Ohita valikko

Upeita tarinoita tunteista työelämässä


Päällepäsmäröinti on joskus hyväksi

”Pidän siitä, kun töissä on hyvä tekemisen meininki. Siksi välillä ihmetyttääkin, jos ihmiset eivät puutu yhteisiin kehityskohtiin. Näissä tilanteissa otan helposti ohjat omiin käsiin ja puhun suoraan turhia kaunistelematta. Joku voisi varmaan kutsua tätä päällepäsmäröinniksi, mutta olen iloinen, että meillä Danfossilla toimintatapani nähdään positiivisena ja minua kannustetaan. Minulle on tärkeää, että töissä ei tarvitse esittää mitään muuta kuin oikeasti on. Haluan oman esimerkkini kautta kannustaa kaikkia osallistumaan ja luomaan yhdessä avointa ilmapiiriä.”

– Susanna Annala, kokoonpanija, Danfoss

 

 

Välillä tunteet kuumenee

”Kiire ja epäonnistumiset saavat tunteeni välillä kuumenemaan. Tiedän kuitenkin, ettei minun tarvitse peitellä tunteitani töissä. Rehellinen ja avoin ilmapiiri rohkaisevat olemaan oma itseni – aidosti.”

– Emma Vuorenmaa, HR Generalist, DHL Supply Chain

 

 

Nauru väärässä kohdassa nolostutti

”Juuri työssä aloittamisen jälkeen palaverissa sattui tilanne, jossa väsymykseni purkaantui naurunpurskahduksena vähän väärässä kohdassa. Vaikka oma reaktio alkuun hieman nolostutti, kollegat olivat todella ymmärtäväisiä. Tämä osoitti konkreettisesti sen, että meillä on tosi turvallinen ilmapiiri, jossa voi näyttää aitoja tunteita.”

–Laura Pasma, laatukoordinaattori, Pohjanmaan hyvinvointialue

Jaettu ilo on paras ilo

”Olen helposti innostuvaa sorttia, enkä pelkää kokeilla uusia juttuja. Kun esimerkiksi työmaalla pääsee niin sanottuun flow-tilaan, jossa aika lentää ja kaikki sujuu, mieleni täyttyy puhtaasta ilosta. Koska mielestäni jaettu ilo on paras ilo, näytän hyvän fiilikseni myös ulospäin. Olen onnellinen siitä, että meillä on VEOlla todella positiivinen ja kannustava ilmapiiri, jossa kaikki ovat aidosti iloisia toisten onnistumisista.”

– Anniina Mielty, System Engineer, VEO

Just be yourself

“It is so much easier to just be yourself. Since we spend a significant part of our lives at work, it is vital to be in an environment where you feel comfortable. I’m proud to say that at Hitachi Energy we have an encouraging atmosphere where I feel like part of a big family.”

– Reza Jalalian, Area Sales Manager, Hitachi Energy

Vaikka on kiire, tiimiin voi aina luottaa

”Vaikka olenkin tehtaallamme tunnettu siitä, että höpisen aina hymyssä suin vähän kaikkien kanssa, silloin tällöin myös minunkin hymyni hyytyy. Esimerkiksi jos alkuperäiset suunnitelmat pitääkin laittaa yhtäkkiä uusiksi, epävarmuus nostaa helposti päätään. Tällaiset tilanteet luovat paineita ja näkyvät ulospäin kiireenä. Onneksi voin kuitenkin aina luottaa ympärilläni olevaan tiimiin, jonka kanssa selvitämme tilanteen kuin tilanteen. Arvostan paljon sitä, että meillä on töissä ilmapiiri, jossa epävarmoina hetkinä voi nostaa käden pystyyn ja pyytää apua. Jos pitäisi vain esittää ja peitellä omia tunteitaan, kärsisivät sekä työhyvinvointi että ryhmähenki.”

– Tony-Sebastian Lind, Product Introduction Manager, ABB

Avoin työilmapiiri on tärkeää

”Innostun todella helposti monesta asiasta, ja parasta onkin päästä ideoimaan ja testaamaan uusia juttuja. Avoimessa ilmapiirissä uskaltaa tuoda esiin eriäviäkin mielipiteitä, mikä on äärimmäisen tärkeää meidän työtehtävässämme. Uskon esimerkin voimaan, ja pyrin omalla toiminnallani luomaan työympäristön, jossa jokainen voi olla oma itsensä ja näyttää koko tunteiden kirjon.”

