Ohita valikko

Kesätyöntekijät kertovat

Meillä työskentelee kesäisin satoja nuoria noin 60 eri työtehtävässä. Kesätyöntekijöiltämme vuosittain kerätty palaute on ollut positiivista: suurimman osan mielestä kesätyö kaupungilla on vastannut odotuksia ja ollut mielekästä.
Kiitosta saavat myös mukavat työkaverit.

Kesätöissä oppii oma-aloitteisuutta ja ottamaan vastuuta. Uusien taitojen lisäksi työkokemus, palkka ja uudet verkostot ovat hyvä syy hakea kesätöihin. Mutta miksi kannattaa hakea kesätöihin Vaasan kaupungille? Lue kesätyöntekijöittemme kokemuksia alta.

Sarianna, palveluavustaja
Nella, rekrytointiavustaja
Sarianne, viestintäassistentti
Dilan, toimistoapulainen
Sami, suunnitteluavustaja
Joonatan, kesäsomettaja
Elize, leiriavustaja
Ella, uimavalvoja
Fanny, kesäartisti
Esa, apuohjaaja
Patricia, toimistoapulainen
Niklas, viheralueyksikön kesätyöntekijä
Laura, kesäsomettaja
Essi, tonttipalveluiden harjoittelija
Emma ja Ella, museotyöntekijät
Emma Huhtakallio, ulkoiluttaja
Emmi, rekrytointiharjoittelija
Amanda ja Sofia, hoitoapulaiset
Elina, toimistosihteeri
Roope ja Eetu, suunnitteluavustajat
Valtteri, liikuntaleiriohjaaja
Marianna, viestintäassistentti
Miko ja Venla, esteettömyyskartoittaja
Lassi, esteettömyyskartoittaja
Lumi ja Elsa, maanmittausharjoittelijat
Miiko, puistotyöntekijä
Tatu, päiväkotityöntekijä
Emil ja Julia, liikuntakaverit
Nelli ja Marko, kulttuuriavustajat
Joona ja Emma, kesäartistit
Otta ja Ella, museo-oppaat
Pauliina, kesähelppari
Markus, ulkoiluttaja
Inez, hoitoapulainen

 

Sarianna, palveluavustaja

Sarianna lähti museoon kesätöihin jo viidennen kerran, mutta vieläkään ei kyllästytä, päinvastoin. Sarianna nauttii päästessään tarjoamaan kulttuurielämyksiä kaikenikäisille ihmisille ja uppoutumaan niitä seuraaviin keskusteluihin. Hän on työskennellyt kaikissa keskustan alueen museoissa, pääpaikkanaan Kuntsi – parasta työssä on olla päivät pitkät taiteen ympäröimänä.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kolme kuukautta, kesäkuusta elokuuhun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Tämä on itse asiassa jo viides vuoteni Vaasan kaupungin museoilla töissä. Vuosien aikana hommat ovat ehtineet tulla tutuiksi ja lisäksi olen myös tykästynyt museotyöhön, joten päätös hakea oli helppo. Taide on aina ollut lähellä sydäntäni, ja jo pienestä pitäen olen ollut innokas museoissa kävijä. Siksi onkin hienoa päästä tekemään museoilla myös töitä.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen tehnyt työvuoroja kaikissa Vaasan kaupungin museoiden keskustan toimipisteissä, mutta kesätöiden ajan toimin Kuntsin modernin taiteen museolla. Tehtäviini kuuluu museon avaaminen ja sulkeminen, kassatyöskentelyä, asiakaspalvelua, museokaupan järjestelyä, opastettujen kierrosten ja lasten työpajojen vetämistä sekä somekanavien päivittämistä.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Se, että töihin on aina ollut kivaa tulla! Erityisesti olen pitänyt monipuolisista työtehtävistä, viihtyisästä työilmapiiristä ja mukavista työkavereista. Mun mielestä on mahtavaa, että museoilla päästään tarjoamaan kulttuurielämyksiä kaikenikäisille vauvasta vaariin. Onkin ollut hienoa seurata, millaisia ajatuksia ja keskusteluita näyttelyt herättävät ihmisissä.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Työvuoroja on museoilla tyypillisesti joka toinen viikonloppu, joten välillä tulee aika pitkältä tuntuvia työputkia. Mutta jokainen maanantai on museon yleisötyöpuolella kuitenkin vapaapäivä, sillä museot ovat silloin kiinni. Tämän ansiosta joka toinen viikonloppu on myös kolmipäiväinen, joten viikonloppuvuorot eivät ihan liikaa ole haitanneet.

 Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Yksi asia, mikä on yllättänyt, on se miten nopeasti päivät kuluvat. Vaikka museolla olisi kävijöiden suhteen rauhallisempi hetki, niin aina löytyy jotain puuhattavaa, oli se sitten museokaupan järjestelyä, taidekirjojen selailua tai työkaverien kanssa jutustelua.

Mitä olet oppinut?

Kesätöiden aikana olen oppinut Vaasan historiasta taidekeräilijöiden kaupunkina. Simo Kuntsi, Lars Swanljung, Frithjof Tikanoja ja Karl Hedman ovat merkittävine taidekokoelmineen luoneet vankan pohjan Vaasan taidemuseoille. Tähän taideperintöön onkin ollut hienoa päästä perehtymään töiden lomassa.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen ehdottomasti kaikille taiteen ystäville! Työtehtävät ovat monipuolisia ja asiakaskohtaamiset ovat olleet mukavia. Tämän lisäksi saa olla päivät pitkät taiteen ympäröimänä.

Nella, rekrytointiavustaja

Nella Kankaanpäätä ovat jo jonkin aikaa kiinnostaneet rekrytoinnin kiemurat ja henkilöstöhallinnon salat. Nyt hän pääsi kokemaan ne käytännössä päästessään kesätöihin kaupungin rekrytointipalveluihin. Työtehtävien monipuolisuus löi ällikällä ja tiimiinkin on päässyt sisään kuin yhdeksi vakityöntekijäksi vaikka vain kesän viivähtääkin. Nella on nauttinut, kun on saanut työskennellä uusien ihmisten kanssa ja organisoida erilaisia asioita.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyö kestää 2 kuukautta, kesäkuun puolivälistä elokuun puoleenväliin.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Hain kesätöihin rekrytointiavustajaksi, koska rekrytointi ja henkilöstöhallintoon liittyvät tehtävät kiinnostavat minua. Nautin asioiden organisoinnista ja ihmisten kanssa työskentelystä, ja haaveenani on jo jonkin aikaa ollut tulevaisuudessa päätyä tehtäviin henkilöstöhallinnon parissa. Tämä kesätyö onkin ollut loistava tilaisuus päästä tutustumaan rekrytointien maailmaan paremmin!

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Päävastuuni kesätöissä on ollut sijaisrekrytointi sosiaali- ja terveyspuolella, varhaiskasvatuksessa sekä vammaispalveluissa. Olen hakenut sijaisia työvuoropuutoksiin Kuntarekry-ohjelman avulla ja valmistellut paljon sijaisten työsopimuksia. Työssä on tarvinnut myös päivittäin yhteydenpitoa sähköpostitse ja puhelimitse esimiehiin ja sijaisiin. Lisäksi työhön on kuulunut esimerkiksi sijaisten tietojen päivittelyä ja kyselyihin vastaamista.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Monipuolisuus, uusien asioiden oppiminen ja työkaverit. Minut on otettu mukavasti työporukkaan mukaan, enkä ole tuntenut itseäni “vain kesätyöntekijäksi”. Minulle on annettu vastuuta ja luotettu että hoidan omat hommani, mutta aina olen saanut apua kun sitä olen pyytänyt.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Tylsää, tai ennemminkin ikävää on ollut se, jos sijaisuuteen ei ole saatu työntekijää, ja kun tämän joutuu ilmoittamaan yksikköön.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Yllättävintä on ollut ehdottomasti työn monipuolisuus. Kesä rekrytoinnissa on hiljaisempaa aikaa, joten en ole päässyt kokemaan työnhakijoiden haastattelua, eli toisin sanoen kaikkea en ole vielä ainakaan päässyt näkemään.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut paljon uusia työsopimuksiin liittyviä asioita ja uusien järjestelmien käyttöä. Myös Vaasan päiväkodit ja yksiköt vammaispalveluissa on tullut tutuiksi.

 Suosittelisitko muille? Miksi?

Ehdottomasti voin suositella! Jos yhtään kiinnostaa rekrytointiasiat niin tämä on huippukesäduuni monipuolisine työtehtävineen.

Sarianne , viestintäassistentti

Sarianne Manninen pääsi tutustumaan koko viestinnän palettiin ja siihen laajan kokonaisuuteen, joka kaupungin viestintää ja markkinointia verhojen takana pyörittää. Viestinnän alan opiskelijalle tämä oli aitiopaikka julkisella sektorilla ja syväsukellus ison organisaation toimintaan. Vastuut olivat monipuolisia ja työyhteisön avoimuus ja yhteishenki tekivät kesästä unohtumattoman.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kesti 3 kuukautta kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Koska olen saanut jo kerrytettyä jonkin verran alan työkokemusta, halusin saada laajennettua omaa näkökulmaani viestinnän alan työtehtävissä. Koin, että Vaasan kaupungin tarjoama kesätyö viestinnässä voisi olla tähän täydellinen. En ollut aiemmin työskennellyt julkisen sektorin organisaatiossa, jonka vuoksi koin tärkeäksi saada työkokemusta siitä. Lisäksi työnkuvaan sisältyvät työtehtävät vaikuttivat itselle sopivilta, mielenkiintoisilta, omaa osaamista kehittäviltä ja sopivan vastuullisilta.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen päässyt tekemään kesätöiden aikana hyvin monipuolisesti viestinnän alan työtehtäviä. Työtehtäviin on kuulunut muun muassa tiedotteiden ja some-postausten suunnittelemista, toteutusta ja julkaisemista, somepäivystystä, artikkeleiden kirjoittamista, haastatteluja, kuvaamista ja visuaalisen materiaalin editointia. Lisäksi oon päässyt olemaan apukäsinä erilaisissa juoksevissa asioissa, kuten kuvauspäivissä ja postaamisissa hyvin monipuolisesti. Yhtenä vastuuna oli myös kesätyöntekijä-esittelysarjan toteutus Instagramin puolelle, joka oli tosi kivaa tehdä!

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Työyhteisön avoimuus ja yhteishenki on ollut vahvana. Jos on tullut ongelmia, on aina saanut apua, kuten on myös päässyt auttamaan muita tarvittaessa. Kesätöiden aikana on saanut tehdä hyvin itsenäisesti ja vastuullisesti työtä, mutta pääpainotteisesta etätyöskentelystä ja itsenäisestä työotteesta huolimatta ei tullut missään vaiheessa yksinäinen olo.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Työ olisi mahdollisesti ollut vielä parempi normaaliolosuhteissa, sillä koronan tuoma etäily vei osan kokemuksesta pois. Tästä huolimatta pääsi kuitenkin onneksi tutustumaan enemmän tai vähemmän työkavereihin aina hallintotalolla tai etäyhteyksien kautta.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Eniten on yllättänyt mahdollisesti se, kuinka moni ihminen tekee Vaasan kaupungin viestinnän eteen töitä, ja kuinka nämä viestintäverkostot muodostuvat kaupungin sisällä. On ollut mukava huomata se, kuinka paljon Vaasan kaupungilla tehdään päivittäisellä tasolla töitä viestinnän eteen, aidolla innostuksella ja mielenkiinnolla. Työ on hyvin organisoitunutta, joka tietysti on nähtävillä myös viestinnän hyvästä laadusta jokaisen silmin.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut paljon viestinnän koordinoimisesta ja organisoinnista kaupungin viestinnässä, kuten myös itse kaupungin toiminnasta ja päätöksenteosta. Julkisten tiedotteiden julkaiseminen ei ollut ennestään tuttua, varsinkaan kaksi- tai kolmikielisinä, mutta ensimmäisen julkaisemisen jälkeen tämä alkoi käydä koko ajan paremmin. Olen oppinut erittäin hyviä jatkossa hyödynnettäviä taitoja kesän aikana.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Jos kaupungin tapa viestiä kiinnostaa ja tykkäät kirjoittaa paljon, suosittelen erittäin lämpimästi! Työn aikana oppii paljon sisältöjen suunnittelemista ja toteuttamista niin visuaalisella kuin myös kirjallisella tasolla. Plussana hyvät ja kannustavat työkaverit!

