Ohita valikko

Kesätyöntekijät kertovat

Meillä työskentelee kesäisin satoja nuoria noin 60 eri työtehtävässä. Kesätyöntekijöiltämme vuosittain kerätty palaute on ollut positiivista: suurimman osan mielestä kesätyö kaupungilla on vastannut odotuksia ja ollut mielekästä.
Kiitosta saavat myös mukavat työkaverit.

Kesätöissä oppii oma-aloitteisuutta ja ottamaan vastuuta. Uusien taitojen lisäksi työkokemus, palkka ja uudet verkostot ovat hyvä syy hakea kesätöihin. Mutta miksi kannattaa hakea kesätöihin Vaasan kaupungille? Lue kesätyöntekijöittemme kokemuksia alta.

Laura, aulatyöntekijä
Viktor, työvalmentaja
Liina, insinööriharjoittelija
Onni, museoavustaja
Kiti, museoavustaja
Saana, erityisnuorten työvalmentaja
Joel, erityisnuorten työvalmentaja
Milla, insinööriharjoittelija
Jonne, avustava puistotyöntekijä
Lara, palveluavustaja
Ada, toimistoapulainen
Joni-Petteri, avustava puistotyöntekijä
Lina, kesäartisti
Linnea, juristiharjoittelija
Justina, museoavustaja
Sofia, päiväkotiapulainen
Emmi, kesäartisti
Kaspian, kesäsomettaja
Sarianna, palveluavustaja
Nella, rekrytointiavustaja
Sarianne, viestintäassistentti
Sami, suunnitteluavustaja
Joonatan, kesäsomettaja
Elize, leiriavustaja
Ella, uimavalvoja
Fanny, kesäartisti
Esa, apuohjaaja
Patricia, toimistoapulainen
Niklas, viheralueyksikön kesätyöntekijä
Laura, kesäsomettaja
Essi, tonttipalveluiden harjoittelija
Emma ja Ella, museotyöntekijät
Emmi, rekrytointiharjoittelija
Elina, toimistosihteeri
Roope ja Eetu, suunnitteluavustajat
Valtteri, liikuntaleiriohjaaja
Marianna, viestintäassistentti
Miko ja Venla, esteettömyyskartoittaja
Lassi, esteettömyyskartoittaja
Lumi ja Elsa, maanmittausharjoittelijat
Miiko, puistotyöntekijä
Tatu, päiväkotityöntekijä
Emil ja Julia, liikuntakaverit
Nelli ja Marko, kulttuuriavustajat
Joona ja Emma, kesäartistit
Otta ja Ella, museo-oppaat
Pauliina, kesähelppari

Laura, aulatyöntekijä

Viestintää opiskeleva Laura Kinnunen päätyi kotouttamispalveluille kesätöihin, sillä sosiaalinen työ ja monikulttuurinen työilmapiiri vaikuttivat viihtyisältä. Kesätöiden parhaaksi puoleksi ovat muodostuneet ehdottomasti ihmiset ja aulatyöntekijän roolissa myös viestinnälliset tehtävät ovat tulleet tutuksi.

Kauanko kesätyö kestää?

Olen Vaasan kotouttamispalveluilla kesätöissä yhteensä kaksi kuukautta, kesä- ja heinäkuun.

Miksi hait kesätöihin meille?

Hain aulatyöntekijäksi, koska viihdyn sosiaalisessa työssä ja minulla on paljon kokemusta asiakaspalvelusta. Lisäksi minua kiinnosti työn monikulttuurinen luonne.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Työskentelen kotouttamispalveluiden aulassa infossa. Palvelen paikan päälle saapuvia sekä puhelimessa asioivia asiakkaita ja ohjaan heitä eteenpäin muille työntekijöille. Samalla vastaan tulkkipäivystyksestä. Lisäksi olen päässyt hyödyntämään viestinnän opintojani eri muodoissa, esimerkiksi kirjoittamalla uutisen kaupungin nettisivuille.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Ehdottomasti ihmiset. Vaasan kaupungin kotouttamispalveluilla vallitsee äärimmäisen sydämellinen ilmapiiri. Kaikki työntekijät ovat todella ystävällisiä ja aina valmiita auttamaan. Koen, että minua on työjaksoni aikana kohdeltu enemmän perheenjäsenenä kuin kesätyöntekijänä. Lisäksi asiakkaat ovat olleet mukavia ja ottaneet minut hyvin vastaan. Vaikka yhteistä kieltä ei aina löydy, ovat hymy ja elekieli sekä Google Kääntäjä auttaneet paljon.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Työnkuvani on melko monipuolinen, joten kovinkaan paljon tylsiä hetkiä ei ole kertynyt. Jos asiakkaita on ollut vähän, olen päässyt tekemään muita työtehtäviä. Kaiken kaikkiaan työpäivät ovat kuluneet mielestäni todella nopeasti.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Ehkä asiakkaat. Olin ennen töiden alkua varautunut vaikeisiin asiakaskohtaamisiin, joissa minulla ei aina olisi yhteistä kieltä heidän kanssaan. Todellisuudessa kaikki kohtaamiset ovat sujuneet vaivatta, ja niistä on jäänyt itselleni hyvä mieli. Yleisesti meillä suomalaisilla on vielä opittavaa siinä, miten uusia ihmisiä kuuluisi kohdata. Tässä kesätyössä olen saanut tavata asiakkaita, joista jotkut tulevat mitä vaikeimmista olosuhteista ja onnistuvat silti olemaan iloisia ja ystävällisiä muille.

Mitä olet oppinut? Oletko saanut työstä jotakin eväitä opintoihin?

Hakiessani tähän työhön en vielä edes kunnolla tiennyt, mitä tarkoittaa kotouttamispalvelut tai mitä kaikkea siellä oikein tehdään. Kotouttamispalveluiden työnkuvan lisäksi tuntuu, että olen oppinut paljon ylipäätään monikulttuurisesta työstä. Viestinnän opintojen näkökulmasta taas olen oppinut sen, miten valtavan suuri merkitys on nonverbaalisella viestinnällä – sillä miten käyttäydyt ja elehdit muita kohtaan, on yhtä suuri, ellei jopa suurempi merkitys kuin sillä, mitä puhut.

Onko työstä ollut hyötyä tulevaan?

Ehdottomasti! Olen päässyt vahvistamaan entisestään asiakaspalvelutaitojani ja saanut oppia ja kokea paljon uutta.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen. Vaasan kaupungin kotouttamispalveluilta saa ihanat työkaverit ja ilmapiiri töissä on kannustava. Aulatyöntekijänä pääset kohtaamaan paljon erilaisia ihmisiä ja tutustumaan heidän kulttuureihinsa. Ihmisten auttamisesta jää itselle hyvä mieli ja fiilis siitä, että tehty työ on oikeasti merkityksellistä.

Viktor, työvalmentaja

Viktor Strömbäck on työskennellyt kesän ajan erityisnuorten työvalmentajana.  Uudet haasteet ja mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen ovat laajentaneet runsaasti omaa osaamista. Viktorin mukaan turvallinen työympäristö ja kollegat ovat tsempanneet vaikeidenkin haasteiden yli.

Kuinka kauan kesätyö kestää?

Hieman yli kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille?

Kun aloin etsiä kesätöitä, tarkoituksena oli pyrkiä löytämään uusia haasteita. Vaasan kaupungin korkeakouluopiskelijoille tarkoitetuissa kesätöissä oli muutamia kiinnostavia työpaikkoja, joihin huomioni kiinnittyi. Huomasin, että minulla olisi mahdollisuus yhdistää kokemukseni työtehtäviin, mikä taas johtaisi osaamiseni karttumiseen.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Työhöni on kuulunut paljon erilaisia tehtäviä. Kesätyöni alussa etsin kesätöitä toimintarajoitteisille nuorille. Tähän tehtävään kuului paljon puheluita ja sähköposteja työnantajille eri puolilla Vaasaa sekä niille nuorille, jotka innokkaina odottivat tietoa kesätöistään. Kun nuoret sitten aloittivat kesätyönsä, toimin työvalmentajana tukeakseni ja ohjatakseni heitä kesän ajan. Tämän lisäksi suunnittelin ja vedin Vaasan työllistämispalveluiden kaikkia kolmea Tsemppis-leiriä. Ensimmäisellä leirillä pääasiallinen tarkoitus oli jakaa nuorille teoreettisia ja käytännöllisiä oppeja siitä, miten työelämään pääsee tai miten jatko-opintoihin hakeudutaan. Kaksi muuta leiriä keskittyivät enemmän käytännön työhön, niillä tuotettiin annettua aihetta käsitteleviä omia lehtiä.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta kesätyössä on ollut haasteet. Olen monessa tilanteessa joutunut työskentelemään mukavuusalueeni ulkopuolella ja siten päässyt laajentamaan osaamistani. Vaikka vastuu on ollut suurta ja työ erittäin itsenäistä, kollegani ovat aina tukeneet ja neuvoneet tarpeen tullen ja siten luoneet turvallisen työympäristön, jossa olen tuntenut oloni tervetulleeksi.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Koska työni perustui osittain kommunikointiin eri osapuolien kanssa, on tullut hetkiä, jolloin työn eteneminen on ollut suoraan riippuvainen esimerkiksi jonkun toisen henkilön soittamasta puhelusta tai lähettämästä sähköpostista. Tämän vuoksi olen toisinaan vain istunut ja odottanut, mikä on ollut melko pitkäveteistä.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Minua on yllättänyt eniten se, miten paljon suora ja avoin viestintä helpottaa työtä. Tämä koskee kaikkea viestintää, epäselvyydet johtavat useimmiten turhan pitkälle venyneisiin tilanteisiin, mikä vain monimutkaistaa asioita.