– Vesa Mustonen, ICT-johtaja, Vaasan kaupunki

Kun ärsyttää, ärsyttää kunnolla

”Tunnen todella voimakkaasti niin ilot kuin surut – ja kaiken siltä väliltä. Suurimman osan ajasta olen iloisella ja puheliaalla tuulella, mutta sitten kun ärsyttää, niin ärsyttää kunnolla. Näissä tilanteissa tarvitsen enemmän omaa tilaa. Onneksi mun kollegat ymmärtävät tämän ja osaavat myös sitä antaa.”

– Ninnu Harsunen, muuntaja-asentaja, Hitachi Energy

 

 

Hankalien asioiden esiin nostamista ei tarvitse pelätä

”Välillä isossa organisaatioissa voi tulla vastaan työkulttuurieroja, jotka synnyttävät erimielisyyksiä ja pahaa mieltä. Silloin ei naurata. Onneksi tiimissäni on todella lämmin ja avoin ilmapiiri, eikä hankalienkaan asioiden esiin nostamista tarvitse pelätä. Pystyn puhumaan lähiesihenkilöideni kanssa kaikesta maan ja taivaan välillä. Olen kertonut omista vaikeista kokemuksistani ja esimerkiksi mielenterveyden haasteistani hyvin avoimesti, ja aina vastaanottanut pelkkää ymmärrystä ja kannustusta.”

– Mira Kivikangas, Environment Specialist, ABB

 

 

Olen äänekkäin ja pirskahtelevin jäsen tiimissäni

”Olen tunneihminen ja ehdottomasti äänekkäin ja pirskahtelevin jäsen tiimissäni. Kenenkään ei tarvitse arvailla onko minulla hyvä vai huono päivä, vaan kaikki tunteeni näkyvät kauas. Parasta on, kun tiimin kanssa onnistumme yhdessä. Silloin tuuletan kuin olisin juuri voittanut Stanley Cupin.

Uskon, että erilaisten persoonien tuoma mauste on työpaikalle suuri vahvuus. Jos esimerkiksi minunlaistani ihmistä lähtee pakottamaan johonkin muottiin tai toppuuttelee liikaa, tappaa vain motivaatiota ja vaikuttaa negatiivisesti työympäristöön. Arvostan sitä, että saan myös töissä olla tällainen kuin olen.”

– Jyri-Ville Pouttu, People Leader, Danfoss

 

 

Tunteita pitää näyttää

”Suunnitelmien äkillinen tai jatkuva muutos lisää kiirettä ja stressiä työpaikalla. Tämä näkyy tiimissä lähinnä pettymyksenä ja turhautumisena. Kaikki ilmaisevat tunteita eri tavalla, ja hyvä niin. Pyrin itse olemaan esimerkki siinä, että tunteita kuuluu ja pitääkin näyttää. Kun kaikki saavat olla omia itsejään ryhmädynamiikka toimii ja työssä säilyy rentous.”

– Joni Wilhelmsson, SHEQ Lead, DHL Supply Chain

 

 

Kids showed a level of consideration and kindness I had not expected

”A few years ago, I went through a difficult time in my private life and told my then 11-12 year-old students about it. I openly explained that I might be sad at school, and that I even might start crying. The feedback I got was heart-warming, the kids showed a level of consideration and kindness I had not expected.

By showing my emotions, also the less positive ones, I hope that I can help the students feel more confident in showing their true selves. Mathematics is important, but in certain situations it is even more significant to cultivate compassion.”

– Jenna Wilhelmsson, class teacher, English and bilingual line, the City of Vaasa

 

 

Päivän päätteeksi puretaan päivän tapahtumat

”Töissä saan kokea tunteita ihan laidasta laitaan. Sikiöseulonnassa adrenaliiniryöppy voi vallata koko kehon ja kovassa kiireessä tekee melkein mieli repiä hiukset päästä. Sitten taas asiakkaan auttaminen kohti tavoitettaan tuo onnistumisen tunteita ja elämän ihme ilahduttaa aivan erityisellä tavalla. Meillä on kollegoiden kanssa tapana pitää työvuoron päätteeksi hetki, jolloin puramme päivän tapahtumia. Sen jälkeen voi aina lähteä rauhallisin mielin kotiin.”

– Nina Haapaoja, kätilö, Pohjanmaan hyvinvointialue

 

 

Vi har ”let´s do this” -attityd

”Jag har nyligen återvänt till VEO och är glatt överraskad över drivet i teamet – med kollegor som har samma ‘let’s do this’ attityd som jag själv känner jag att jag verkligen hamnat på rätt ställe. Då alla har samma mål och framåtanda lyckas vi genomföra saker som vid första anblick ser väldigt utmanande ut. Sådana situationer ger mig en ordentlig energiboost, och jag delar mer än gärna av mig av den känslan åt mina kollegor.”

– Jonathan Malm, Sales manager, VEO