi lisäksi yhteensä 12 kivistä hautaröykkiötä. Hautaröykkiöt ovat useista kivistä kasattuja kumpareita jotka ovat nykyään jo sammalen ja muun kasvuston peittämiä. Aarne Äyräpää tutki jättiläisten tien vierestä kolme hautaa vuonna 1937 ja löysi mm. pronssisolkia ja pronssisormuksen katkelmia. Hautaröykkiöt ajoittuvat samaan aikaan kuin Jättiläisten tie, eli 500 –luvulle. Hautaröykkiöitä on useita eripuolilla Vähäkyröä ja niistä on kirjoitettu kirja nimeltä Vähänkyrön esihistoria- rautakautinen Kyrönjokisuisto. Kirjan on kirjoittanut Reijo Taittonen.