Dilan , toimistoapulainen

Dilan Kucukaslan pääsi ihastelemaan uutukaista hallintotaloa sisältä käsin päästessään kesätöihin Vaasan kaupungin sihteeripalvelut-yksikköön. Työ on ollut monipuolista aina paperitöistä tulipalojen sammutteluun, multitaskaamisen jalo taito on kehittynyt sekä ymmärrys suuren organisaation toiminnasta on parantunut huomattavasti.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kaksi kuukautta, kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Koin sopivani tehtävänkuvaan ja työ Vaasan kaupungilla vaikutti kiinnostavalta. Ajattelin, että pääsisin myös kehittämään osaamistani kyseisen työpaikan kautta.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Työnkuva koostuu erittäin vaihtelevista hommista. Yhden työpäivän sisään saattaa mahtua laidasta laitaan eri tehtäviä: sähköposteihin vastaamista, kahvittelujen järjestämistä sekä erinäisiä paperitöitä. Jokaisessa työssä korostuu kuitenkin enemmän tai vähemmän asiakaspalvelu.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Työyhteisö on ollut avoin ja perehdyttäminen oli toteutettu hyvin, minkä lisäksi uudessa juuri remontoidussa hallintotalon tiloissa työskenteleminen on ollut aika hienoa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Heinäkuu oli hieman hiljainen, kun suurin osa työntekijöistä oli lomilla ja töitä tehtiin etänä. Toisaalta kolikon kääntöpuolena ehdin hyvin sopeutua uuteen työpaikkaan ja ympäristöön sinä aikana sekä tutustua työtehtäviin perin pohjaisesti.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Yllätyin hieman siitä, kuinka monipuoliset työtehtävät minulla ja sihteereillä ylipäätänsä on. Työnkuvaan kuuluu laaja variaatio erilaisia tehtäviä, mutta toisaalta se pitääkin työn mielenkiintoisena. Yksikään päivä ei ole ollut samanlainen ja tässä oppii koko ajan jotain uutta.

Sain kokea myös ensimmäistä kertaa hätäpuhelun soiton ja en tajunnutkaan, että myös tällaisessa työssä pääsee kokemaan näin kovan adrenaliinivirtauksen, kun pääsi näkemään tulipalon syttymistä alle metrin päästä ja piti toimia nopeasti tilanteen mennessä hetkessä nollasta sataan. Tässä tuli todellakin testattua nopeaan sekä rauhalliseen toimintaan kykenemistä.

Mitä olet oppinut?

Multitaskaaminen on tullut hyvin tutuksi tämän työn parissa. Tässä on myös hoksannut sen, kuinka kaupungin kaltainen organisaatio toimii ja kuinka monta eri lohkoa muodostaa kyseisen kokonaisuuden. Todellisuudessahan on vaikea käsittää, miten suuri ja laaja järjestelmä pyörii kaupungin sisällä.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen! Tässä työssä oppii ymmärtämään Vaasan kaupungin roolia sen kaikenlaisessa toiminnassa sekä kuinka Vaasan kaupungin hallinto todellisuudessa toimii. Konsernihallinnon toimistotyöntekijän työn kautta lähes kaikki kaupungin osa-alueet tulevat tutuksi (ainakin pintapuolisesti) ja tämän paikan kautta pääsee näkemään Vaasan kaupungin uudesta aivan erilaisesta näkökulmasta.

Sami, suunnitteluavustaja

Sami Sorvala työskentelee kesän suunnitteluavustajana sähkösuunnittelussa. Kesätyö tukee insinööriopintoja ja työn monipuolisuus yllätti jo heti ensimmäisenä päivänä. Sami on oppinut sähkö- ja infra-alasta paljon uutta sekä päässyt näkemään työmailla, millaista työ käytännössä on.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää neljä kuukautta (toukokuun alusta elokuun loppuun).

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Hain Vaasan kaupungille suunnitteluavustajaksi sähkösuunnitteluun, koska työtehtävät vaikuttivat erittäin mielenkiintoiselta ja opiskelen sähköinsinööriksi. Pääsin siis tekemään oman alani töitä, ja saan työharjoitteluni suoritettua samalla koululle.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Työtehtäviini kuuluvat mm. katuvalaistusverkon suunnittelu, katuvalaistusverkon ominaisuustietojen päivittämistä ja dokumentointia kaupungin sähköiseen katuvalaistusverkon hallintapalveluun sekä katuvalaistuksen kunnossapito- ja rakennustöiden valvonta.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Työtehtävien monipuolisuus ja tehtävät ovat olleet mielenkiintoisia.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Joskus tulee sellaisia hetkiä, että ei ole tekemistä. Silloin täytyy olla oma-aloitteinen ja koittaa keksiä tekemistä.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Ehdottomasti työn monipuolisuus yllätti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut todella paljon sähkö- ja infra-alasta kesätöissä ollessani. On ollut mahtavaa päästä pyörimään työmailla, joissa on sitten nähnyt mitä työt käytännössä ovat.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen ehdottomasti työpaikkaa muille. Työt ovat olleet monipuolisia, ja kesän aikana olen oppinut paljon tärkeitä taitoja jatkoja ajatellen. Tämä kesätyö on ollut hyvä ensikosketus insinöörielämään.

Joonatan, kesäsomettaja

Joonatan Knuutila nauttii luovasta työstä, etenkin valokuvaamisesta ja videokuvaamisesta. Kesäkuun ajan hänen kädenjälkeään nähtiin kaupungin Instagram-kanavalla, kun Joonatan työskenteli kaupungin kesäsomettajana. Kiinnostavinta oli päästä näkemään ison organisaation kulissien taakse ja ymmärtää miten kaupungin viestinnän rattaita pyöritetään. Kannustava tiimissä kesätyöt sujuivat sutjakasti.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyö kesti neljä viikkoa. Kesäkuun alusta heinäkuun alkuun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Hain kesätöihin, koska kesäsomettajan tehtävä vaikutti just mulle sopivalta työpaikalta, jossa pystyisi hyödyntämään omia taitoja. Työssä houkutteli myös sen monipuolisuus ja mahdollisuus luovaan työskentelyyn.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Kesätöissä olen testannut erilaisia aktiviteetteja Vaasassa, ollut kuvaajana eri projekteissa ja tapahtumissa sekä tehnyt videoita Vaasan Instagramin feediin ja storyihin. Osa työstä kuluu myös askareiden, kuten tapaamisten, palaverien, sähköposteihin vastailemisen ja editoinnin parissa.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta työssä oli ehdottomasti vapaus vaikuttaa itse siihen, minkälaisia juttuja tekee. Oli myös mahtavaa huomata, että mun osaamiseen luotettiin heti alusta alkaen.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Tästä työstä on kyllä melko haastavaa löytää tylsiä puolia.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Pääsin kesätyön aikana seuraamaan Vaasan viestintäyksikön toimintaa sekä työskentelyä. Olin yllättynyt siitä, miten paljon Vaasan kaltaisen organisaation kulissien takana tapahtuu. Viestintä vaatii todella paljon suunnittelua ja toiminta on huomattavasti moniulotteisempaa, miltä se ulkoapäin vaikuttaa.

Mitä olet oppinut?

Työssä olen kehittynyt monissa tärkeissä taidoissa, kuten ryhmässä työskentelemisessä sekä ajanhallinnassa. Omalla kohdalla isoin asia, mitä työssä oppi oli yhteyden ottaminen eri yrityksiin ja henkilöihin. Iso osa työtä oli potentiaalisiin juttupaikkoihin soittaminen ja sähköpostien laittaminen.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen kesäsomettajan työtä ehdottomasti kaikille, joita kiinnostaa luova työskentely, viestintä ja monipuoliset työtehtävät. Työporukassa on mahtavan positiivinen sekä kannustava ilmapiiri ja työssä varmasti oppii paljon.

Elize, leiriavustaja

Elize Kapinga on ihan ensimmäisessä kesätyössään ja neljän viikon rupeaman loppusuoralla hän jo tietää, että haluaa ensi kesänä palata takaisin. Työ leiriavustajana Taikonilla lasten parissa on ollut antoisaa, taiteellista sekä ennen kaikkea hauskaa ja opettavaista.

Kauanko kesätyö kestää?

Neljä viikkoa, joista kolme olen ollut Taikonilla ja yhdeksi viikoksi menen vielä nuoritalolle.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Halusin oppia uusia asioita ja saada työkokemusta sekä uusia kavereita. Tämä on ensimmäinen työpaikkani.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen avustanut leiriohjaajaa eri tehtävissä, auttanut ja neuvonut lapsia. Teemme yhdessä aktiviteetteja kuten piirtäminen, muusikki, teatteri, tanssi, käsityöt ja keramiikka.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Taikonilla on paljon lapsia ja pidän erityisesti lasten kanssa olemisesta. Lapsilta voi oppia paljon ja on hauska muistella samalla, millainen sitä itse oli pienenä. Lasten kanssa on hauska leikkiä. Tykkään myös tanssia ja teatteri on ollut myös tosi hauskaa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Kaikki on ollut tosi kivaa. Piirtäminen on minulle haastavaa koska en ole siinä kovin hyvä, mutta oli kiva silti katsella muiden piirtämistä.

Mitä olet oppinut?

Olen saanut rohkeutta kysyä asioita jos en ymmärrä tai osaa. Työssäni yritän tehdä parhaani ja olen oppinut tekemään vielä paremmin asioita. Olen myös oppinut, että työ pitää aina ottaa vakavasti ja siihen pitää keskittyä. Jos esimerkiksi olet puhelimella etkä keskity työhön, sillä välin voi sattua vakavia asioita.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Tottakai suosittelisin! Tämä on tosi kiva paikka! Aion hakea ensi vuonna uudestaan.

Ella, uimavalvoja

Ella Krankkala työskenteli Vaasan kaupungin kesätöissä uimavalvojana kaksi viikkoa ja taskurahan lisäksi käteen jäi uusia ystäviä ja paljon uusia kokemuksia. Parasta on päästä näkemään lasten ilo ja uuden oppiminen.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kaksi viikkoa.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Viihdyn hyvin lasten kanssa, joten tämä työ vaikutti täydelliseltä.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen ohjannut lapsia altaassa ihanien kollegojeni kanssa. Olen myös päässyt seuraamaan ja tutustumaan uimavalvojan työhön.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta on, kun näkee, että joku lapsi on oppinut jotain ja näkee hänen ilon ja onnen.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Itse en ole pitänyt mitään tylsänä, ennemminkin opettavaisena.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Itse en ole pahemmin yllättynyt mistään, työ on kivaa niin kuin veikkasinkin.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut uusia tapoja opettaa lapsia ja olen pystynyt kehittämään kielitaitoani.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen ehdottomasti muille! Minulla on ollut todella hauskaa ja kokemus on ollut opettavainen ja unohtumaton. Samalla kun olen nauttinut työstäni, olen tienannut myös taskurahaa, ja olen saanut uusia ystäviä.

Fanny, kesäartisti

Fanny Engman on päässyt unelmahommiin, sillä kesätöissään Vaasan kaupungin kesäartistina Fanny pääsee toteuttamaan itseään ja tekemään juuri sitä, mitä rakastaa tehdä muutenkin. Työ ei tunnu edes työltä, kun sitä saa tehdä musiikin parissa.

Kauanko kesätyö kestää?

Työskentelin Vaasan kaupungin kesäartistina kesäkuun ajan, eli neljä viikkoa.

Miksi hait meille kesätöihin?