Mitä olet oppinut? Oletko saanut työstä jotakin eväitä opintoihin?

Olen saanut paremman käsityksen siitä, miltä työmaailma ja työmarkkinat näyttävät ja miten eri palvelut toimivat. Tämä on johtanut siihen, että tiedän paljon enemmän tämän päivän työmarkkinoiden mahdollisuuksista ja rajoituksista. Tämän lisäksi olen oppinut paljon viestinnän ja yhteistyön menettelytavoista, joita käytetään eri instituuttien ja yritysten sekä yksityishenkilöiden kanssa. Eväiksi opintoihin otan mukaani sen, mitä olen oppinut nuorten kanssa työskennellessä, koska koulumaailmassa olen aikaisemmin työskennellyt ainoastaan alakouluikäisten lasten parissa.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelisin työtä niille, jotka ovat valmiita kohtaamaan uusia haasteita ja viihtyvät ympäristössä, jossa vastuun ottaminen ja itsenäinen työskentely on keskeistä. Suuri vastuu ja itsenäisyys tuovat myös suuren mielihyvän tunteen, kun on suoriutunut annetuista työtehtävistä!

Liina, insinööriharjoittelija

Liina Laakso työskentelee kesän ajan insinööriharjoittelijana kaupungilla. Oman alan kesätyöt antavat lisävarmuutta myös opintoihin ja kehittävät kattavasti osaamista. Työtehtävien monipuolisuus ja työpaikan yhteisöllisyys yllättivät Liinan positiivisesti kesän aikana.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää noin kaksi ja puoli kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille?

Hain kaupungille töihin, sillä tarjolla oli mielenkiintoisia oman alani harjoittelupaikkoja.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Pääasiassa olen tehnyt kartoitusta suunnitteluohjelmilla pyöräpysäköintiin ja asfaltin kuntoon liittyen sekä pyöräreittien suunnittelua ja liikennelaskentoja. Muita lyhytkestoisempia tehtäviä on myös ollut.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Ehdottomasti se, että olen voinut olla paljon ulkona. Lisäksi on kuitenkin myös sisätöitä eli ei ole tarvinnut mennä ulos sateella, jos ei halua. Päivät olen myös voinut suunnitella pitkälti itse ja se on tehnyt työstä erityisen mieluisaa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Mielestäni mikään ei ole ollut tylsää. Kaikki tehtävät ovat olleet mielenkiintoisia ja kaikesta voi oppia jotakin.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Työtehtävieni monipuolisuus sekä iloinen ilmapiiri ja yhteisöllisyys työpaikalla yllättivät positiivisesti. Ensimmäisenä työpäivänä tuli jo hyvin tervetullut olo.

Mitä olet oppinut? Oletko saanut työstä jotakin eväitä opintoihin?

Ehdottomasti. Sain lisävarmuutta suuntaavien opintojen valintaan. Tässä työssä olen myös oppinut keskittymään yhteen projektiin kerrallaan, vaikka taustalla olisi useampi keskeneräinen projekti. Koulussa usein kiireessä päädyn multitaskaamaan, mutta se on johtanut vain huonoon ajankäyttöön. Uskon, että taito keskittyä yhteen asiaan kerralla vähentää koulustressiä.

Onko työstä ollut hyötyä tulevaan, mitä?

Kyllä. Vaikka tänne töihin tullessani koin paikallistuntemukseni jo aika hyväksi, on se kehittynyt ihan hirveästi työn aikana. Lisäksi olen oppinut käyttämään monia erilaisia karttaohjelmia ja uskon, että se on eduksi opinnoissa, töissä ja ihan elämässä muutenkin.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Ehdottomasti! Tätä tehtävää suosittelisin erityisesti sellaisille henkilöille, jotka pitävät itsenäisestä työskentelystä ja ulkona liikkumisesta.

Onni, museoavustaja

18-vuotias Onni Toiviainen on oppinut kesän aikana museolla paljon uutta taiteesta ja museolla työskentelystä. Monipuolisten työtehtävien avulla on mahdollista saada kattavasti työkokemusta. Parasta kesätöissä onkin Onnin mukaan ollut uusien ihmisten tapaaminen sekä uusien asioiden oppiminen.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Olen aiemminkin ollut Vaasan kaupungilla kesätöissä, joten töiden hakeminen kaupungilta oli melko helppo vaihtoehto.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen esitellyt Kuntsilla olevaa Kokoelma Swanljung –näyttelyä kaiken ikäisille; myös kansainvälisille museovierailijoille. Olen myös työskennellyt lasten leireillä, joissa olen piirtänyt lasten ja heidän vanhempiensa kanssa.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta on ollut nähdä paljon uusia ihmisiä eri paikoista ja oppia paljon uusia tehtäviä. On ollut myös mielenkiintoista oppia nykytaidehistoriastakin.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Välillä, kun museossa on ollut hiljaista, on ollut hieman tekemisen puutetta, mutta tämän puutteen saa kyllä vähennettyä tuomalla oman kirjan mukaan museolle tai etsimällä tietoa teoksista esimerkiksi netistä tai museolta.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Se on ehkä yllättänyt, kuinka paljon erilaisia ja eri paikoista ihmisiä tulee museoon. Olen ollut myös yllättynyt siitä, kuinka avoimesti henkilökunta on ottanut uudet kesätyötekijät vastaan.

Mitä olet oppinut?

Taidehistoriassa ja nykytaiteessa on erittäin paljon eri nyansseja, joista riittää opittavaa. Myös se on yllättänyt, miten paljon museon työntekijällä on erilaisia tehtäviä.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Voisin suositella pestiä sellaiselle henkilölle, joka pyrkii avaamaan näkökulmaansa taiteeseen ja joka on valmis tutustumaan erilaisiin työtehtäviin. Tämä työ sopii nopeille informaation sisäistäjille ja sellaisille henkilöille, joita kiinnostaa, mitä museon niin sanotun esiripun takana piilee.

Kiti, museoavustaja

Taidehistoriaa opiskeleva Kiti Huhta on kokenut kesän ajan museolla työskentelyn hyödylliseksi opintojen kannalta. Museo tarjoaa ympäristön, joka kannustaa oppimaan lisää taiteesta esimerkiksi kirjallisuuden avulla. Museolla on hyvä mahdollisuus saada kattavaa tietämystä taiteesta ja kulttuurista, ja saada sen ohella vielä konkreettista työkokemusta.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Opiskelen taidehistoriaa ja halusin alan töitä.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Työtehtäviini kuuluu pääsääntöisesti museon avaaminen ja sulkeminen, kassalla oleminen, näyttelyn valvominen ja opastaminen. Lisäksi museot järjestävät lapsille suunnattuja työpajoja, joita me kesätyöntekijät olemme päässeet pitämään.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta kesätöissä on ollut hauskat työkaverit ja erilaisten ihmisten kohtaaminen. Lisäksi omaan päivärytmiini sopii hyvin, että työpäivä alkaa vasta klo 10 aikoihin, jolloin on aikaa illemmalla nauttia – sään salliessa –  kesäkeleistä myöhempään. Museon kirjastosta löytyy myös kaikenlaista kiinnostavaa luettavaa, jotka lisäävät tietämystä eri aiheista.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Välillä museolla on hiljaisempia päiviä, jolloin asiakkaita ei tule paljoa ja tekemistä on vähemmän. Viikonlopputöitä on myös joka toinen viikonloppu, mutta mukavien työkavereiden kanssa on kiva tulla töihin.

 Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Tämä asia ei sinänsä yllättänyt, mutta on ollut todella mukava huomata päivittäin se, kuinka silminnähden ilahtuneita asiakkaat – vauvasta vaariin – ovat museoissa käydessään. Museossa käyminen kokemuksena on monelle todella arvokas.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut paljon asiakaspalvelutaitoja, joista minulla ei aiemmin ollut kokemusta. Minulle itselleni uusi asia oli myös kassan käyttö. Museon kirjastostakin olen hamstrannut kaikenlaista tietoa niin museosta itsestään, kuin muustakin taiteeseen ja ylipäätään kulttuuriin liittyvästä. Kesätyöpajat ovat opettaneet ryhmätyöskentelystä myös vetäjän näkökulmasta.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen museota kesätyöpaikaksi kenelle tahansa, joka on kiinnostunut mm. taiteesta, kulttuurista ja/tai historiasta! Museolla on hyvä mahdollisuus perehtyä kaikkiin näihin, ja saada vielä käytännön kokemustakin alasta.

Saana, erityisnuorten työvalmentaja

Saana Staaf on työskennellyt kesän ajan erityisnuorten työvalmentajana. Vaihtelevat työtehtävät ja vapaus suunnitella omat työpäivät ovat olleet Saanan mieleen. Kesätyö on kehittänyt organisointitaitoja ja tarjonnut mahdollisuuksia kehittyä.

Kuinka kauan kesätyö kestää?

Aloitin osa-aikaisena huhtikuun puolivälissä ja nyt teen kokopäivätyötä heinäkuun loppuun asti.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Olen aiemmin tehnyt ravintola-alan töitä ympäri vuoden, mutta koska minulla nyt on erityispedagogiikan kandidaatin tutkinto, halusin tarttua tilaisuuteen ja hakea paremmin tulevaan ammattirooliini sopivaa työtä, josta voisin saada uusia kokemuksia.

Mitä olet tehnyt kesätyössä?