Olen aina ollut kiinnostunut musiikista, taiteesta ja esiintymisestä, minkä vuoksi kesäartistin työ kuulosti kiinnostavalta ja päätin hakea työtä. Kesäartistina olen laulanut ja soittanut kitaraa sekä järjestänyt kuvataideohjelmaa.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Esiintymisiä on ollut erilaisissa tapahtumissa, palvelutaloissa, päiväkodeissa ynnä muissa ja toisinaan myös torilla.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta kesätöissä on ollut se, että on saanut tehdä itselle mieluisia asioita, kuten soittaa ja laulaa ja on samalla saanut ilahduttaa muita. Palaute esitysten jälkeen on aina ollut kannustavaa ja on ollut mukavaa nähdä, että yleisö on nauttinut esityksestä.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Tylsintä kesätöissä on ollut se, että aikataulujen sovittaminen on toisinaan hankalaa. On oltava tarkkana, ettei esiintymisiä mene päällekkäin ja että ehtii kulkea esiintymispaikasta toiseen.

Mitä olet oppinut?

Minut yllätti kesätyössä se, että esiintymisjännitys helpottuu huomattavasti, kun työssä täytyy jatkuvasti esiintyä. Esitykset jännittävät aina etukäteen, mutta työssä on oppinut huomaamaan, että liiallinen jännitys on turhaa. Olenkin oppinut esiintymään rohkeasti ja olemaan jännittämättä liikaa. Olen myös oppinut suunnittelemaan ja valmistelemaan esityksiä etukäteen.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Jos esiintyminen kiinnostaa yhtään, voin suositella kesäartistin työtä! Työssä oppii luottamaan itseensä ja pitämään hauskaa esiintyessä. Samalla saa viettää aikaa itselle tärkeän asian parissa, kuten musiikin tai kuvataiteen.

Esa, apuohjaaja

Esa Porentola työskentelee apuohjaajana helpparitoiminnassa Vuorikadun senioritalossa. Hän nauttii vanhusten parissa työskentelystä ja toisten auttamisesta, eikä työkavereissakaan ole moittimista. Esa pitää työnteosta niin paljon, että 30 minuutin ruokatunnit jopa tylsistyttävät.

Kauanko kesätyö kestää?

1kk

Miksi hait meille kesätöihin?

Koska vanhusten auttaminen on mukavaa ja rentoa työtä. Olen ollut aikaisemminkin töissä vanhusten parissa ja pidin siitä kovasti.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Siivonnut, tarjoillut ja avustanut keittiöllä/ruokasalissa, joillekin vanhuksille viedään ruokaa keittiöltä myös kotiin. kuljettanut pyykkiä, ruoka-annoksia kotiin, seurustellut vanhusten kanssa ja kuljettanut heitä ruokasaliin. Olen ulkoiluttanut vanhuksia ja pitänyt viriketoimintaa, esim. soittanut musiikkia.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Mukavat vanhukset ja hyvät työkaverit. Työn teko on kivaa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

30 miinuutin ruokatauko on mielestäni turhan pitkä.

Mitä olet oppinut?

Tekemään töitä vanhusten parissa. Olen oppinut myös vastuullisuutta, sillä töissä täytyy olla ajoissa.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Kyllä, täällä on mukava tehdä töitä, koska työ on rauhallista ja saa tutustua uusiin ihmisiin. Itselle tulee myös hyvä fiilis, kun saa auttaa muita.

Patricia, toimistoapulainen

Vaasan ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi opiskeleva Patricia Riipi on kaupungilla töissä kolmatta kertaa. Luotettava, tutuksi tullut työnantaja sekä mukavat työtoverit kutsuvat palaamaan Kuula-opistoon yhä uudestaan ja uudestaan.


Kauanko kesätyö kestää?

Aloitin toukokuun alussa ja työt loppuvat hieman heinäkuun puolella, yhteensä kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Olen suorittanut ammattikorkeakoulun molemmat harjoittelut täällä, joten tiesin haluavani päästä töihin tutuksi tulleelle työnantajalle. Opiskelen liiketalouden tradenomin koulutuksessa Vaasan ammattikorkeakoulussa ja tämä kolmas kerta on ihan kesätyönä, kun nuo harjoittelut tuli suoritettua kahtena aikaisempana kertana. Olen kaikilla kerroilla ollut Kuula-opistolla töissä, ammattiharjoittelussa olin myös viheralueen ja alueiden ylläpidon yksiköissä.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Tänä kesänä työt sujuvat oppilashallinnon parissa. Runsaasti tietojen keräämistä ja päivittämistä, muutamia hallinnon avustavia tehtäviä ja muita yleisiä toimistotehtäviä.

Vapaa-ajallani teen opinnäytetyötä videopelitoimialan kannattavuudesta, selvitän tilinpäätösanalyysin avulla toimialan tunnusluvut ja tutkin mahdollisia syitä tunnuslukujen muutoksiin ja eroavaisuuksiin.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Tutuksi tullut työpaikka ja työtoverit. Tiimi on aina avustanut, jos on ilmestynyt ongelmia.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Ohjelmistojen päivitykset, kun työt jää seisomaan niiden ajaksi.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Jokainen kesä on ollut hieman aiempaa erilainen ja työtehtävät ovat vaihdelleet monipuolisesti. Ammattiharjoittelussa pääsin tutustumaan palkkahallintoon ja ostolaskujen käsittelyyn. Perusharjoittelu sujui asiakaspalvelun parissa.

Mitä olet oppinut?

Virheitä ei tarvitse pelätä, vaan niiden avulla oppii. Eihän asioita voi kokeilematta oppia.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelisin, koska Vaasan kaupunki on luotettava työnantaja ja työtoverit ovat saaneet aina oloni tuntumaan tervetulleeksi.

Niklas, viheralueyksikön kesätyöntekijä

Hyviin tehtäviin on mukavaa palata

Niklas Välisuo, 20 opiskelee sähköinsinööriksi Vaasan ammattikorkeakoulussa. Hän on jo toista kesää töissä viheralueyksikössä huolto- ja korjaustehtävissä. Mukava työpaikka ja monipuoliset tehtävät saivat palaamaan kaupungille töihin, vain ainoastaan aamuheräämisten kanssa on ollut vaikeuksia.

Niklaksen kesätyöt kestävät kaksi ja puoli kuukautta. Sinä aikana hän huoltaa ja korjaa viheralueyksikön työkoneita, kuten ruohonleikkureita. Työtehtävät riippuvat täysin päivästä, sillä laitteiston hajoamista ei voi ennustaa. Korjausten lisäksi työkoneita täytyy huoltaa säännöllisin väliajoin, kun huoltoväli tulee täyteen.

– Parasta työssä on varmaankin ollut se, että työtehtävät ovat niin monipuolisia. Vaikeinta on ehkä se, että pitää herätä kuudelta. Aikaisiin aamuihin on ollut tottumista, nauraa Niklas.

Työstä ei suoranaisesti ole hyötyä sähkötekniikan opintoihin, mutta monipuolinen osaaminen ja muiden alojen osaaminen ovat itsessään hyödyllisiä taitoja. Lisäksi kesätyö on tehnyt työelämän pelisääntöjä tutuksi. On tärkeää luoda työsuhteita jo nuoresta asti ja oppia työpaikalla toimimista.

Välisuo suosittelee työtä lämpimästi sellaisille, jotka haluavat tehdä käsillään töitä monipuolisissa työtehtävissä. Työt ovat tarjonneet mukavia muistoja ja tärkeää kokemusta tulevaisuuteen.

Laura, kesäsomettaja

Unelmaduuni

Laura Nieminen, 17 työskenteli meillä kesäsomettajana kuukauden verran. Työ oli Lauralle unelmien täyttymys, ja toi varmuutta sekä arvokasta kokemusta. Kivan kesätyön jälkeen on mukava jatkaa lukio-opintoja.

Miksi hait kesätöihin meille?

Valokuvaus, sosiaalinen media ja rakas kotikaupunki Vaasa ovat lähellä sydäntäni. Nautin myös kirjoittamisesta, uuden oppimisesta ja luovasta työskentelystä. Koin jo työhakemusta täyttäessäni, että tämä kesätyö varmasti sekä sopisi mulle hyvin, että tarjoaisi paljon mahdollisuuksia oppia uutta ja hyödyntää jo olemassa olevia taitojani.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Työtehtäviini on kuulunut mm. erilaisten Vaasan alueelta löytyvien aktiiviteettien testaamista ja niiden mainostamista sosiaalisessa mediassa, kuvauskeikkoja, ideointia, kuvatekstien ja Instagram-storyjen suunnittelua, toimistossa työskentelyä, ulkona liikkumista sekä palavereita.

Entä onko joku ollut tylsää, mikä?

Epävakaat ja sateiset säät on välillä laittaneet suunnitelmat uusiksi kuvauskeikkojen suhteen, mutta kyllä siitäkin on aina selvitty.

Onko joku asia yllättänyt, mikä?

Yllätyin positiivisesti siitä, kuinka paljon mun osaamiseen luotettiin heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien ja siitä, kuinka monipuolista tämä kesätyö on. Pääsin nopeasti osaksi täällä viestintäpalveluissa olevaa työporukkaa, enkä missään vaiheessa ole ”vain kesätyöntekijäksi”.

Mitä olet oppinut?

Olen näiden kesätöiden myötä oppinut paljon uusia puolia Vaasan kaupungista, yleisesti viestinnästä ja siitä, millaista on työskennellä ihanassa ja positiivisessa työyhteisössä. Oon myös oppinut tuntemaan paljon uusia ihmisiä ja saanut lisää itseluottamusta omiin taitoihin. Tämä kesätyö vahvisti myös mun opiskelusuunnitelmia ja auttoi mua oivaltamaan, että haluan tehdä jotain markkinointiin ja viestintään liittyvää tulevaisuudessakin.

Suosittelisitko muille, miksi?

Suosittelen ehdottomasti! Kesäsomettajana työskenteleminen on superkivaa ja työtehtävät ovat monipuolisia. Tässä työssä on mahdollista olla luova, hyödyntää omia mielenkiinnonkohteita, oppia uutta, verkostoitua ja mahdollisesti saada myös lisäintoa omien unelmien tavoittelemiseen.

Essi, tonttipalveluiden harjoittelija

Ei vain joku kesätyöntekijä

Gradua vaille valmis hallintotieteiden maisteri Essi Saarimäki, 23 on työskennellyt meillä kesän tonttipalveluiden harjoittelijana. Reilut kolme kuukautta kestävä harjoittelu on antanut intoa tulevaan loppurutistukseen sekä varmuutta unelmien työtehtävistä.

Aluetiedettä pääaineenaan opiskeleva Essi haki meille töihin, sillä hän halusi päästä kehittämään kaupunkia. Vaikka työtehtävään haettiin maanmittausalan harjoittelijaa, Essi koki hänellä olevan annettavaa työlle, ja päätti hakea tästä huolimatta. Hän saikin paikan, eikä ole katunut sitä hetkeäkään.

Essi työtehtäviin kuuluu enimmäkseen Ravilaakson uuden asuinalueen suunnittelua. Hän miettii esimerkiksi alueen väliaikaiskäyttöä, prosessin etenemistä sekä päivittää Ravilaakson nettisivuja. Lisäksi hän on tehnyt ryhmärakennuttamisesta tietopakettia sekä kerännyt dataa pysäköinnistä. Työtehtäviä on muokattu Essin kiinnostuksenkohteiden ja vahvuuksien mukaan, mikä on tehnyt työstä erityisen mielekästä.

– Parasta työssä on ollut se, että olen saanut tehdä laajasti yhteistyötä esimerkiksi kaavoituksen ja asumispalveluiden kanssa, kertoo Essi.

Kohti työelämää

Etätyösuositusten vuoksi kontaktit työkavereihin ovat jääneet harmillisen vähäisiksi, sillä Essi on ollut fyysisesti toimistolla vasta pari päivää. Normaalioloissa tilanne olisi täysin toinen, mutta Essi on kuitenkin tyytyväinen työhönsä.

– Arvostan sitä, että minuun on luotettu alusta asti. Olen saanut suunnitella ja ottaa vastuuta, vaikka olenkin nuori. Ei tunnu yhtään siltä, että olisin täällä vain joku kesätyöntekijä, Essi hymyilee.

Harjoittelujakso on antanut Saarimäelle varmuutta tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksista. Essi kokee teknisen toimen työtehtävät mieleisiksi, ja kaupunki työnantajana kiinnostaa. Positiivinen kokemus töistä auttaa jaksamaan vielä gradun kirjoittamisen, ja sitten nokka kohti työelämää!

Emma ja Ella, museotyöntekijät

Kesätyö museossa

Emma Lindgård, 22 ja Ella Koskela, 22 työskentelevät Pohjanmaan Museossa, Emma museo-oppaana sekä valvojana, Ella museoassistenttina. Monien korkeakouluopiskelijoiden tapaan naisten kesätyö ei suoraan liity heidän opintoihinsa. Opinnoista on kuitenkin ollut yllättävän suurta apua museotyössä, jossa kohdataan kaikenikäisiä asiakkaita.

Ella löysi työn Vanhan Vaasan museossa työskentelevän veljensä kautta, ja työskentelee nyt meillä toista kesää. Emma taas päätyi hakemaan museo-oppaan työtä Ellan ja erään toisen ystävän suosituksesta – eikä ole katunut. Molemmat opiskelevat luokanopettajaksi Åbo Akademin Vaasan yksikössä ja ovat paitsi luokkakavereita, myös ystäviä.

Emman työtehtäviin kuuluu opastettujen kierrosten vetämistä, näyttelyiden valvomista sekä satunnaisesti infopisteessä työskentelyä. Ella puolestaan työskentelee eniten infossa, jossa hän ottaa vastaan asiakkaita, vastaa puhelimeen ja sähköposteihin sekä tilaa tuotteita. Ystävykset ovat päässeet toteuttamaan yhdessä myös työpajoja lapsille, joihin kuuluu museokierrosten lisäksi askartelua ja muuta tekemistä. Silloin koulutuksen tuoma tietotaito pääsee käyttöön.

– Lasten työpajoissa työskentely on ollut helppoa ja mieluisaa, sillä osaan toimia luontevasti lasten kanssa ja mukauttaa kerrontaani heille sopivaksi. Ilman koulutukseni antamia taitoja olisi voinut tulla paniikki niissä tilanteissa, Emma kertoo.

Hyvä perehdytys tekee aloittamisesta helppoa

Ystävykset ovat yhtä mieltä työn parhaista puolista, joihin lukeutuvat mukava ilmapiiri sekä kiinnostuneet ja rennot asiakkaat. Emma kertoo oppineensa paljon myös itse museosta sekä siellä olevista näyttelyistä. Kesäkuussa museossa oli aika hiljaista, mutta naiset kertoivat sen olleen hyvä asia perehtymisen kannalta. Silloin oli aikaa lukea ja opiskella näyttelyistä. Hyvää on myös se, ettei hiljaisinakaan aikoina tarvitse olla yksin.

– Yllättävää työssä on ollut se, että asiakkaita tulee joskus museoon jonkin esineen tai vaikkapa kiven kanssa saadakseen siitä hinta-arvion. Silloin meidän täytyy tietenkin pyytää henkilökuntaa apuun, hymähtää Ella.

Perehdytys työhön oli molemmille positiivinen yllätys. Se oli toteutettu organisoidusti ja ajan kanssa, jopa etäkanavia hyödyntäen. Työn aloittaminen tuntui järjestäytyneeltä ja helpolta, eikä missään kohtaa iskenyt paniikki. Pohjanmaan museossa on tänä kesänä yhteensä viisi kesätyöntekijää, ja työilmapiiri on loistava.

– Voimme suositella tätä työtä kaikille, erityisesti historiasta ja taiteesta kiinnostuneille, ystävykset nyökyttelevät.

Emma Huhtakallio, ulkoiluttaja

Bingoa ja hellusia mummoja

Emma Huhtakallio, 16 työskentelee Himalajan palveluasumisyksikössä ulkoiluttajana. Työhön kuuluu myös muitakin tehtäviä, kuten kauneussalongin pitämistä ja bingon vetämistä. Kuukauden mittainen työsuhde ja sopivan mittaiset työpäivät jättävät tilaa myös kavereille ja lomailulle.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyö kestää yhden kuukauden, heinäkuun alusta elokuun alkuun.

Miksi hait kesätöihin meille?

Paikkaa suositeltiin minulle ja koin tämän hyväksi ensimmäiseksi kesätyöpaikaksi.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen hoitanut pienkodin kukkapenkkejä sekä käynyt asukkaiden kanssa ulkona. Pidän asukkaille myös kauneussalonkia, jossa laitan heidän hiuksiaan ja lakkaan kynsiä. Asukkaat ovat pitäneet salongista kovasti. Lisäksi olen pitänyt esimerkiksi bingoa pienkodeissa. Työtehtävät vaihtelevat päivittäin: joskus käyn esimerkiksi auttamassa astioiden kanssa.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Työkaverit. Kaikki hoitajat täällä ovat todella mukavia! Asukkaatkin ovat olleet tosi hellusia.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Ei sinänsä oikeastaan mitään tylsää, mutta tietysti poikkeukselliset olot rajoittavat työntekoa. Meidän täytyy pitää työvaatteita ja maskeja, kun ulkoiluttajilla on yleensä ollut normaalit vaatteet töissä.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Ei oikeastaan, tiesin aika hyvin työnkuvan jo etukäteen.

Mitä olet oppinut?

Olen päässyt näkemään läheltä, millaista hoitajan työ oikeasti on. Oma työni on tosi helppoa ja kivaa, mutta kyllä arvostus hoitajia kohtaan on noussut.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Voisin suositella! Työporukka on todella mukava ja kesätyöntekijäkin pääsee seurustelemaan paljon asukkaiden kanssa.

Emmi, rekrytointiharjoittelija

Valmistumisen kynnyksellä

Vaasan yliopistosta pian kauppatieteiden maisteriksi valmistuva Emmi Korpisalo, 24 on kaupungilla kesätöissä rekrytointiharjoittelijana. Rekrytointityö on uutta Emmille, mutta aihe on tuttu opinnoista. Työkokemuksen lisäksi kesätyöstä jää taskuun monta hauskaa tarinaa kerrottavaksi.

Kaupungin organisaatio on tuttu Emmille, sillä hän on työskennellyt aiemmin palkkasihteerinä. Rekrytointiharjoittelijan paikka vaikutti kivalta vaihtelulta aiempiin tehtäviin mutta myös oman alan kiinnostavalta työltä.

–  Rekrytointiharjoittelijan työ tuntuu kivalta vaihtelulta aiempiin tehtäviini, ja toki oman alan työt kiinnostavat, Emmi sanoo.

Emmi toimii kesän sijaisrekrytoinnissa sosiaali- ja terveyspuolella, ja hänen työtehtäviinsä kuuluu mm. sijaispyyntöjen käsittelyä sekä työsopimusten esivalmistelua. Haastattelutilanteeseen Korpisalo ei vielä ole päässyt kesälomien ja poikkeusolojen takia, mutta asiaan tulee toivottavasti muutos elokuun koittaessa.

– Yllätyin, kuinka monipuolisia työtehtävät ovat Työ sisältää siis paljon muutakin kuin työnhakijoiden haastattelua, Emmi kertoo.

Hauskoja tilanteita

Kesä on rekrytoinnissa usein hiljaisempaa aikaa, välillä hommia saa tehdä tukka putkella, välillä päivät kuluvat hitaammin. Sattumuksilta ei myöskään ole vältytty.

– Kuluvan kesän aikana olen huomannut, että rekrytoinnin ovet ovat kaikille avoinna ja kaikkia pyritään aina palvelemaan ystävällisesti. Välillä toimistolle on eksynyt muun muassa hammashuollon asiakkaita, mutta olemme ohjanneet heidät oikeaan osoitteeseen, nauraa Emmi.

Emmin mielestä kaupungilla työskentely on ollut rentoa ja joustavaa. Hän on viihtynyt hyvin rekrytoinnissa, ja näkee kaupungin potentiaalisena työnantajana tulevaisuudessa.

Amanda ja Sofia, hoitoapulaiset

Tavoitteena merkityksellinen arki

Amanda Seppelin, 22 ja Sofia Ward, 23 ovat kesätöissä hoitoapulaisina vammaispalveluissa. Kaverukset tunsivat toisensa jo ennestään, ja saivat kokea iloisen yllätyksen nähdessään toisensa ensimmäisenä päivänä samassa työpaikassa. Siitä alkoikin ikimuistoinen kesätyö, jonka opeista on hyötyä loppuelämäksi.

Sosionomiksi opiskelevalle Amandalle kesätyö on oman alan työkokemusta parhaimmillaan. Kiinnostus päivätoimintaan heräsi jo koulussa. Kesätyöt ovat tuoneet varmistuksen sille, että tämä on se oma juttu. Sofia puolestaan opiskelee luokanopettajaksi Jyväskylän yliopistossa ja päätti palata kotikaupunkiinsa Vaasaan kesätöihin.

– En ole aiemmin työskennellyt kehitysvammaisten kanssa, joten hain tähän työhön kokemuksen ja itseni kehittämisen takia. Vaikka alan työt eivät liitykään suoranaisesti opintoihini, on kokemuksesta hyötyä, pohtii Sofia.

Amanda työskentelee pääasiassa lasten ja nuorten kanssa Päivätoiminta Riutassa, jossa toiminta keskittyy merkityksellisen ja positiivisen arjen luomiseen turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Toimintaan kuuluu esimerkiksi leipomista, arjen asiointia, erilaisia retkiä, kädentaitoja, urheilua sekä muita kehittäviä aktiviteetteja.

– Meillä on esimerkiksi ”valkoinen huone”, jossa on eri aisteja stimuloivia ärsykkeitä kuten erilaisia pintoja, joita voi koskettaa, hajuja ja niin edelleen, Amanda kertoo.

Sofia puolestaan työskentelee Meritähdessä aikuisten kanssa auto- ja retkiryhmässä. Autoryhmäläiset kuljettavat Meritähden ja Riutan porukkaa retkille, hankkivat työvaatteita ja tekevät ruokakuljetuksia. Työhön kuuluu myös asiakkaiden haku asumisyksiköistä tai kotoa ulkoilemaan sekä erilaisten päiväretkien järjestäminen. Poikkeukselliset olot ovat vaikuttaneet toimintaan aika paljon, mutta toisaalta sen ansiosta retkien järjestäminen pienemmille porukoille on ollut antoisaa.

Oppitunti ihmisten kohtaamisesta

Molemmat ovat yhtä mieltä työn hyvistä puolista. Asiakkaille tulee annettua paljon itsestään, mutta heiltä myös saa vähintään yhtä paljon takaisin. Onnellinen hymy asiakkaan kasvoilla on hoitoapulaiselle paras palkinto hyvin tehdystä työstä. Työilmapiiri on myös ollut loistava, mikä näkyy sekä työntekijöiden että asiakkaiden hyvinvoinnissa.

Pandemiatilanne on tuonut omat haasteensa työskentelylle. Henkilökunnan on täytynyt pitää kasvomaskeja, mikä hankaloittaa merkittävästi kommunikointia, kun kasvojen ilmeet ja huulilta lukeminen ei ole mahdollista. Normaalioloissa työntekijät käyttäisivät myös omia vaatteitaan töissä, mutta nyt kaikilla tulee olla työvaatteet päällä. Se on asiakkaan kannalta harmillista, koska silloin työntekijän oma persoonallinen pukeutumistyyli ei näy.

Työ on opettanut merkittäviä taitoja; ennen kaikkea ihmisten kohtaamisesta sekä yhteyden muodostamisesta kommunikaatiorajoitteista huolimatta. Myös apuvälineiden, kuten iPadien, tukiviittomien ja kuvakorttien käyttö viestinnässä on tullut tutuksi.