Työtehtävät ovat olleet huikean vaihtelevia. Pääasiallisena tehtävänäni on ollut ja on edelleen ennen kaikkea tavata kaikki työnhakijat ja etsiä heille sopivat kesätyöpaikat parhaan kykyni mukaan. Olen pitänyt nuoriin yhteyttä senkin jälkeen, kun he ovat saaneet työtarjouksen, käynyt tapaamassa heitä työpaikoilla ja tarjonnut tukeani ihan yleisesti. Yksi suuri osa työtä on ollut työsopimuksista, verokorteista ja muista kesätyöhön liittyvistä hallinnollisista asioista huolehtiminen. Lisäksi olen ollut tarvittaessa kollegani Joelin sijainen ja sijaistanut myös eri tehtävissä Vuorikadun palvelutalossa.

Mikä on ollut parasta kesätyössä?

Kaikkein parasta on ollut vapaus ja mahdollisuus itse suunnitella työpäivät. Erittäin hyvänä kakkosena tulee se, ettei yksikään päivä ole samanlainen, mikä on ollut omiaan lisäämään motivaatiota.

Onko joku ollut tylsää? Mikä?

Välillä on tuntunut, ettei ole mitään tekemistä ja ”hengailu” on ahdistanut, mutta onneksi olen aina voinut kysyä joltakin esimiehistäni muita tehtäviä päivän ajaksi.

Onko jokin yllättänyt? Mikä?

Yksi asia on yllättänyt, nimittäin se, kuinka suuri organisaatio Vaasan kaupunki on! Kulissien takana on lukemattomia hienoja palveluja, joista en ollut koskaan kuullutkaan. Työllistymispalvelut ja Noste/Flyt ovat kaksi esimerkkiä erityisen positiivista yllätyksistä.

Mitä olet oppinut? Onko työstä saanut eväitä opintoihin?

En ole ehkä saanut kesätyöstä kovin paljon uusia taitoja opettajan työtä ajatellen, mutta opinnot ovat olleet tosi suureksi avuksi kesätyössä. Olen ylipäätään hyvä järjestelemään ja organisoimaan asioita, mikä on etu sekä opettajana että kesätyössä, ja juuri näitä taitoja olen päässyt kehittämään kesän mittaan.

Onko työstä sinulle hyötyä tulevaisuudessa, miten?

Tähän sopii sama vastaus kuin edelliseenkin kysymykseen, eli organisointitaidot! Lisäksi tiedän enemmän kaupungin palveluista ja, vaikken jatkossa olisikaan kaupungilla töissä, koen voivani auttaa ja tukea kanssaihmisiäni paremmin, kun tiedän, mitä mahdollisuuksia Vaasa tarjoaa.

Suosittelisitko työtä muille? Miksi?

Suosittelen ehdottomasti, jos haluaa mielekkään työn, jossa työpäivistään voi itse päättää. Jos on vieläpä hyvä ihmisten kanssa ja pitää siitä, että kaikki on järjestyksessä, sopii hommaan kuin nakutettu!

Joel, erityisnuorten työvalmentaja

Joel Pape viettää kesänsä erityisnuorten työvalmentajana Vaasan kaupungilla. Kasvatusalaa opiskeleva Joel on saanut työstään uusia näkökulmia opintoihinsa ja arvokasta kokemusta työelämään. Erityisnuorten kanssa koetut merkittävät kohtaamiset inspiroivat myös omassa työssä.

Kauanko kesätyö kestää? 

Noin kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)? 

Hain erityisnuorten työvalmentajaksi, koska opiskelen kasvatusalalla luokanopettajaksi ja aikeissani on suorittaa myös erityisluokanopettajan opinnot. Ajattelin tämän työn tarjoavan arvokkaita kokemuksia, joita voisin hyödyntää tulevassa ammatissani opettajana.

Mitä olet tehnyt kesätöissä? 

Ensisijainen tehtäväni on avustaa ja ohjeistaa erityisnuoria erilaisissa työtehtävissä Vaasan kaupungin viheralueilla. Myös työelämätaitojen opettaminen erityisnuorille on olennainen osa työnkuvaani.

Mikä on ollut parasta kesätöissä? 

Parasta tässä työssä ovat merkitykselliset kohtaamiset erityisnuorten kanssa. On mahtavaa nähdä innostuneita ja motivoituneita erityisnuoria työn touhussa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä? 

On ollut ikävää huomata, miten paljon viheralueille jätetään roskia. Monet puistoihin jätetyt roskat päätyvät myös tuulen vieminä mereen.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä? 

Olen yllättynyt ja todella vaikuttunut siitä, miten paljon Vaasan työllistämispalveluissa tehdään arvokasta ja tärkeää työtä sen eteen, että pitkäaikaistyöttömät, syrjäytymisvaarassa sekä erityisen tuen tarpeessa olevat henkilöt pääsisivät työelämään ja aktiivisiksi toimijoiksi yhteiskuntaan.

Mitä olet oppinut? Oletko saanut työstä jotakin eväitä opintoihin? 

Olen oppinut paljon ihmisten erilaisuudesta. Erityisnuorten kanssa työskennellessä on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että heillä jokaisella on omat yksilölliset erityisen tuen tarpeensa. Erityisen tuen tarpeet tulee ottaa huomioon työhtehtäviin ohjeistaessa, palautetta antaessa sekä monissa muissakin tilanteissa. Työkokemus erityisnuorten parissa tuo varmasti paljon tärkeitä eväitä opintoihini.

Onko työstä ollut hyötyä tulevaan, mitä? 

Erityisnuorten työvalmentajana toimiminen on antanut paljon uusia näkökulmia ja arvokasta kokemusta. Tulevassa ammatissani tulee mitä todennäköisimmin vastaan tilanteita, joissa erityisnuorten työvalmentajana saamastani kokemuksesta on hyötyä.

Suosittelisitko muille? Miksi? 

Suosittelisin tätä työtä ehdottomasti kaikille kasvatusalan opiskelijoille, jotka eivät säikähdä itseohjautuvuutta, luovuutta sekä vahvaa oma-aloitteisuutta vaativaa työn luonnetta. Työ ei välttämättä sovi sellaiselle henkilölle, joka haluaa selkeät ja konkreettiset ohjeet ylhäältä päin annettuina. Työhön kyllä perehdytetään, mutta vastuu oman työnkuvan sekä työtehtävien sisäistämisestä on työntekijällä itsellään.

Milla, insinööriharjoittelija

Milla Joensuu on viihtynyt Vaasan kaupungilla kesän ajan insinööriharjoittelijan roolissa. Työskentely kuntatekniikan parissa on antanut paljon eväitä opintoihin ja Vaasan kaupunginosat ovat jääneet vahvasti Millan mieleen. Insinööriharjoittelijana Milla on myös saanut kokea, kuinka voi konkreettisesti olla mukana kehittämässä Vaasan kaupunkia.

Kauanko kesätyö kestää?

Toukokuun alusta elokuun loppuun.

Miksi hait kesätöihin meille?

Opiskelen Vaasan ammattikorkeakoulussa ympäristötekniikkaa ja opintoihin sisältyy työharjoittelua. Hain paikkaa, koska halusin päästä oma alani töihin ja olin kuullut paljon hyvää Vaasan kaupungin organisaatiosta.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen pääasiassa tehnyt kaivulupien valmistelua sekä tilapäisten liikennejärjestelyjen valmistelua. Lisäksi olen tehnyt mm. alku- ja loppukatselmuksia sekä takuutarkastuksia.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Hyvä työympäristö, monipuoliset työtehtävät ja se, että on mukana kehittämässä Vaasan kaupunkia. Etäopiskelun jälkeen on ollut myös mukavaa nähdä työkavereita toimistolla.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Tylsintä on ollut ehkä muutamat sadepäivät, kun on ollut ulkona katselmoimassa, mutta onneksi Vaasassa paistaa useimmiten aurinko.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Yllätyin hieman siitä, kuinka iso organisaatio Vaasan kaupunki on työnantajana.

Mitä olet oppinut? Oletko saanut työstä jotakin eväitä opintoihin?

Olen oppinut paljon eri työtehtävistä sekä kuntatekniikan toiminnasta, josta on varmasti hyötyä myöhemmin opinnoissa. Lisäksi Vaasan kaupunginosat ja katujen nimet on hyvin muistissa tämän kesän jälkeen.

Onko työstä ollut hyötyä tulevaan, mitä?

Harjoittelustani on varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Olen oppinut todella paljon monipuolisista työtehtävistä ja mm. karttasovelluksien ja lupajärjestelmien käytöstä. Uskon, että pääsen hyödyntämään oppimaani sekä opinnoissani että tulevissa työtehtävissäni.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen Vaasan kaupunkia ehdottomasti työpaikkana. Täällä on paljon mukavia työkavereita sekä monipuolisia työtehtäviä.

Jonne, avustava puistotyöntekijä

16-vuotias Jonne Koukkari on päässyt nauttimaan ulkoilmasta heinäkuussa työskennellessään viheralueilla. Jonnella on paljon haaveita tulevaisuutta varten ja kesätyö auttoikin saamaan Jonnen haluamaa työkokemusta. Työpäivät kuluvat nopeasti, kun työn lomassa jutellaan työkavereiden kanssa.

Kauanko kesätyö kestää? 

Kesätyöni kestää kaksi viikkoa ja olen työskennellyt heinäkuussa.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)? 

Halusin saada työkokemusta ja siinä samalla liikuntaa. Kesätöissä on myös mahdollista saada ystäviä, joten sekin on tärkeää. Olenkin saanut ainakin yhden uuden ystävän.

Mitä olet tehnyt kesätöissä? 

Olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia työtehtäviä viheralueilla. Olen esimerkiksi kerännyt roskia, poistanut rikkaruohoja ja haravoinut. Kaikki työtehtävät ovat olleet ihan kivoja. Tässä työssä ei tarvitse olla kauaa paikoillaan ja se on erittäin hyvä asia minun mielestäni.

Mikä on ollut parasta kesätöissä? 

Parasta kesätöissä on ollut ulkona oleminen ja liikunta. Myös työkavereille juttelu on mukavaa töiden lomassa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä? 

Mikään ei ole oikeastaan ollut tylsää. Se voi kyllä käydä tylsäksi, jos ei ole juttelukaveria lähistöllä.

 Onko joku asia yllättänyt? Mikä? 

Se on yllättänyt miten nopeasti työpäivät kuluvat; aika kuluu todella nopeasti!

Mitä olet oppinut? 

Olen oppinut ja huomannut miten nopeasti työtehtävät sujuvat, kun usea ihminen tekee samaa työtehtävää. Siinä on suuri ero, tekeekö työtehtävää kaksi vai viisi ihmistä. Olen kyllä tiennyt, että työtehtävät sujuvat ryhmässä nopeasti, mutta en ajatellut että niin nopeasti!

Suosittelisitko muille? Miksi? 

Suosittelisin työtäni kaikille, jotka tykkäävät olla ulkona ja huolehtia luonnosta.

Lara, palveluavustaja

Informaatiotutkimusta opiskeleva Lara Silander viettää kesänsä palveluavustajana kirjastopalveluilla. Kirjasto- ja kulttuurialasta kiinnostunut Lara kertoo oppineensa kesän aikana töiden ohessa enemmän kuin vuoden aikana koulussa, sillä työ on hyvin käytännönläheistä. Lara on viihtynyt töissä niin hyvin, että tulisi Vaasan kaupungille mielellään töihin uudelleenkin.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kesäkuun alusta elokuun puoleen väliin.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Kirjasto- ja muu kulttuuriala kiinnostaa minua ja opiskelen tällä hetkellä informaatiotutkimusta yliopistossa.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Teen pääosin asiakaspalvelua ja autan asiakkaita. Lisäksi hoidan kaikenlaisia pieniä hommia, mitä minulle annetaan.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Kirjasto on mukavan rauhallinen paikka ja löydän joka päivä jotain josta innostua. Kaikki työntekijät joihin olen tutustunut ovat olleet mukavia ja minulla on ollut todella hauskaa töissä.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Aina välillä aika on käynyt pitkäksi. Silloin kun on hiljaista, niin ei välttämättä ole tekemistä.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Minut on yllättänyt se, kuinka nopeasti olen sopeutunut töihin. Olin hermostunut aluksi, että en ymmärtäisi miten toimia, mutta kaikki on sujunut yllättävän hyvin.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut enemmän kesän aikana töissä kuin koko ensimmäisenä opiskeluvuotenani yliopistossa. Hankalat asiat joita kursseilla käydään ovatkin oikeasti ihan yksinkertaisia, kun niitä tulee käytännössä vastaan.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Todellakin! Tämä kesä on ollut todella hauska ja tulisin mielelläni uudestaankin töihin kirjastolle!

Ada, toimistoapulainen

Ada Koskinen työskentelee kesän ajan toimistoapulaisena konsernihallinnon sihteeritiimissä. Adan mukaan monipuolisessa työssä mikään päivä ei ole samanlainen. Työssä viihtymistä edistää myös yhteiset kahvihetket hallintotalolla mukavien työkavereiden seurassa.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille?

Olen asunut vasta vuoden Vaasassa ja kaupunki organisaationa oli minulle vielä aika tuntematon. Ajattelin, että tämän työtehtävän kautta voisin sekä kehittää omaa osaamistani, että oppia lisää uudesta kotikaupungistani ja päästä näkemään, miltä kaupungin hallinto ja sisäinen toiminta näyttävät.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia toimistotehtäviä; perinteisestä mapittamisesta Exceleiden täyttöön ja kaikkea siltä väliltä. Olen muun muassa kirjannut viranhaltijapäätöksiä, täyttänyt useita matkalaskuja, sekä käsitellyt erilaisia ostolaskuja ja asiakirjoja. Lisäksi olen järjestänyt kahvituksia ja tuurannut muita sihteeritiimin jäseniä.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

On vaikea nimetä vain yhtä asiaa. Tähän mennessä parasta ovat olleet uuden oppiminen, mukavat työkaverit ja kannustava työilmapiiri sekä kaunis työpaikka. Lisäksi satunnaiset kohtaamiset ja mielenkiintoiset keskustelut ihmisten kanssa niin hallintotalon käytävillä kuin taukohuoneessa ovat yksiä päivieni kohokohdista.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Toistaiseksi en ole kokenut, että mikään yksittäinen asia olisi ollut tylsää. Monipuolisten työtehtävien ansiosta voin jaksottaa tehtäviäni, eikä yhteen hommaan ehdi kyllästyä. Lisäksi jokainen päivä hallintotalolla on hieman erilainen, joten aika täällä ei käy pitkäksi.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Ensimmäisinä päivinä yllätti hieman se, kuinka eloisa ja viihtyisä tunnelma hallintotalolla on. Yhteisöllisyyttä lisäävät jaetut työhuoneet sekä taukotila, josta kuuluu usein naurua. Lisäksi olen positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka mielekästä työ on. Hakemustani lähettäessä en osannut arvata, että pitäisin työstäni näin paljon.

Mitä olet oppinut? Oletko saanut työstä jotakin eväitä opintoihin?

Sen lisäksi, että olen saanut paljon tietoa kaupungista ja sen historiasta, olen oppinut käyttämään monia uusia ohjelmia ja järjestelmiä. Uskon, että eri järjestelmien käyttö ja niiden tunteminen sekä aikaisemman osaamisen vahvistaminen hyödyttävät minua niin tietojärjestelmätieteen opinnoissani kuin muuten tulevaisuudessa.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Voin suositella kyseistä työpaikkaa lämpimästi kaikille niille, joita kaupungin toiminta ja päätöksenteko vähänkin kiinnostavat. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä näkemään, millaista hallintotalon arki on.

Joni-Petteri, avustava puistotyöntekijä

Joni-Petteri Kuoppala on nauttinut kesällä ulkona työskentelystä hyvässä säässä. Avustavana puistotyöntekijänä kesän viihtyvä Joni-Petteri kertookin, että on yllättynyt työtehtävänsä monipuolisuudesta. Kesätyö Vaasan kaupungilla on myös antanut mahdollisuuden tutustua laajasti kaupungin toimintaan.

Kauanko kesätyö kestää?

Työni kestää kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Hain kaupungille kesätöihin, koska työolot kuulostivat hyviltä ja työt mieluisalta.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen avustanut Vaasan vene- ja uimalaitureiden kunnossapidossa.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Olen saanut tehdä töitä hienolla ilmalla kivassa ympäristössä sekä päässyt tutustumaan kaupungin toimintaan. Työ on ollut myös suurimmaksi osaksi monipuolista.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Välillä olen joutunut tekemään jonkin aikaa samaa asiaa ja se voi alkaa tuntumaan tylsältä.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Työn monipuolisuus on yllättänyt ja se, kuinka paljon erilaisia asioita hoidamme.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelisin, tässä työssä pääsee tekemään töitä ja tienaamaan rahaa mukavissa oloissa.

Lina, kesäartisti

Kuvataidetta opiskeleva Lina Railio on nauttinut työstään kesäartistina, sillä hän on saanut yhdistää taiteensa kesätöihin. Taiteen tekeminen ulkona on ollut Linan mielestä hienoa, ja hänen taidettaan voikin ihailla esimerkiksi Ristinummella. Kiinnostavaa ja luovaa työtä Lina suosittelee mielellään muillekin.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Olen myös viime kesänä ollut Vaasan kaupungin palveluksessa graafikkona, ja kun näin ilmoituksen kesäartistista, niin se vaikutti kiinnostavalta.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen tähän saakka ollut Ristinummella ja maalannut Nummen koulun läheisyyteen lintuja. Jos poikkeaa Ristinummen raitilta metsikköön, niin pitäisi löytää yli 60 lintua puissa. Heinäkuussa liikun keskustassa maalaamassa tauluja. Käyn myös päiväkodeissa taiteilemassa lasten kanssa.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

On ollut hienoa saada tehdä töitä ulkona ja varsinkin yhdistää suuri kiinnostukseni taidetta kohtaan myös kesätöihin.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Ei ehkä tylsää, mutta hyttyset ja kuumuus ovat haitanneet työntekoa ulkona.

 Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Mikään ei juurikaan ole yllättänyt.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut työskentelemään lasten kanssa ja ottamaan heidät paremmin huomioon työpajoja suunnitellessa.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Kyllä, kesäartistin työ on kiinnostavaa ja luovaa!

Linnea, juristiharjoittelija

Oikeustieteitä opiskeleva Linnea Halonen on saanut kesän aikana kattavan katsauksen Vaasan kaupungin toimintaan juristiharjoittelijan tehtävässä. Työtehtävien monipuolisuus on opettanut paljon sellaista, joita pelkästään akateemiset opinnot eivät tarjoa. Linnean mukaan työn ohella myös opiskelumotivaatio kasvaa, sillä työ kannustaa ottamaan asioista selvää.

Kuinka kauan kesätyö kestää?