– Monet eivät pysty kommunikoimaan verbaalisesti, mikä korostaa muun kommunikoinnin tärkeyttä. Olen oppinut ymmärtämään, mitä mikäkin ilme tai ele tarkoittaa kunkin asiakkaan kanssa. Käytän eleitä itse myös nyt paremmin, kertoo Sofia.

Naiset eivät epäröi hetkeäkään kysyttäessä, voisivatko suositella työtä muille. Ehdottomasti ihan kaikille, alasta riippumatta! Työ antaa mahdollisuuden tehdä ja kokeilla itse ja oppia paljon. Hoitotyökin on ollut yllättävän kivaa, he kertovat.

Elina Ojala, toimistosihteeri

Työnkuvana multitasking

Tradenomiksi opiskeleva 21-vuotias Elina Ojala työskentelee kesän toimistosihteerinä. Elina aloitti kymmenen viikon työharjoittelussa, jonka jälkeen hän on jatkanut kesätöissä. Vastuu on kasvanut, ja Elina on tyytyväinen monipuolisiin työtehtäviinsä.  

Elinan työtehtäviin kuuluu mm. johdon avustavia tehtäviä, sisäistä asiakaspalvelua ja avustamista, kysymyksiin vastaamista, päätösvalmisteluja, yksinyrittäjän tukiprosessin hoitamista, kokouksien järjestämistä, postin läpikäyntiä sekä matkojen varaamista. Kesällä Elina tuuraa myös lomalla olevaa työntekijää, joten kiirettä on riittänyt.

– Parasta tässä työssä on ollut asiakaslähtöisyys ja se, että olen saanut olla tekemisissä monien eri ihmisten kanssa ja auttaa heitä. Työkaverit ja työyhteisö ovat olleet ihan huippuja! Aina saa kysyä, jos tarvitsee apua, ja yhteisöllisyys näkyy arjessa, kertoo Elina.

Itsensä johtaminen tutuksi

Elina harmittelee poikkeusoloja, joiden takia ei ole päässyt näkemään tavallista arkea sihteerin työssä. Suurin osa porukasta on etätöissä, eikä toimistolla ole työkavereiden mukaan koskaan ollut näin hiljaista. Elina toivookin, että tilanne tasaantuisi vähän elokuussa lomien jälkeen.

– Sihteerin työ on antanut arvokasta työkokemusta. Lisäksi olen saanut nähdä sisältäpäin, kuinka kaupunki toimii. Olen saanut paljon organisaatiotietämystä ja oppinut itseni johtamisesta. Tämä työ on aika vastuullista, ja sisältää paljon itsenäistä työskentelyä, Elina kuvailee.

Elinan haaveammatti on olla arkkitehti. Hän saikin unelmiensa opiskelupaikan Kuopiosta, jonne hän suuntaa syksyllä. Kesätöissä tätä unelman toteutumista on tuettu mahdollistamalla pääsykokeissa käyminen ja opintojen suorittaminen samanaikaisesti. Vaikka uudet haasteet odottavatkin Elinaa, näkee hän tämän kesätyön tuoneen hyödyllistä työkokemusta, erityisesti liiketalouden opiskelijalle.

Roope ja Eetu, suunnitteluavustajat

Käytännön kokemuksesta itsevarmuutta

Insinööriopiskelijat Roope Kytölehto, 23 sekä Eetu Parkkinen, 24 toimivat suunnitteluavustajina kuntatekniikassa. Kesätyö on oiva tapa saada lisää käytännön kokemusta sekä saada koulutukseen kuuluva työharjoitteluosuus suoritettua samalla kertaa.

Sähkötekniikkaa Vaasan ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta opiskeleva Roope koetti onneaan hakiessaan oman alan työpaikkaa jo toisen opiskeluvuotensa jälkeiselle kesälle. Hakeminen kannatti, ja oman alan työkokemuksen lisäksi taskussa on kesän jälkeen suoritettu työharjoitteluosuus koululle. Roopen työtehtäviin kuuluu mm. katuvalaistussuunnitelmien laatiminen ja piirtäminen, katuvaloverkon kunnossapito- ja rakentamistöiden valvonta sekä katuvaloverkon ominaisuustietojen päivittämistä ja dokumentointia sähköiseen tiedostoon.

Eetulla puolestaan on työharjoittelu suoritettuna jo ennestään, ja odotuksissa oli päästä vielä enemmän sisälle oman alan työtehtäviin. Hän valmistelee kaivolupapäätöksiä, läpikäy kaivuureittejä kaapeleille sekä ennen ja jälkeen työmaan ja raportoi näistä muistion muodossa. Työtehtävät ovat monipuolisia, ja ilmapiiri on rento. Työt siis maistuvat oikein hyvin, ja niille asetettu tavoite on saavutettu.

Kummankaan mielestä töissä ei tähän mennessä ole ollut juurikaan mitään huonoja puolia. Joskus saattaa olla pieniä hetkiä, kun hommaa ei ole ja sitä täytyy keksiä itse. Yllättävintä on ollut se, kuinka hyvin työssä on pärjännyt mutta myös se, kuinka paljon opiskeltavaa alun perehdytyksessä oli. Perehdytysmateriaalit Eetu sai kuitenkin selätettyä helposti ottamalla asian kerrallaan, ja nyt hommat sujuvat jo oikein hyvin.

Tuttavuutta ohikulkijoiden kanssa

– Olen oppinut täällä aivan älyttömästi, joka päivä jotain uutta. Se, mitä on opiskeltu koulussa teorian tasolta, on auennut paremmin käytännön kautta, kertoo Roope.

Myös hauskoja sattumuksia on mahtunut työhön. Eetun ollessa kenttätöissä on vastaan tullut yllättäviäkin reaktioita ohikulkijoilta, jotka eivät välttämättä ole aina olleet niin innoissaan kaivuutyömaasta. Onneksi Eetu suhtautuu näihin huumorilla!

Tulevaisuudessa Roopea kiinnostaa jakelu- ja siirtoverkkojen kanssa toimiminen, rakentamisen suunnittelu ja työnjohtotehtävät. Eetulla on puolestaan edessä opinnäytetyön kirjoitus, johon on jo kesätöiden aikana ehdotettu erilaisia aiheideoita kaupungin toimesta. Kesätyö voi siis parhaimmillaan olla tie tulevaan työhön tai opinnäyteyhteistyöhön.

– Jos jotain asiaa ei tiedä, kannattaa siitä kysyä suoraan. Ei kannata epäröidä tai pelätä tietämättömyyttä, koska oppimassahan tässä ollaan vielä, vinkkaa Roope.

Tämä on hyvä neuvo kenelle tahansa, joka on ensimmäistä kertaa oman alan töissä – tai tutustumassa ylipäätään työelämään.

Valtteri, liikuntaleiriohjaaja

Vastuu ja vapaus samassa paketissa

Tuleva abiturientti, 17-vuotias Valtteri Ahonen työskentelee liikuntaleiriohjaajana. Liikunnasta ja lapsista pitävälle Valtterille työ sopii erinomaisesti, sillä siinä yhdistyy sopivasti vastuunotto ja hauskanpito. Säät ovat hellineet, ja auringosta ovat nauttineet niin lapset kuin ohjaajat.

Kauanko kesätyö kestää?

Työt alkoivat toukokuun lopussa ja kestävät kesäkuun loppuun asti. Aluksi suunnittelimme ja teimme leireille runkoa sekä kävimme katsomassa leiripaikkoja. Silloin meillä oli myös mahdollisuus tutustua muihin ohjaajiin. Kaikki meistä ovat samanhenkisiä ja meillä on tosi hyvä työporukka, vaikka se vaihtuukin aina leirikohtaisesti. Esimerkiksi tällä leirillä on kaksi vastuuohjaajaa ja neljä muuta ohjaajaa. Minä lukeudun näistä vastuuohjaajiin. Vastuuohjaajat ovat olleet suunnittelemassa, ja heillä on pidempi työsuhde ja työpäivä. Muut ohjaajat ovat nuorempia, noin 14-17-vuotiaita.

Miksi hait kesätöihin meille?

Siksi, että tulen toimeen lasten kanssa ja olen todella liikunnallinen. Isoin etu tässä hommassa on se, että olen valmentanut seiskaluokkalaisesta asti futisjunnuja – se toi kotikenttäetua tähän hommaan. Ohjaaminen on luontaista, kun on tottunut vetämään ryhmää jo aiemmin.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Ensin oli se suunnitteluosuus, jonka jälkeen siirryttiin leirien vetämiseen. Siihen kuuluu ryhmän ohjaamista, leikkien vetämistä, retkipäivien miettimistä ja toteuttamista. Yritämme keksiä mahdollisimman monipuolisia tehtäviä lapsille, ja heiltä tuleekin aina toiveita. Leireillä muodostuu usein omia hittileikkejä, joita leikitään muita ahkerammin: futis ja kirkonrotta ovat kestosuosikkeja!

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta työssä on ollut leirin ilmapiiri, rento tekemisen meininki. Myös aurinkoiset säät ovat suosineet meitä. Täällä ylläpidetään mukavaa tunnelmaa, ja vaikka meillä on sääntöjä, niin huolehdimme, että lapsien päivät ovat vapaampia kuin koulussa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Mikään ei varsinaisesti ole ollut tylsää. Ainahan lapsille tulee jotain pieniä riitoja, jotka ovat ikäviä, mutta ne selvitetään heti. Huonot kokemukset vaihtuvat yleensä aina hyviksi, koska anteeksipyynnön jälkeen sopu palaa nopeasti.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut lisää ryhmän vetämisestä ja lasten toiminnasta, kun omassa elämässä sen ikäisiä lapsia ei ole paljoa. Suurin osa leiriläisistä on ykkös – kolmasluokkalaisia, ja on ollut siistiä motivoida heitä liikkumaan.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Tottakai suosittelisin! Tämä on hyvä kesätyö siinä mielessä, että pääsee toimimaan lasten kanssa ja liikkumaan. Pääsee tekemään paljon asioita, jokainen päivä on erilainen ja tässä oppii paljon uutta.

Marianna, viestintäassistentti

Erilaista intoa jatko-opintoihin

Marianna Österlund, 21 on kesätöissä Vaasan kaupungilla viestintäassistenttina. Hän opiskelee viestintää Vaasan yliopistossa, ja syksyllä alkavat teknisen viestinnän maisteriopinnot. Työ kaupungilla on antanut uutta puhtia opintoihin ja tuonut näkökulmaa alan työllistymisvaihtoehdoista.

Marianna löysi työn LinkedInistä, kun nykyinen tiiminjäsen kommentoi hänen tekemäänsä CV-videota. ”Sopisit meidän huipputiimiin” –lausahduksen innoittamana hän päätti hakea, ja lopulta sai paikan haastattelun jälkeen.

Viestintäassistentin työtehtäviin kuuluu esimerkiksi sisällön tuottamista monikanavaisesti (www, sosiaaliset mediat, tiedotteet jne.), some-päivystämistä sekä kesäsomettajien ohjausta. Päivät koostuvat niin kirjoitteluhommista toimistolla, palavereista kuin kuvaus- ja juttukeikoista ympäri kaupunkia.

– Parasta on ollut se, ettei tämä edes tunnu työltä! Jokainen päivä on niin erilainen, ja usein työtehtävät ovat niin hauskoja, että päivä hujahtaa ohi hetkessä, hehkuttaa Marianna.

Työyhteisö auttaa tarvittaessa

Tylsää työssä on ollut se, että alussa joutuu kysymään aika paljon apua. Esimerkiksi tiedotteita tehdään niin moniin eri kanaviin ja järjestelmiin, ettei vielä parinkaan kerran jälkeen aina muista, miten se tehtiin. Onneksi on kuitenkin mukavia työkavereita, jotka auttavat ja opastavat mielellään.

– En ollut koskaan ajatellut, että voisin tehdä somea työkseni, mutta tässä olen huomannut, kuinka hauskaa ja antoisaa se on. Että työelämän ei tarvitse olla ryppyotsaista suorittamista, ellei niin halua, Marianna naurahtaa.

Marianna suosittelee työtä erityisesti viestinnän opiskelijoille, sillä työnkuva antaa monipuolisen käsityksen viestinnästä alana ja voi tuoda varmuutta oman erikoistumisalan valintaan. Assistentti pääsee auttamaan monipuolisesti alansa ammattilaisia eri työtehtävissä, mikä on parasta käytännön opetusta. Mariannan mielestä jokaisen opiskelijan kannattaisi hankkia oman alansa työkokemusta jo opintojen aikana, ja kolmen kuukauden viestintäassistentin paikka on siihen oikein oiva valinta!

Esteetöntä kaupunkia kehittämässä

Miko, 23 ja Venla, 20 ovat kesätyöntekijöinä Vaasan kaupungin asumispalveluilla. Molemmat opiskelevat hallintotieteitä Vaasan yliopistossa, Miko neljättä vuotta ja Venla toista. Molemmilla on pääaineena aluetiede. Työ esteettömyyskartoittajana on ollut opettavainen kokemus molemmille.

Venla löysi työpaikan kaupungin verkkosivuilta kesätyöpaikkoja selatessaan ja kiinnostui esteettömyyskartoituksista. Mikolla puolestaan on kaupungin esteettömyysasioista jo aiempaa työkokemusta. Tämä kesätyö tukeekin molempien koulutusta sekä mielenkiinnonkohteita.

Työtehtäviin kuuluu esteettömyyskartoitusten tekoa kaupungilla, kartoitusten tulosten raportointia, yhteydenpitoa yhteistyötahoihin sekä esimerkiksi vuokra-asuntojen asukasvalintojen valvontaa eli asuntohakemusten tarkastamista.

– Parasta tässä kesätyössä on ollut huomata, kuinka isoa ryhmää esteettömyys palvelee. Muutama ihminen on tullut jopa kadulla sanomaan, että on hyvä, että joku katsoo näitä asioita. Mukavat kelit ovat myös olleet plussaa, toteaa Venla.

Mikon mielestä parasta on ihmisiltä saatu positiivinen palaute sekä monipuolinen työnkuva. Päivän aikana ei ehdi tulla tylsää, kun mennään edestakaisin kentältä toimistolle.

– Hauskaa on se, että moni tulee ihan kyselemään, mitä me oikein tehdään mittanauhojen ja vatupassien kanssa keskustassa, naurahtaa Miko.

Repullinen uusia oppeja

Raskasta työssä ovat olleet helteiset päivät kentällä sekä alun perehdytys, joka sisälsi paljon erilaisten oppaiden lukemista sekä esteettömyyteen tutustumista. Yllättävää työssä puolestaan on ollut se, kuinka laaja käsite esteettömyys lopulta on, ja kuinka monenlaisten ihmisten tarpeita sillä pyritään huomioimaan.

– Se ei ole keneltäkään pois, jos paikkoja ja palveluita tehdään esteettömiksi. Kaikki ihmiset vanhenevat jossain kohtaa elämää kuitenkin. Liikuntaesteisiä on muutenkin paljon väestössä, joten tarpeita on erilaisia, Miko toteaa.

Opintojen kannalta kesätyöstä on ollut molemmille hyötyä. Työn kautta oppii enemmän sitä, mitä alan työt voivat käytännössä olla. Myös alan työskentelytavat, projektiluontoinen työ, digitalisaatio sekä paikkatiedon hyödyntäminen ovat tulleet tutuksi jo ensimmäisten viikkojen aikana.

– Suosittelisin tätä työtä, koska työtehtävissä on mukavaa vaihtelua ja työ laajentaa näkökulmaa esteettömyyteen liittyen, sanoo Venla.

Mikon mielestä kyseinen työ tukee monia koulutusaloja, ja suositteleekin työtehtäviä oikeastaan kaikille korkeakouluopiskelijoille.

Lassi, esteettömyyskartoittaja

Omakohtainen kokemus käyttöön

Sosiaali- ja terveyshallintotiedettä Vaasan yliopistossa opiskeleva Lassi Alahäivälä työskentelee asumispalveluiden kesätyöntekijänä. Omakohtaisesta kokemuksesta esteettömyyden saralla on ollut hyötyä työtehtävissä, mutta uutta tietoa on tullut myös paljon.

Lassi löysi kesätyön isovanhempiensa kautta, jotka olivat löytäneet Vaasan kaupungin verkkosivuilta tietoa vammais- ja erityisnuorten kesätyöpaikoista. Tästä innostuneena Lassi otti puhelimitse yhteyttä kysyäkseen näkövammaisille soveltuvista työtehtävistä, ja hyvin nopeasti sai tietää tulleensa valituksi esteettömyyskartoittajaksi.

Lassin työtehtäviin kuuluu pääasiassa esteettömyyskartoitusten tekemistä kaupunkikuvassa sekä sisätiloissa. Kartoitukset ovat osa asuntopoliittista, vammaispoliittista esteettömyyssuunnitelmaa ja kuuluu ikäystävällisyyden toimenpideohjelmaan vuosille 2020-2025.  Esteettömyyskartoituksiin kuuluu esimerkiksi liikennevalojen ääniohjausten kuuntelemista sekä erilaisten tilojen käytön kokeilemista. Kaikki työtehtävät eivät kuitenkaan tapahdu ulkotiloissa, vaan Lassi on esimerkiksi myös kartoittanut Vaasan kaupungin verkkosivuja ja niiden saavutettavuutta näkövammaisuuden näkökulmasta.

– Parasta tässä työssä on se, että on saanut huomata, kuinka paljon esteettömyyteen ihan oikeasti kiinnitetään huomiota ja kuinka tarkasti sitä kartoitetaan. Tuntuu, että pääsee tekemään merkityksellistä työtä, Lassi pohtii.

Työelämän pelisäännöt tutuksi

– Työssä ei varsinaisesti ole ollut mitään tylsää – ainakaan tähän mennessä. Haasteita tuotti alussa se, että jouduin odottelemaan pitkiä aikoja kentällä, sillä en aina pystynyt auttamaan työkavereitani Venlaa ja Mikoa kaikissa työtehtävissä, kuten katukivetysten mittaamisessa. Nyt on onneksi ollut enemmän tehtäviä, joissa pystyn sanomaan ja tekemään jotain konkreettista.

Lassi koki yllättäväksi sen, kuinka yksityiskohtaisesti Vaasassa esteettömyystyötä tehdään. Lisäksi yllättävää on ollut se, kuinka paljon esteettömyyden saralla on löytynyt parantamisen varaa esimerkiksi liikennevalojen ääniohjauksen kanssa sekä pyörätuolilla liikkuvien näkökulmasta. Myös esteettömyyden lainsäädännöllinen puoli sekä yleiset työelämän pelisäännöt ovat tulleet tutuiksi ensimmäisten työviikkojen aikana.

– Voisin suositella tätä työtä myös sellaisille henkilöille, joilla ei ole omakohtaista tarvetta tai kokemusta esteettömyydestä. Tästä saa hyvää kokemusta ja oppii ajattelemaan asioita erilaisista näkökulmista, ja lisäksi työ voi olla mielenkiintoisempaa kuin pelkät paperihommat, Lassi toteaa.

Lumi ja Elsa, maanmittausharjoittelijat

Ympäristöteknologian opintoihin käytännön kokemusta

Lumi Tuominen ja Elsa Rosenblad ovat kesätöissä Vaasan kaupungilla maanmittausharjoittelijoina. Elsa opiskelee Helsingissä energia- ja ympäristöteknologiaa Aalto-yliopistossa ja Lumi ympäristöteknologiaa Vaasan ammattikorkeakoulussa.

Kaksi nuorta naista seisoo ulkona vihreän seinän edessä.

Miksi hait Vaasan kaupungille kesätöihin?

Lumi: Halusin työkokemusta ja opiskelen ympäristöteknologiaa Vaasassa. Ajattelin, että tämä työ olisi sopiva myös opintojani varten.

Elsa: Olen kotoisin Vaasasta ja opiskelen energia- ja ympäristöteknologiaa, joten tämä työ on hyvä tapa saada työkokemusta siltä alalla.

Mitä olet tehnyt?

Elsa: Olemme tehneet kaikki nämä maanmittaustehtävät. Esimerkiksi, kun joku rakentaa talon, me menemme sinne tekemään tontin mittaukset ja sitten laitamme tiedot tietokantaan.

Lumi: Paljon käytännön asioita. Olemme olleet toimistolla ja myös maastossa.

Mikä on ollut parasta?

Lumi: Uusien asioiden oppiminen. Olen oppinut täällä paljon asioita, joita voin hyödyntää opiskelussa.

Elsa: Uusi opettavainen kokemus! Olen esimerkiksi oppinut paljon tietokoneohjelmien ja laitteiden käytöstä, mikä tulee olemaan hyödyllistä, kun opiskelut alkaa syksyllä.

Entä onko ollut jotain tylsää?

Elsa: Nyt heinäkuussa ei ole ollut niin paljon tekemistä koska monet ovat lomalla.

Lumi: Olen samaa mieltä. Heinäkuu on ollut aika hiljaista, mutta kesäkuu oli intensiivisin.

Onko jokin yllättänyt?

Lumi: Ei tule mieleen mitään, joka olisi yllättänyt.

Elsa: En aluksi täysin tiennyt mitä työnkuvaan kuului, niin en ollut yllättynyt työtehtävistä.

Suositteletko, miksi?

Lumi: Joo suosittelen alan opiskelijoille! Tämä on tosi vaihteleva työ ja olen oppinut paljon.

Elsa: Minäkin suosittelen. Tämä on monipuolinen työ!

Miiko, puistotyöntekijä

Viheralueen kesävelho

Talonrakennusalaa Vamialla opiskelevalle Miiko Mustoselle kesätyö Vaasan kaupungin puistotyöntekijänä oli luontainen jatkumo arjen opinnoille.

Mies korjaa penkkiä kerrostalon pihalla.

Miksi hait kesätöihin meille?

Etsin kesätöitä ja kaupungilla oli sopivasti haku auki oman alan paikkaan

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Tähän mennessä ollaan maalattu ja vaihdettu penkin päällisiä, mutta olen ollut vasta viikon hommissa, niin lista on vielä aika lyhyt.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Varmaan se, kun on päässyt näkemään Vaasaa, tässä kun ollaan ajettu kohteelta toiselle.

Onko jokin ollut tylsää? Mikä?

Ehkä kaksi ensimmäistä päivää olivat vähän hitaita, silloin melkein pelkästään maalattiin.

Onko jokin yllättänyt? Mikä?

Työn määrä, että noita penkin päällisiäkin ollaan vaihdettu nyt kymmenisen kappaletta ja vielä riittää hommaa. Sitten kun ne on hoidettu, voidaan siirtyä vaikka pöytiin. Aina riittää tekemistä.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Kyllä! Mukavaa ja aika rauhallista työtä sille, joka tällaisesta rakennus- ja kunnostuspuuhasta pitää.

Tatu, päiväkotityöntekijä

Kesätyö päiväkodilla

Tatu Jokipii työskentelee heinäkuussa Purolan päiväkodilla. Kesätyö lasten parissa oli jo ennestään tuttua.

Mies seisoo leikkipuistossa.

Miksi hait Vaasan kaupungille kesätöihin?

– Hain erilaisia kesätöitä koska halusin työkokemusta. Olin ollut jo viime kesänä töissä päiväkodissa ja tykkäsin siitä, niin ajattelin, että voisi hakea sinne myös tänäkin vuonna.

Mitä olet tehnyt?

– Oon hoitanut lapsia ja katsonut niiden perään, jotta eivät joudu pulaan.

Mikä on ollut parasta?

– Nähdä kuinka erilaisia monet lapset ovat.

Entä onko ollut jotain tylsää?

– Varmaan kun nukuttaa niitä lapsia ja minulla ei ole tekemistä.