Kaksi kuukautta, kesä- ja heinäkuun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Aloin alun perin opiskella oikeustieteitä, koska olen kiinnostunut siitä, miten yhteiskuntaa ohjataan ja miten se toimii. Kunta on keskeinen osa yhteiskunnan toimintoja, ja siksi ajattelin, että voisi olla kiinnostavaa seurata Vaasan kaupungin juristien työtä tänä kesänä.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Vaasan kaupungilla työskentelee kolme juristia, joilla kullakin on omat vastuualueensa. Kesän aikana olen auttanut kaikkia kolmea juristia erilaisissa asioissa. On ollut kaikkea erilaisten selvitysasioiden aineiston valmistelusta kaikenlaisten asiakirjojen ja sopimusten laatimiseen sekä juristien kokouksissa mukana olemiseen.

Mikä on ollut parasta kesätyössä?

Minulle työn tarjoama monipuolisuus on ollut kaikkein parasta. Työtehtävät eivät ole liittyneet vain yhteen oikeusalaan, vaan olen saanut tutustua oikeustieteeseen erittäin laaja-alaisesti.

Onko joku ollut tylsää? Mikä?

Suuri osa juristiharjoittelijan työstä hoidetaan itsenäisesti, eli suurimman osan työajasta saa varautua työskentelemään yksin. Asiassa on tietysti myös hyvät puolensa, koska siten voi hyvin pitkälti myös itse päättää päivien työjärjestelyistä.

Onko jokin yllättänyt? Mikä?

Vaikka tiesin, että kunta on yhteiskunnan toimintojen keskeinen osa, Vaasan kaupungin toiminnan laajuus on yllättänyt minut. Vaasan kaupungin kaltaisessa suuressa organisaatiossa voit juristina saada melkein mitä tahansa koskevan asian. Kahta samanlaista päivää ei ole.

Mitä olet oppinut? Oletko saanut työstä joitain eväitä opintoihin?

On aina opettavaista saada soveltaa opinnoissa oppimaansa käytännön työelämässä, ja myös päinvastoin. Joissain asioissa olen saanut nähdä konkreettisia esimerkkejä sellaisesta, josta olen opinnossa lukenut, kun taas jotkin esimerkiksi kulttuuriin, sivistystoimeen ja pysäköintiin liittyvät asiat ovat sellaisia, joita emme suoranaisesti yliopistossa opiskele. Jokainen tehtävä, jonka on onnistunut ratkaisemaan, kehittää kuitenkin jollain tavalla. Koen, että myös opiskelumotivaatio kasvaa oppiessani uusia asioita.

Onko työstä ollut hyötyä tulevaan? Mitä?

Kuten sanottu, tuntuu, että oikeustieteellinen ajattelu kehittyy koko ajan, kun saa työskennellä uusien oikeustieteellisten työtehtävien parissa. Vaikka yksikään tehtävä ei ole samanlainen kuin toinen, työssä oppii, miten tarttua tehtäviin ja aloittaa tiedon etsiminen. Siitä taidosta minulle on hyötyä myös tulevassa työelämässä.

Suosittelisitko työtä muille? Miksi?

Ehdottomasti. Monipuoliset tehtävät, joita työ Vaasan kaupungilla juristiharjoittelijana tarjoaa, ovat hyödyksi riippumatta siitä, haluaako työskennellä tulevaisuudessa yksityisellä vai julkisella sektorilla.

Justina, museoavustaja

Viestintää opiskeleva Justina Uusitalo kiinnostui museoavustajan työtehtävästä viestinnällisten mahdollisuuksien takia. Pohjanmaan museon laaja kokoelma ja nimekkäiden taiteilijoiden teokset yllättivät Justinan, ja historiaan tutustuminen työtehtävien ohella on ollut opettavaista.

Kauanko kesätyö kestää?

Kaksi kuukautta, toukokuun puolestavälistä heinäkuun puoleenväliin.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Halusin löytää kaupungilta oman alan töitä ja tässä ilmoituksessa erityisesti mainittiin mahdollisuus osallistua viestinnällisiin tehtäviin.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Pääasiallisesti tehtäväni on olla asiakaspalvelija ja huolehtia, että museovierailu on asiakkaille positiivinen kokemus. Olen myös saanut olla mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Vaasan kaupungin museoiden sosiaalisen median julkaisuja. Olen myös saanut suunnitella ja toteuttaa erilaisia työpajoja näyttelyihin liittyen.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta työssäni on erilaiset ihmiskohtaamiset ja uuden oppiminen. Olen jo nyt oppinut Vaasan historiasta ja Pohjanmaan museossa esillä olevasta taiteesta paljon mielenkiintoista informaatioita. Parasta on myös tietenkin monet uudet työkaverit, sillä meitä kesätyöntekijöitä on museolla paljon kesäisin.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Museossa on usein hiljaisempia päiviä varsinkin kesähelteiden aikaan. Näinä päivinä yritämme työkavereiden kanssa keksiä kaikenlaista tekemistä, mutta välillä aika käy pitkäksi. Toivottavasti kesän aikana mahdollisimman moni suuntaa museoon tutustumaan taiteeseen ja historiaan.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Minua yllätti Pohjanmaan museon laaja taidekokoelma. Hedmanin kokoelmaan kuuluu esimerkiksi Helene Schjerfbeckin, Hugo Simbergin, Eero Järnefeltin ja Tyko Sallisen teoksia. Itse työtehtävissä ei ole tullut paljon yllätyksiä, sillä olen ollut aikaisemmin monenlaisissa vastaavissa asiakaspalvelutehtävissä.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut paljon museossa työskentelystä ja kaupungin alla toimivan organisaation toiminnasta. Olen myös oppinut museon viestinnästä ja esimerkiksi somesisältöjen suunnittelusta. Myös näyttelyiden teemoista ja aiheista olen oppinut paljon uutta.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelisin kesätyötä museossa kaikille asiakaspalveluhenkisille, jotka ovat kiinnostuneita historiasta ja taiteesta. Museossa pääsee tekemään asioita omien vahvuuksien ja kiinnostuksen mukaisesti, joten oma-aloitteisuus on tärkeää tässä työssä!

Sofia, päiväkotiapulainen

Sofia Råholm valmistui juuri ylioppilaaksi ja haaveilee opettajan urasta tai päiväkodissa työskentelystä. Päiväkotiapulaisena kesäkuun ajan työskennellyt Sofia onkin kokenut lasten kanssa työskentelyn kaikkea muuta kuin tylsäksi. Päiväkotiapulaisen työpäivään mahtuukin paljon naurua ja erilaisia leikkejä.

Kauanko kesätyö kestää? 

Olen kesätöissä koko kesäkuun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)? 

Hain Vaasan kaupungille kesätöihin, koska olen ollut kaupungilla töissä aikaisemminkin ja se tuntui oikealta vaihtoehdolta.

Mitä olet tehnyt kesätöissä? 

Olen huolehtinut lasten perustarpeista, ja askarrellut erilaisia asioita leikkiympäristön päivittämiseksi ja parantamiseksi. Keksin myös lapsille erilaisia aktiviteetteja ja osallistuin niihin myös itse.

Mikä on ollut parasta kesätöissä? 

Parasta töissä on ollut lasten naurattaminen ja heidän onnellisuutensa näkeminen.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä? 

Vaikka se kuulostaakin kliseiseltä, niin mikään ei ole ollut tylsää. Päiväkodissa ei ole tylsiä hetkiä, kun saa koko ajan katsoa lasten perään ja olla mukana leikkimässä.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Olen yllättynyt kuinka fiksuja ja suvaitsevaisia lapset ovat ja se on loistavaa.

Mitä olet oppinut? 

Olen oppinut enemmän lasten käyttäytymisestä sekä heidän näkökulmistaan ja ajatuksistaan.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelisin tätä työtä muille, koska niin kuin sanoin, ikinä ei ole tylsää ja päiviin mahtuu paljon naurua ja kivoja hetkiä.

Emmi, kesäartisti

23-vuotias Emmi Haapaniemi on päässyt kesäartistina keikkailemaan monenlaisissa paikoissa kesäkuun aikana. Vaikka Emmi on kokenut keikat jännittäviksi, jää niistä päällimmäisenä mieleen kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa. Taiteen tekeminen rakkaassa kotikaupungissa on Emmille tärkeää.

Kauanko kesätyö kestää?

Yhden kuukauden, kesäkuun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Hain Vaasan kaupungille kesäartistiksi, koska Vaasa on rakas ja kaunis kotikaupunkini, ja musiikki on minulle rakas asia.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen päässyt keikkailemaan päiväkodeissa, palvelutaloissa, eri yhdistyksillä ja torilla.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Kohtaamiset eri ihmisten kanssa ja keskustelut. Esimerkiksi yksi vanhempi rouva sanoi rakkauslaulujeni jälkeen että: ”Kyllä minä olisin kuollut jo kauan sitten, jos rakkautta ei olisi”, johon vanhempi herra vastasi: ”Puhut kalliita sanoja.”

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Keikat jännittävät! Se ei ole tylsää, mutta haastava tunne.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Kuinka kauan kestääkään kävellä paikkoihin.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut soittamaan paremmin kitaraa.

Suosittelisitko muille? Miksi

Todellakin! Jos on taiteilija, niin pääsee tekemään työkseen sitä mitä rakastaa!

Kaspian, kesäsomettaja

Kaspian Knuutila tykkää uusien asioiden kokeilusta ja monipuolisista aktiviteeteista. Kesäkuussa kesäsomettajana toiminut Kaspian pääsikin seikkailemaan aktiivisesti ympäri Vaasaa kokeillen erilaisia aktiviteetteja. Työnkuvan monipuolisuus onkin ollut kesätyössä kaikista mielenkiintoisinta. 