Onko jokin yllättänyt?

– Kuinka raskasta tämä työ oikeasti on. Olen kyllä melko väsynyt, kun tulen kotiin.

Suositteletko, miksi?

– Joo suosittelen, varsinkin heille jotka pitävät lasten kanssa olemisesta!

Emil ja Julia, liikuntakaverit

Emil Saha ja Julia Kytölä työskentelevät kesäkuun ajan liikuntakavereina Vaasan kaupungilla. Liikuntakaverit ovat maksuttomasti kuntalaisten käytössä kaksi tuntia kerrallaan. Kaveritoiminnan lisäksi kesätyö on pitänyt sisällään leireillä työskentelyä ja lasten liikuntatoiminnan ohjaamista eri puolilla Vaasaa. ​

Poika ja tyttö hymyilevät urheiluvaatteissa Laivapuistossa.

Miksi hait kesätöihin meille?

Emil: Suoritin TET-jakson liikuntapalveluissa, ja silloin iski tunne, että tuohan voisi olla kiva työ. Ajattelin sitten hakea, kun siellä tiedettiin millainen olen.

Julia: Vaasa on kiva kaupunki! Asun itse Helsingissä, mutta tänne on kiva tulla kesäksi, kun äitini asuu täällä. Lisäksi täältä löytyi mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

​Emil: Lasten innokkuus. Kun joku ehdottaa, että mennään pelaamaan lipunryöstöä ja kaikki innostuvat.

Julia: Parasta on ollut lasten kanssa tekeminen, siitä saa energiaa. Jokainen päivä on erilainen ja pääsee oppimaan uutta.

Entä onko joku ollut tylsää?

​Emil: Kun kiva puoli oli lasten motivaatio liikkua, niin tylsää on nimenomaan se, jos heitä pitää kovin innostaa.

Julia: Ei erityisen tylsää. Aina on toki vaikeampia päiviä, mutta pyrin suhtautumaan positiivisesti.

Onko joku asia yllättänyt?

​Emil: Olen yllättynyt siitä, kuinka moni jaksaa ja on innokas tekemään. On ollut liikuntaryhmiä, joissa jokainen on ollut täysillä mukana.

Julia: Olen saanut paljon vastuuta, mikä on toki positiivinen juttu.

Mitä olet oppinut?

​Emil: Olen oppinut lapsilla on aivan liian monta kysymystä.

Julia: Lisää vastuuta ja oma-aloitteisuutta.

Suosittelisitko muille?

​Emil: Totta kai suosittelen! Tässä pääsee oppimaan lasten kanssa työskentelystä, ja siitä, miten toimia ohjaajana. Tästä saa hyvää kokemusta, jos haluaa työskennellä esimerkiksi valmentajana.

Julia: Ehdottomasti sellaisille, jotka tykkäävät työskennellä ihmisten ja erityisesti lasten parissa.

Nelli ja Marko, kulttuuriavustajat

Kulttuuria, luovuutta ja tiimityötä

Nelli Salonen ja Marko Lehto työskentelevät kulttuuriavustajina Vaasan kaupungilla kahden kuukauden ajan. Nelli opiskelee kulttuurituottajaksi ammattikorkeakoulu Arcadassa Helsingissä ja Marko puolestaan elokuva ja media-alaa Queen Margaretin yliopistossa Edinburgissa. Kesätyö huipentuu elokuussa järjestettävään Taiteiden yöhön.

Mies ja nainen istuvatkeltaisella sohvalla ja juttelevat toisilleen.

Miksi hait kesätöihin meille?

Nelli: Olen alun perin Vaasasta ja halusin tehdä jotain hyödyllistä kulttuuripuolella Vaasalle ja Vaasan seudulle. Olen aina halunnut tehdä kulttuuriduunia omalle kaupungille.

Marko: Tulin myös kesäksi takaisin kotikaupunkiini ja halusin tehdä jotain kulttuuriin, luovuuteen ja viihteeseen liittyvää.

Nelli: Niin ja Taiteiden yö on ollut hieno lapsuuden muisto muutenkin, joten on kiva työskennellä sen parissa.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Marko: Aika pitkälti valmistelemme tätä tapahtumaa päivästä toiseen. Käymme ilmoittautumisia läpi ja otamme yhteyttä osallistujiin.

Nelli: Laidasta laitaan saa kyllä tehdä kaikenlaista. Käymme ihan käytännön tarpeita läpi, kun kaikilla esiintyjillä on niin erilasia tarpeita. Sitten olemme suunnitelleet Taiteiden yön viestintää. Etenkin someviestintää ja kotisivuja, nyt kun ohjelmaa ei paineta ollenkaan.

Mikä on ollut parasta?

Marko: Töiden vaihtelevuus. Töitä on paljon, mutta paljon saa tehdä kaikenlaista.

Nelli: Koskaan ei ole tylsää! On kiinnostavaa nähdä Taiteiden yö kaupungin näkökulmasta, kun noin muuten tietää konseptin.

Onko jokin asia yllättänyt?

Marko: Olemme rakentaneet some-viestintää aika paljon kesän aikana.

Nelli: Nyt kun sama konsepti on ollut lähes 30 vuotta, niin monet odottavat edelleen lehti-ilmoituksia. Nyt heidät pitäisi ohjata kotisivuille.

Onko jokin ollut tylsää?

Marko: Välillä on ollut paljon odottamista ennen kuin saadaan asioita etenemään.

Nelli: Niin kun on loma-aika.

Marko: Ja ei sekään ehkä tylsää ole, vaan ehkä enemmän jännittää, että aika loppuu.

Mitä ole oppinut?

Marko: Olen oppinut, kuinka paljon eri lankoja voi pitää käsissään. On niin monta asiaa joita pitää mielessä. Tämä toimii kyllä hyvin tiimissä, kun saa tukea muilta ja voi muistuttaa toista.

Nelli: Aika hyvin sanottu.

Suosittelisitko muille?

Marko: Tämä on ollut kyllä paras kesätyö mitä mulla on ollut. Saa tehdä luovaa työtä.

Nelli: Jos kulttuuriala kiinnostaa ja tuotantopuoli, tämä on hyvä esimerkki siitä. Tämä on aika iso projekti ja vielä kaupungin näkökulmasta. Tästä on myös hyvä aloittaa ura projektien parissa.

Joona ja Emma, kesäartistit

Kesäartisteja ajaa intohimo musiikkiin ja esiintymiseen

Kesäartisteina toimiville Joona Keturille ja Emma Katajamäelle kesäartistiksi pääseminen oli unelmien täyttymys ja satsaus tulevaisuuteen. Nuoresta iästä huolimatta he molemmat ovat jo kokeneita ja lahjakkaita esiintyjiä, joilla on jalat maassa mutta katseet tulevaisuudessa.

Mies soittaa kitaraa ja nainen laulaa kadulla.

Miksi haitte kesätöihin meille?

Joona: Paikka vaikutti tosi mielenkiintoiselta ja olin kuullut aiemmin hyvä kokemuksia tutuilta.

Emma: Niin, aika lailla sama tarina.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Joona: Ollaan soitettu tietysti, eli enimmäkseen on ollut paljon kaikenlaisia pop-up -keikkoja ympäri Vaasaa.

Emma: Pari palvelutalokeikkaa oli juuri. Ja kun saadaan aika paljon itse päättää noista soittopaikoista, niin ollaan soitettu vähän sään ja fiiliksen mukaan ympäri Vaasaa.

Mikä on ollut parasta?

Joona: Se kun saa soittaa auringon paistaessa!

Emma: Minusta ihmisten ilahduttaminen on parasta!

Joona: Niin, ja sen kyllä huomaa, kun ne ilahtuvat.

Mikä on ollut tylsää?

Joona: Ehkä se, kun ei ole ollut kunnollista äänentoistoa ja yleisö ei ole kuullut kunnolla. Saadaan kuitenkin pian äänentoistolaitteet, niin sekin asia pitäisi ratketa!

Emma: Jep, komppaan tuossa Joonaa. Myös se on ollut välillä tylsää, jos on ollut vain vähän ihmisiä kuuntelemassa.

Onko jokin yllättänyt?

Joona: No ensinnäkin se, että aika kulkee niin nopeasti, kun soittaa. Ja se, kuinka paljon se soittaminen helpottuu sitten, kun vaan aloittaa soittamisen.

Emma: Se on yllättänyt, kuinka suoraan ihmiset antavat positiivista palautetta: on tullut valtavasti kaikenlaisia kehuja. Myös se, että ei se soittaminen olekaan niin jännittävää, mitä olisi luullut etukäteen. Super nopeasti esiintymiseen tottuu.

Mitä olet oppinut?

Joona: Sanoisin, että työssä on oppinut sopeutumaan ja tietysti just heittäytymistä ja oma-aloitteisuutta. Nyt pystyy soittamaan helpommin kaikenlaisissa tilanteissa ja yleisöstä riippumatta.

Emma: Jep! Ja nyt kun kaikki on omalla vastuulla, niin muun muassa se, että yksinkertaisesti aloittaa soittamaan on ollut välillä vaikeata, mutta nyt siitäkin on päässyt eroon.

Suosittelisitko?

Joona: Ehdottomasti! Musiikin soittamisesta kiinnostuneille tämähän on täydellinen kesäduuni.

Emma: Suosittelisin! Tämä on aivan mahtava kesätyö, kunhan on intoa ja uskallusta esiintyä!

Otta ja Ella, museo-oppaat

Kiinnostuksesta kaupunkiin

Vaasan kaupunki ja sen historia vetivät nuoria ylioppilaita Otto Gaoa ja Ella Nybäckiä museo-oppaan työhön. Nuorten mielestä kesätyö toimii ponnistuslautana kohti tulevaisuuden urahaaveita ja auttaa koulutuspaikan valinnassa.

Mies ja nainen istuvat kivellä museon edessä.

Miksi haitte kesätöihin tänne?

Otto: Olin kuullut aika paljon positiivista palautetta kaupungista työnantajana ja muutenkin sen toiminta organisaationa kiinnosti. Myös työn harvinainen ja suhteellisen omalaatuinen luonne veti puoleensa.

Ella: Mua kiinnosti kovasti työskennellä museossa ja kaupunki vaikutti muutenkin hyvältä valinnalta kesätyöpaikkojen suhteen.

Mitä olette tehneet kesätöissä?

Otto: Aika paljon ollaan vedetty opastuksia ympäri museota. Sitten meidän työnkuvaan kuuluu myös yleistä valvontaa ja kahvilamyyntiä.

Ella: Niin, ja sitten on myös tietenkin täytynyt jonkin verran perehtyä alueen historiaan, jotta osaa kertoa siitä!

Mikä on ollut parasta täällä?

Otto: Omanikäiset työkaverit, ne on ollut kaikki huikeita!

Ella: Ehkä sellainen osoitettu luottamus ja vapaus toimia itsenäisesti, se on ollut aika kivaa.

Onko jokin ollut tylsää? Mikä?

Otto: Ehkä ne sellaiset hetket, kun ei ole ollut asiakkaita vähän pitempään aikaan. Siinä on melkein ehtinyt tylsistyä joskus.

Ella: Kaikki on ollut kyllä oikeastaan aika mukavaa. Vaikea keksiä mitään, mikä olisi ollut oikeasti tylsää. Välillä on tuntunut silleen riittämättömältä, ettei saisi tarpeeksi aikaan, mutta sekään ei oikeastaan ole tylsyydestä kiinni.

Onko jokin asia yllättänyt? Mikä?

Otto: Asiakkaiden määrä! Esimerkkisi kun ensimmäisenä päivänä oli se lasten päivä ja täällä oli enemmän väkeä kuin olisin ikinä uskonut.

Ella: Varmaan, että kuinka paljon meihin luotetaan täällä, se tuli hieman yllätyksenä. Meillä oli tosi hyvä perehdytys ja sen jälkeen ollaan aika lailla saatu itse hoitaa hommia. Tietenkin on saanut sitten apua, jos on tarvinnut, mutta kuitenkin aika itsenäisesti ollaan saatu työskennellä.