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää yhden kuukauden, kesäkuun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Veljeni teki töitä kesäsomettajana edellisenä kesänä ja työ vaikutti kiinnostavalta, joten päätin hakea sitä itsekin.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen kokeillut erilaisia aktiviteetteja ja esitellyt niitä Vaasan kaupungin Instagramissa.  Lisäksi olen käynyt valokuvaamassa kiinnostavia kohteita Vaasan alueella.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta on ollut työn monipuolisuus.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Välillä on ollut hieman liikaa luppoaikaa.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Työni on yllättävän vapaamuotoista ja saan itse päättää paljon millaista sisältöä teen, se on yllättänyt.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut suunnittelemaan ja järjestämään tapaamisia sujuvasti.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen työtä sellaiselle henkilölle, joka kykenee suunnittelemaan ja toteuttamaan työtä itsenäisesti.
Työ on hyvä mahdollisuus kokea monenlaista uutta ja kiinnostavaa, joka onkin yksi työn parhaista puolista.

Sarianna, palveluavustaja

Sarianna lähti museoon kesätöihin jo viidennen kerran, mutta vieläkään ei kyllästytä, päinvastoin. Sarianna nauttii päästessään tarjoamaan kulttuurielämyksiä kaikenikäisille ihmisille ja uppoutumaan niitä seuraaviin keskusteluihin. Hän on työskennellyt kaikissa keskustan alueen museoissa, pääpaikkanaan Kuntsi – parasta työssä on olla päivät pitkät taiteen ympäröimänä.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kolme kuukautta, kesäkuusta elokuuhun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Tämä on itse asiassa jo viides vuoteni Vaasan kaupungin museoilla töissä. Vuosien aikana hommat ovat ehtineet tulla tutuiksi ja lisäksi olen myös tykästynyt museotyöhön, joten päätös hakea oli helppo. Taide on aina ollut lähellä sydäntäni, ja jo pienestä pitäen olen ollut innokas museoissa kävijä. Siksi onkin hienoa päästä tekemään museoilla myös töitä.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen tehnyt työvuoroja kaikissa Vaasan kaupungin museoiden keskustan toimipisteissä, mutta kesätöiden ajan toimin Kuntsin modernin taiteen museolla. Tehtäviini kuuluu museon avaaminen ja sulkeminen, kassatyöskentelyä, asiakaspalvelua, museokaupan järjestelyä, opastettujen kierrosten ja lasten työpajojen vetämistä sekä somekanavien päivittämistä.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Se, että töihin on aina ollut kivaa tulla! Erityisesti olen pitänyt monipuolisista työtehtävistä, viihtyisästä työilmapiiristä ja mukavista työkavereista. Mun mielestä on mahtavaa, että museoilla päästään tarjoamaan kulttuurielämyksiä kaikenikäisille vauvasta vaariin. Onkin ollut hienoa seurata, millaisia ajatuksia ja keskusteluita näyttelyt herättävät ihmisissä.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Työvuoroja on museoilla tyypillisesti joka toinen viikonloppu, joten välillä tulee aika pitkältä tuntuvia työputkia. Mutta jokainen maanantai on museon yleisötyöpuolella kuitenkin vapaapäivä, sillä museot ovat silloin kiinni. Tämän ansiosta joka toinen viikonloppu on myös kolmipäiväinen, joten viikonloppuvuorot eivät ihan liikaa ole haitanneet.

 Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Yksi asia, mikä on yllättänyt, on se miten nopeasti päivät kuluvat. Vaikka museolla olisi kävijöiden suhteen rauhallisempi hetki, niin aina löytyy jotain puuhattavaa, oli se sitten museokaupan järjestelyä, taidekirjojen selailua tai työkaverien kanssa jutustelua.

Mitä olet oppinut?

Kesätöiden aikana olen oppinut Vaasan historiasta taidekeräilijöiden kaupunkina. Simo Kuntsi, Lars Swanljung, Frithjof Tikanoja ja Karl Hedman ovat merkittävine taidekokoelmineen luoneet vankan pohjan Vaasan taidemuseoille. Tähän taideperintöön onkin ollut hienoa päästä perehtymään töiden lomassa.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen ehdottomasti kaikille taiteen ystäville! Työtehtävät ovat monipuolisia ja asiakaskohtaamiset ovat olleet mukavia. Tämän lisäksi saa olla päivät pitkät taiteen ympäröimänä.

Nella, rekrytointiavustaja

Nella Kankaanpäätä ovat jo jonkin aikaa kiinnostaneet rekrytoinnin kiemurat ja henkilöstöhallinnon salat. Nyt hän pääsi kokemaan ne käytännössä päästessään kesätöihin kaupungin rekrytointipalveluihin. Työtehtävien monipuolisuus löi ällikällä ja tiimiinkin on päässyt sisään kuin yhdeksi vakityöntekijäksi vaikka vain kesän viivähtääkin. Nella on nauttinut, kun on saanut työskennellä uusien ihmisten kanssa ja organisoida erilaisia asioita.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyö kestää 2 kuukautta, kesäkuun puolivälistä elokuun puoleenväliin.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Hain kesätöihin rekrytointiavustajaksi, koska rekrytointi ja henkilöstöhallintoon liittyvät tehtävät kiinnostavat minua. Nautin asioiden organisoinnista ja ihmisten kanssa työskentelystä, ja haaveenani on jo jonkin aikaa ollut tulevaisuudessa päätyä tehtäviin henkilöstöhallinnon parissa. Tämä kesätyö onkin ollut loistava tilaisuus päästä tutustumaan rekrytointien maailmaan paremmin!

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Päävastuuni kesätöissä on ollut sijaisrekrytointi sosiaali- ja terveyspuolella, varhaiskasvatuksessa sekä vammaispalveluissa. Olen hakenut sijaisia työvuoropuutoksiin Kuntarekry-ohjelman avulla ja valmistellut paljon sijaisten työsopimuksia. Työssä on tarvinnut myös päivittäin yhteydenpitoa sähköpostitse ja puhelimitse esimiehiin ja sijaisiin. Lisäksi työhön on kuulunut esimerkiksi sijaisten tietojen päivittelyä ja kyselyihin vastaamista.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Monipuolisuus, uusien asioiden oppiminen ja työkaverit. Minut on otettu mukavasti työporukkaan mukaan, enkä ole tuntenut itseäni “vain kesätyöntekijäksi”. Minulle on annettu vastuuta ja luotettu että hoidan omat hommani, mutta aina olen saanut apua kun sitä olen pyytänyt.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Tylsää, tai ennemminkin ikävää on ollut se, jos sijaisuuteen ei ole saatu työntekijää, ja kun tämän joutuu ilmoittamaan yksikköön.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Yllättävintä on ollut ehdottomasti työn monipuolisuus. Kesä rekrytoinnissa on hiljaisempaa aikaa, joten en ole päässyt kokemaan työnhakijoiden haastattelua, eli toisin sanoen kaikkea en ole vielä ainakaan päässyt näkemään.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut paljon uusia työsopimuksiin liittyviä asioita ja uusien järjestelmien käyttöä. Myös Vaasan päiväkodit ja yksiköt vammaispalveluissa on tullut tutuiksi.

 Suosittelisitko muille? Miksi?

Ehdottomasti voin suositella! Jos yhtään kiinnostaa rekrytointiasiat niin tämä on huippukesäduuni monipuolisine työtehtävineen.

Sarianne , viestintäassistentti

Sarianne Manninen pääsi tutustumaan koko viestinnän palettiin ja siihen laajan kokonaisuuteen, joka kaupungin viestintää ja markkinointia verhojen takana pyörittää. Viestinnän alan opiskelijalle tämä oli aitiopaikka julkisella sektorilla ja syväsukellus ison organisaation toimintaan. Vastuut olivat monipuolisia ja työyhteisön avoimuus ja yhteishenki tekivät kesästä unohtumattoman.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kesti 3 kuukautta kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Koska olen saanut jo kerrytettyä jonkin verran alan työkokemusta, halusin saada laajennettua omaa näkökulmaani viestinnän alan työtehtävissä. Koin, että Vaasan kaupungin tarjoama kesätyö viestinnässä voisi olla tähän täydellinen. En ollut aiemmin työskennellyt julkisen sektorin organisaatiossa, jonka vuoksi koin tärkeäksi saada työkokemusta siitä. Lisäksi työnkuvaan sisältyvät työtehtävät vaikuttivat itselle sopivilta, mielenkiintoisilta, omaa osaamista kehittäviltä ja sopivan vastuullisilta.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen päässyt tekemään kesätöiden aikana hyvin monipuolisesti viestinnän alan työtehtäviä. Työtehtäviin on kuulunut muun muassa tiedotteiden ja some-postausten suunnittelemista, toteutusta ja julkaisemista, somepäivystystä, artikkeleiden kirjoittamista, haastatteluja, kuvaamista ja visuaalisen materiaalin editointia. Lisäksi oon päässyt olemaan apukäsinä erilaisissa juoksevissa asioissa, kuten kuvauspäivissä ja postaamisissa hyvin monipuolisesti. Yhtenä vastuuna oli myös kesätyöntekijä-esittelysarjan toteutus Instagramin puolelle, joka oli tosi kivaa tehdä!

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Työyhteisön avoimuus ja yhteishenki on ollut vahvana. Jos on tullut ongelmia, on aina saanut apua, kuten on myös päässyt auttamaan muita tarvittaessa. Kesätöiden aikana on saanut tehdä hyvin itsenäisesti ja vastuullisesti työtä, mutta pääpainotteisesta etätyöskentelystä ja itsenäisestä työotteesta huolimatta ei tullut missään vaiheessa yksinäinen olo.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Työ olisi mahdollisesti ollut vielä parempi normaaliolosuhteissa, sillä koronan tuoma etäily vei osan kokemuksesta pois. Tästä huolimatta pääsi kuitenkin onneksi tutustumaan enemmän tai vähemmän työkavereihin aina hallintotalolla tai etäyhteyksien kautta.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Eniten on yllättänyt mahdollisesti se, kuinka moni ihminen tekee Vaasan kaupungin viestinnän eteen töitä, ja kuinka nämä viestintäverkostot muodostuvat kaupungin sisällä. On ollut mukava huomata se, kuinka paljon Vaasan kaupungilla tehdään päivittäisellä tasolla töitä viestinnän eteen, aidolla innostuksella ja mielenkiinnolla. Työ on hyvin organisoitunutta, joka tietysti on nähtävillä myös viestinnän hyvästä laadusta jokaisen silmin.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut paljon viestinnän koordinoimisesta ja organisoinnista kaupungin viestinnässä, kuten myös itse kaupungin toiminnasta ja päätöksenteosta. Julkisten tiedotteiden julkaiseminen ei ollut ennestään tuttua, varsinkaan kaksi- tai kolmikielisinä, mutta ensimmäisen julkaisemisen jälkeen tämä alkoi käydä koko ajan paremmin. Olen oppinut erittäin hyviä jatkossa hyödynnettäviä taitoja kesän aikana.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Jos kaupungin tapa viestiä kiinnostaa ja tykkäät kirjoittaa paljon, suosittelen erittäin lämpimästi! Työn aikana oppii paljon sisältöjen suunnittelemista ja toteuttamista niin visuaalisella kuin myös kirjallisella tasolla. Plussana hyvät ja kannustavat työkaverit!

 

Sami, suunnitteluavustaja

Sami Sorvala työskentelee kesän suunnitteluavustajana sähkösuunnittelussa. Kesätyö tukee insinööriopintoja ja työn monipuolisuus yllätti jo heti ensimmäisenä päivänä. Sami on oppinut sähkö- ja infra-alasta paljon uutta sekä päässyt näkemään työmailla, millaista työ käytännössä on.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää neljä kuukautta (toukokuun alusta elokuun loppuun).

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Hain Vaasan kaupungille suunnitteluavustajaksi sähkösuunnitteluun, koska työtehtävät vaikuttivat erittäin mielenkiintoiselta ja opiskelen sähköinsinööriksi. Pääsin siis tekemään oman alani töitä, ja saan työharjoitteluni suoritettua samalla koululle.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Työtehtäviini kuuluvat mm. katuvalaistusverkon suunnittelu, katuvalaistusverkon ominaisuustietojen päivittämistä ja dokumentointia kaupungin sähköiseen katuvalaistusverkon hallintapalveluun sekä katuvalaistuksen kunnossapito- ja rakennustöiden valvonta.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Työtehtävien monipuolisuus ja tehtävät ovat olleet mielenkiintoisia.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Joskus tulee sellaisia hetkiä, että ei ole tekemistä. Silloin täytyy olla oma-aloitteinen ja koittaa keksiä tekemistä.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Ehdottomasti työn monipuolisuus yllätti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut todella paljon sähkö- ja infra-alasta kesätöissä ollessani. On ollut mahtavaa päästä pyörimään työmailla, joissa on sitten nähnyt mitä työt käytännössä ovat.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen ehdottomasti työpaikkaa muille. Työt ovat olleet monipuolisia, ja kesän aikana olen oppinut paljon tärkeitä taitoja jatkoja ajatellen. Tämä kesätyö on ollut hyvä ensikosketus insinöörielämään.

Joonatan, kesäsomettaja

Joonatan Knuutila nauttii luovasta työstä, etenkin valokuvaamisesta ja videokuvaamisesta. Kesäkuun ajan hänen kädenjälkeään nähtiin kaupungin Instagram-kanavalla, kun Joonatan työskenteli kaupungin kesäsomettajana. Kiinnostavinta oli päästä näkemään ison organisaation kulissien taakse ja ymmärtää miten kaupungin viestinnän rattaita pyöritetään. Kannustava tiimissä kesätyöt sujuivat sutjakasti.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyö kesti neljä viikkoa. Kesäkuun alusta heinäkuun alkuun.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Hain kesätöihin, koska kesäsomettajan tehtävä vaikutti just mulle sopivalta työpaikalta, jossa pystyisi hyödyntämään omia taitoja. Työssä houkutteli myös sen monipuolisuus ja mahdollisuus luovaan työskentelyyn.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Kesätöissä olen testannut erilaisia aktiviteetteja Vaasassa, ollut kuvaajana eri projekteissa ja tapahtumissa sekä tehnyt videoita Vaasan Instagramin feediin ja storyihin. Osa työstä kuluu myös askareiden, kuten tapaamisten, palaverien, sähköposteihin vastailemisen ja editoinnin parissa.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta työssä oli ehdottomasti vapaus vaikuttaa itse siihen, minkälaisia juttuja tekee. Oli myös mahtavaa huomata, että mun osaamiseen luotettiin heti alusta alkaen.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Tästä työstä on kyllä melko haastavaa löytää tylsiä puolia.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Pääsin kesätyön aikana seuraamaan Vaasan viestintäyksikön toimintaa sekä työskentelyä. Olin yllättynyt siitä, miten paljon Vaasan kaltaisen organisaation kulissien takana tapahtuu. Viestintä vaatii todella paljon suunnittelua ja toiminta on huomattavasti moniulotteisempaa, miltä se ulkoapäin vaikuttaa.

Mitä olet oppinut?

Työssä olen kehittynyt monissa tärkeissä taidoissa, kuten ryhmässä työskentelemisessä sekä ajanhallinnassa. Omalla kohdalla isoin asia, mitä työssä oppi oli yhteyden ottaminen eri yrityksiin ja henkilöihin. Iso osa työtä oli potentiaalisiin juttupaikkoihin soittaminen ja sähköpostien laittaminen.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen kesäsomettajan työtä ehdottomasti kaikille, joita kiinnostaa luova työskentely, viestintä ja monipuoliset työtehtävät. Työporukassa on mahtavan positiivinen sekä kannustava ilmapiiri ja työssä varmasti oppii paljon.

Elize, leiriavustaja

Elize Kapinga on ihan ensimmäisessä kesätyössään ja neljän viikon rupeaman loppusuoralla hän jo tietää, että haluaa ensi kesänä palata takaisin. Työ leiriavustajana Taikonilla lasten parissa on ollut antoisaa, taiteellista sekä ennen kaikkea hauskaa ja opettavaista.

Kauanko kesätyö kestää?

Neljä viikkoa, joista kolme olen ollut Taikonilla ja yhdeksi viikoksi menen vielä nuoritalolle.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Halusin oppia uusia asioita ja saada työkokemusta sekä uusia kavereita. Tämä on ensimmäinen työpaikkani.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen avustanut leiriohjaajaa eri tehtävissä, auttanut ja neuvonut lapsia. Teemme yhdessä aktiviteetteja kuten piirtäminen, muusikki, teatteri, tanssi, käsityöt ja keramiikka.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Taikonilla on paljon lapsia ja pidän erityisesti lasten kanssa olemisesta. Lapsilta voi oppia paljon ja on hauska muistella samalla, millainen sitä itse oli pienenä. Lasten kanssa on hauska leikkiä. Tykkään myös tanssia ja teatteri on ollut myös tosi hauskaa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Kaikki on ollut tosi kivaa. Piirtäminen on minulle haastavaa koska en ole siinä kovin hyvä, mutta oli kiva silti katsella muiden piirtämistä.

Mitä olet oppinut?

Olen saanut rohkeutta kysyä asioita jos en ymmärrä tai osaa. Työssäni yritän tehdä parhaani ja olen oppinut tekemään vielä paremmin asioita. Olen myös oppinut, että työ pitää aina ottaa vakavasti ja siihen pitää keskittyä. Jos esimerkiksi olet puhelimella etkä keskity työhön, sillä välin voi sattua vakavia asioita.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Tottakai suosittelisin! Tämä on tosi kiva paikka! Aion hakea ensi vuonna uudestaan.

Ella, uimavalvoja

Ella Krankkala työskenteli Vaasan kaupungin kesätöissä uimavalvojana kaksi viikkoa ja taskurahan lisäksi käteen jäi uusia ystäviä ja paljon uusia kokemuksia. Parasta on päästä näkemään lasten ilo ja uuden oppiminen.

Kauanko kesätyö kestää?

Kesätyöni kestää kaksi viikkoa.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Viihdyn hyvin lasten kanssa, joten tämä työ vaikutti täydelliseltä.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Olen ohjannut lapsia altaassa ihanien kollegojeni kanssa. Olen myös päässyt seuraamaan ja tutustumaan uimavalvojan työhön.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta on, kun näkee, että joku lapsi on oppinut jotain ja näkee hänen ilon ja onnen.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Itse en ole pitänyt mitään tylsänä, ennemminkin opettavaisena.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Itse en ole pahemmin yllättynyt mistään, työ on kivaa niin kuin veikkasinkin.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut uusia tapoja opettaa lapsia ja olen pystynyt kehittämään kielitaitoani.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelen ehdottomasti muille! Minulla on ollut todella hauskaa ja kokemus on ollut opettavainen ja unohtumaton. Samalla kun olen nauttinut työstäni, olen tienannut myös taskurahaa, ja olen saanut uusia ystäviä.