Mitä olette oppineet?

Otto: No ainakin vanhan Vaasan historiaa! Enhän mä tiennyt siitä juuri yhtään ennen kuin tulin tänne.

Ella: Todellakin oppinut Vaasan historiaa!

Otto: Ja sitten tietenkin päässyt sisälle tähän työhön ja oppinut sen.

Suosittelisitteko muille? Miksi?

Otto: Ehdottomasti. Täällä on ollut superhyvä työilmapiiri ja muutenkin olen viihtynyt hyvin.

Ella: Kyllä! Samat sanat. Sosiaalisille henkilöille, joilla on vähän kiinnostusta historiaa kohtaan, niin tämähän on kuin nenä päähän.

Pauliina, kesähelppari

Pauliina auttaa ja avartaa ajattelua

Vaasan kaupunki palkkaa kesätöihin erityisnuoria, joista usealle kesätyö on ensimmäinen arvokas työkokemus. Toista kesää kaupungilla työskentelevä Pauliina Harju iloitsee, että voi omalla työpanoksellaan auttaa muita. Tukea työssä onnistumiseen Pauliina on saanut työkavereiden lisäksi erityisnuorten työvalmentajalta ja omalta vastuuohjaajalta.

Alavuden Luovissa kodinhuoltajaksi opiskeleva Pauliina auttaa kesähelpparina asiakkaita ja työkavereita Vuorikeskuksessa, jonne kotona asuvat ikäihmiset voivat tulla nauttimaan ohjelmasta, kuntoilemaan ja askartelemaan.

– Olen pitänyt seuraa mummoille ja paapoille sekä siivonnut: pyyhkinyt pölyjä kaapeista, lajitellut pyykkejä ja tiskannut. Niitä minä olen opiskellut koulussakin, mutta on hyvä saada kokemusta myös täältä, Pauliina kertoo.

Parasta kesätöissä onkin sieltä karttuva työkokemus. Myös palkkapäivä on Pauliinan mielestä hyvä syy mennä kesätöihin.

Lämmin vastaanotto

Työkaverit Vuorikeskuksessa ovat olleet kivoja ja ottaneet kesähelpparin avosylin vastaan. Erityisnuorten työvalmentaja Joanna Varjosaari, työpaikalla oleva vastuuohjaaja Marika ja muut työkaverit jeesaavat Pauliinaa silloin, kun työ tuntuu hankalalta.

-Olen ystävystynyt täällä myös joidenkin asiakkaiden kanssa. Yksi heistä on Helinä, jonka kanssa kirjoittelemme WhatsAppissa ja Messengerissä ja käymme joskus myös tapahtumissa, Pauliina sanoo.

Aikaiset aamuherätykset tuntuvat joskus tylsältä, mutta niistäkin Pauliina on selvinnyt hienosti tsemppaamalla. Sängystä nouseminen helpottuu, kun tietää, että edessä on mukava ja sopivasti kiireinen työpäivä.

Tulevaisuudessa Pauliina haaveilee työstä päiväkodissa tai ikääntyneiden pienkodissa Präntöön Helmessä.

– Minua kiinnostaa myös jatko-opiskelut Vamialla: toimitilahuoltaja ja kokki olisivat mieluisia ammatteja, Pauliina paljastaa.

Opettavainen työkaveri

Erityisnuori on nuori, joka tarvitsee tuetumpaa ohjeistusta ja ohjeita työssään. Työtehtävät, jotka tuntuvat helpoilta ja toistuvilta, ovat nuorelle tuki ja turva hänen työpäivänään.

– Erityisnuoret voivat tehdä esimerkiksi kopiointia ja skannausta, kahvihuoneen siivousta, työpisteiden järjestelyä ja muita pieniä rutiinitöitä. Nuorelle pyritään räätälöimään hänen omia voimavarojaan tukeva, kannustava ja motivoiva työkokemus, Joanna Varjosaari kertoo.

Myös työpaikka saa tukea nuoren ohjeistukseen työvalmentajalta, joka kiertää työpisteissä säännöllisesti ja on aina puhelimen päässä vastaamassa niin nuorten kuin työnantajan kysymyksiin. Lisäksi nuori saa työpaikalta oman vastuuohjaajan.

– Tämä on win-win -kokemus niin nuorelle kuin työnantajalle. Nuori saa työkokemusta ja työyhteisö joukkoonsa nuoren, joka avartaa omaa ajattelua ja suhtautumista erilaisuuteen. Erilaisuuden arvostaminen nostetaan yhtenä teemana esille myös Vaasan kaupungin arvolupauksissa, Joanna muistuttaa.

Viime vuonna Vaasa sai erityisnuorten työllistämisestä kunniamaininnan Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiöltä

– Saimme paljon positiivista palautetta kesätöissä olleilta erityisnuorilta sekä heidät palkanneilta yksiköiltä, joista moni halusi ehdottomasti palkata heitä myös tänä kesänä, iloitsee Joanna.

Markus, ulkoiluttaja

Markus sai kesätöistä kipinän unelma-ammattiin

Kun Markus Mikkola haki ensimmäistä kesätyöpaikkaansa 16-vuotiaana, ei hän vielä tiennyt, mitä haluaisi tehdä isona. Kesäpesti vanhusten ulkoiluttajana kuulosti mukavalta hommalta, jossa sai viettää aikaa ihmisten kanssa ja samalla nauttia kauniista kesäsäästä. Myöhemmin kokemukset kesätöistä osoittautuvat tärkeiksi matkalla omaan unelma-ammattiin – sairaanhoitajaksi.

Mies hymyilee aurinkolasit ja pipo päässä ulkona.

Markus otettiin ensimmäisessä kesätyöpaikassaan, kaupungin sairaalan osastoilla, lämpimästi vastaan. Ylimääräisille käsipareille oli tarvetta, ja Markuksesta tuntui, että omasta työpanoksesta oli iloa niin muille hoitajille kuin vanhuksillekin.

– Tehtäviini kuului ulkoiluttamisen lisäksi esimerkiksi lukea asiakkaille lehtiä ja järjestää pieniä retkiä. Erityisesti mieleeni on jäänyt aurinkoinen kesäpäivä, kun mummot halusivat mennä syömään mansikoita torille. Niitä he sitten syöttivät innokkaasti myös minulle, Markus hymyilee.

Markuksen mielestä kesätöihin kannattaa mennä aidosti omana itsenään. Reippaus ja se että, ottaa työn tosissaan, auttavat työyhteisöön sopeutumisessa.

– Meno uuteen työpaikkaan on aina jännittävää. Yksin asioita ei kuitenkaan tarvitse pohtia, vaan kokeneemmat työkaverit ovat tukena aina, kun apua tarvitsee, Markus muistuttaa.

Ei pelkkää puuron keittämistä
Lukion jälkeen Markus hakeutui yliopistoon lukemaan nykysuomea ja viestintää. Pian hän huomasi kaipaavansa käytännönläheisempää alaa ja haki sairaanhoitajaopintoihin Vaasan ammattikorkeakouluun.

– Oli kiva huomata, että kesätöistäni vanhusten parissa oli hyötyä. Teoriaa oli helpompi opiskella, kun olin jo saanut jonkinlaista käsitystä työstä sekä ymmärrystä, miten erilaisia asiakkaita hoitotyössä voi kohdata, Markus sanoo.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen Markus pääsi tekemään hoitajan kesäsijaisuutta kotihoitoon. Aluksi Markus kiersi asiakkaiden luona ja tutustui heihin kokeneemman hoitajan opastuksella. Perusteellisen perehdytyksen jälkeen työpäivät kuluivat pyöräillen ympäri Vaasan keskustaa – hoitotarvikkeet repussa.

Markus sai kesän aikana vierailla monenlaisissa kodeissa, joissa vastassa oli hyvin erilaista apua vaativia vanhuksia.

– Moni luulee, että työ kotihoidossa on pelkkää puuronkeittelyä. Oikeasti työ on todella monipuolista, ja jokainen päivä on erilainen. Nyt kun minulla on hoitoalan opintoja suoritettuna, pääsen tekemään myös perushoitoa ja saan samalla arvokasta kokemusta, Markus kertoo.

Töitä opintojen vastapainoksi
Markus on tehnyt työtä kotihoidossa kahdessa vuorossa; aamuisin tai iltaisin. Yövuoroja hänellä ei ole, mikä on Markuksen mielestä työn positiivinen puoli. Jos kotikäynnillä tulee kysyttävää, on apua saatavilla puhelimen päässä. Myös hoitosuunnitelmat ja työohjeet löytyvät kännykästä.

Kysyntää osaajille riittää niin paljon, että töitä on mahdollista tehdä opintojen ohella. Markus on tehnyt hoitajan sijaisuuksia kesätöiden lisäksi myös muina loma-aikoina.

Nyt 24-vuotiaana Markuksesta tuntuu, että oma ala on löytynyt.

– Suosittelen työtä sellaiselle, joka haluaa auttaa ihmisiä. Tässä työssä näkee konkreettisesti joka päivä, että omasta tekemisestä on aidosti hyötyä, ja se tekee tästä niin palkitsevaa.

Inez, hoitoapulainen

Täydellinen tilaisuus

Vaasan kaupunki ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK lanseerasivat helmikuussa uuden, korkeakouluihin suuntautuvan rekrytointikonseptin: yhteistyössä paikallisten yritysten ja korkeakoulujen opiskelijajärjestöjen kanssa järjestetään rekrytointitapahtuma opiskelijoiden oman tapaamisen eli sitsien yhteyteen. Ensimmäinen tapahtuma, Karriärsitzen eli Urasitsit pidettiin Uumajan yliopistolla yhteistyössä Vaasan keskussairaalan, Wärtsilän, ABB:n ja opiskelijajärjestö FinlandsSvenska Nationenin kanssa.

Uumajan yliopistossa lääkäriksi opiskelevan Inez Harkkilan toiveissa oli löytää kesätyöpaikka, joka tukisi alan opintoja. Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen hän myös haaveili kesästä perheen ja ystävien kanssa kotikaupungissaan Vaasassa.

Helmikuussa koulussa järjestetyillä Karriärssitzen-uramessuilla Inez pääsi juttelemaan kasvotusten vaasalaisten työnantajien kanssa. Koska tapahtuma oli suunnattu suomalaisille opiskelijoille, oli tunnelma tiivis ja rento.

– Vaasan kaupungin edustaja kertoi, että hoitoapulaiseksi on mahdollista päästä, vaikka takana on vasta vuosi alan opintoja. Ajattelin, että mikä olisikaan täydellisempi tilaisuus saada sekä tarpeellista kokemusta hoitotyöstä että viettää kesä Vaasassa, Inez hymyilee.

Inez otettiin kesätyöpaikassaan; kaupunginsairaalan kuntouttavalla osastolla lämpimästi vastaan. Töihin oli mukava mennä: työkaverit auttoivat ja potilaatkin olivat ihania. Joka päivä pääsi oppimaan asioita, joita ei voi opetella kirjoista.

– Minut perehdytettiin työhön hyvin ja sain todella hyvää kokemusta alalta: näin miten osaston arki pyörii ja miten arvokasta työtä ammattilaiset siellä tekevät. Välillä se ei tuntunut edes työltä, kun sai istua auringossa ja jutella asiakkaiden kanssa, Inez muistelee.

Inezin mielestä työ oli palkitsevaa, kun huomasi, miten itse pystyi pienillä asioilla piristämään asiakkaiden päivää. Vaikka työssä vaadittiin paljon sosiaalisia taitoja, jäi illalla energiaa myös tehdä omia juttuja ja nauttia Vaasan kesästä.

Syksyllä jatkuu toinen lukuvuosi Uumajan yliopistossa monta uutta taitoa repussa.

– En vielä tiedä, minne tulevaisuus minut vie. Nyt nautin hetkestä ja toivon, että pääsisin näkemään lisää maailmaa. Tuttuun Vaasaan on kuitenkin mukava aina palata.