Fanny, kesäartisti

Fanny Engman on päässyt unelmahommiin, sillä kesätöissään Vaasan kaupungin kesäartistina Fanny pääsee toteuttamaan itseään ja tekemään juuri sitä, mitä rakastaa tehdä muutenkin. Työ ei tunnu edes työltä, kun sitä saa tehdä musiikin parissa.

Kauanko kesätyö kestää?

Työskentelin Vaasan kaupungin kesäartistina kesäkuun ajan, eli neljä viikkoa.

Miksi hait meille kesätöihin?

Olen aina ollut kiinnostunut musiikista, taiteesta ja esiintymisestä, minkä vuoksi kesäartistin työ kuulosti kiinnostavalta ja päätin hakea työtä. Kesäartistina olen laulanut ja soittanut kitaraa sekä järjestänyt kuvataideohjelmaa.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Esiintymisiä on ollut erilaisissa tapahtumissa, palvelutaloissa, päiväkodeissa ynnä muissa ja toisinaan myös torilla.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta kesätöissä on ollut se, että on saanut tehdä itselle mieluisia asioita, kuten soittaa ja laulaa ja on samalla saanut ilahduttaa muita. Palaute esitysten jälkeen on aina ollut kannustavaa ja on ollut mukavaa nähdä, että yleisö on nauttinut esityksestä.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Tylsintä kesätöissä on ollut se, että aikataulujen sovittaminen on toisinaan hankalaa. On oltava tarkkana, ettei esiintymisiä mene päällekkäin ja että ehtii kulkea esiintymispaikasta toiseen.

Mitä olet oppinut?

Minut yllätti kesätyössä se, että esiintymisjännitys helpottuu huomattavasti, kun työssä täytyy jatkuvasti esiintyä. Esitykset jännittävät aina etukäteen, mutta työssä on oppinut huomaamaan, että liiallinen jännitys on turhaa. Olenkin oppinut esiintymään rohkeasti ja olemaan jännittämättä liikaa. Olen myös oppinut suunnittelemaan ja valmistelemaan esityksiä etukäteen.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Jos esiintyminen kiinnostaa yhtään, voin suositella kesäartistin työtä! Työssä oppii luottamaan itseensä ja pitämään hauskaa esiintyessä. Samalla saa viettää aikaa itselle tärkeän asian parissa, kuten musiikin tai kuvataiteen.

Esa, apuohjaaja

Esa Porentola työskentelee apuohjaajana helpparitoiminnassa Vuorikadun senioritalossa. Hän nauttii vanhusten parissa työskentelystä ja toisten auttamisesta, eikä työkavereissakaan ole moittimista. Esa pitää työnteosta niin paljon, että 30 minuutin ruokatunnit jopa tylsistyttävät.

Kauanko kesätyö kestää?

1kk

Miksi hait meille kesätöihin?

Koska vanhusten auttaminen on mukavaa ja rentoa työtä. Olen ollut aikaisemminkin töissä vanhusten parissa ja pidin siitä kovasti.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Siivonnut, tarjoillut ja avustanut keittiöllä/ruokasalissa, joillekin vanhuksille viedään ruokaa keittiöltä myös kotiin. kuljettanut pyykkiä, ruoka-annoksia kotiin, seurustellut vanhusten kanssa ja kuljettanut heitä ruokasaliin. Olen ulkoiluttanut vanhuksia ja pitänyt viriketoimintaa, esim. soittanut musiikkia.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Mukavat vanhukset ja hyvät työkaverit. Työn teko on kivaa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

30 miinuutin ruokatauko on mielestäni turhan pitkä.

Mitä olet oppinut?

Tekemään töitä vanhusten parissa. Olen oppinut myös vastuullisuutta, sillä töissä täytyy olla ajoissa.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Kyllä, täällä on mukava tehdä töitä, koska työ on rauhallista ja saa tutustua uusiin ihmisiin. Itselle tulee myös hyvä fiilis, kun saa auttaa muita.

Patricia, toimistoapulainen

Vaasan ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi opiskeleva Patricia Riipi on kaupungilla töissä kolmatta kertaa. Luotettava, tutuksi tullut työnantaja sekä mukavat työtoverit kutsuvat palaamaan Kuula-opistoon yhä uudestaan ja uudestaan.


Kauanko kesätyö kestää?

Aloitin toukokuun alussa ja työt loppuvat hieman heinäkuun puolella, yhteensä kaksi kuukautta.

Miksi hait kesätöihin meille (Vaasan kaupungille)?

Olen suorittanut ammattikorkeakoulun molemmat harjoittelut täällä, joten tiesin haluavani päästä töihin tutuksi tulleelle työnantajalle. Opiskelen liiketalouden tradenomin koulutuksessa Vaasan ammattikorkeakoulussa ja tämä kolmas kerta on ihan kesätyönä, kun nuo harjoittelut tuli suoritettua kahtena aikaisempana kertana. Olen kaikilla kerroilla ollut Kuula-opistolla töissä, ammattiharjoittelussa olin myös viheralueen ja alueiden ylläpidon yksiköissä.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Tänä kesänä työt sujuvat oppilashallinnon parissa. Runsaasti tietojen keräämistä ja päivittämistä, muutamia hallinnon avustavia tehtäviä ja muita yleisiä toimistotehtäviä.

Vapaa-ajallani teen opinnäytetyötä videopelitoimialan kannattavuudesta, selvitän tilinpäätösanalyysin avulla toimialan tunnusluvut ja tutkin mahdollisia syitä tunnuslukujen muutoksiin ja eroavaisuuksiin.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Tutuksi tullut työpaikka ja työtoverit. Tiimi on aina avustanut, jos on ilmestynyt ongelmia.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Ohjelmistojen päivitykset, kun työt jää seisomaan niiden ajaksi.

Onko joku asia yllättänyt? Mikä?

Jokainen kesä on ollut hieman aiempaa erilainen ja työtehtävät ovat vaihdelleet monipuolisesti. Ammattiharjoittelussa pääsin tutustumaan palkkahallintoon ja ostolaskujen käsittelyyn. Perusharjoittelu sujui asiakaspalvelun parissa.

Mitä olet oppinut?

Virheitä ei tarvitse pelätä, vaan niiden avulla oppii. Eihän asioita voi kokeilematta oppia.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Suosittelisin, koska Vaasan kaupunki on luotettava työnantaja ja työtoverit ovat saaneet aina oloni tuntumaan tervetulleeksi.

Niklas, viheralueyksikön kesätyöntekijä

Hyviin tehtäviin on mukavaa palata

Niklas Välisuo, 20 opiskelee sähköinsinööriksi Vaasan ammattikorkeakoulussa. Hän on jo toista kesää töissä viheralueyksikössä huolto- ja korjaustehtävissä. Mukava työpaikka ja monipuoliset tehtävät saivat palaamaan kaupungille töihin, vain ainoastaan aamuheräämisten kanssa on ollut vaikeuksia.

Niklaksen kesätyöt kestävät kaksi ja puoli kuukautta. Sinä aikana hän huoltaa ja korjaa viheralueyksikön työkoneita, kuten ruohonleikkureita. Työtehtävät riippuvat täysin päivästä, sillä laitteiston hajoamista ei voi ennustaa. Korjausten lisäksi työkoneita täytyy huoltaa säännöllisin väliajoin, kun huoltoväli tulee täyteen.

– Parasta työssä on varmaankin ollut se, että työtehtävät ovat niin monipuolisia. Vaikeinta on ehkä se, että pitää herätä kuudelta. Aikaisiin aamuihin on ollut tottumista, nauraa Niklas.

Työstä ei suoranaisesti ole hyötyä sähkötekniikan opintoihin, mutta monipuolinen osaaminen ja muiden alojen osaaminen ovat itsessään hyödyllisiä taitoja. Lisäksi kesätyö on tehnyt työelämän pelisääntöjä tutuksi. On tärkeää luoda työsuhteita jo nuoresta asti ja oppia työpaikalla toimimista.

Välisuo suosittelee työtä lämpimästi sellaisille, jotka haluavat tehdä käsillään töitä monipuolisissa työtehtävissä. Työt ovat tarjonneet mukavia muistoja ja tärkeää kokemusta tulevaisuuteen.

Laura, kesäsomettaja

Unelmaduuni

Laura Nieminen, 17 työskenteli meillä kesäsomettajana kuukauden verran. Työ oli Lauralle unelmien täyttymys, ja toi varmuutta sekä arvokasta kokemusta. Kivan kesätyön jälkeen on mukava jatkaa lukio-opintoja.

Miksi hait kesätöihin meille?

Valokuvaus, sosiaalinen media ja rakas kotikaupunki Vaasa ovat lähellä sydäntäni. Nautin myös kirjoittamisesta, uuden oppimisesta ja luovasta työskentelystä. Koin jo työhakemusta täyttäessäni, että tämä kesätyö varmasti sekä sopisi mulle hyvin, että tarjoaisi paljon mahdollisuuksia oppia uutta ja hyödyntää jo olemassa olevia taitojani.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Työtehtäviini on kuulunut mm. erilaisten Vaasan alueelta löytyvien aktiiviteettien testaamista ja niiden mainostamista sosiaalisessa mediassa, kuvauskeikkoja, ideointia, kuvatekstien ja Instagram-storyjen suunnittelua, toimistossa työskentelyä, ulkona liikkumista sekä palavereita.

Entä onko joku ollut tylsää, mikä?

Epävakaat ja sateiset säät on välillä laittaneet suunnitelmat uusiksi kuvauskeikkojen suhteen, mutta kyllä siitäkin on aina selvitty.

Onko joku asia yllättänyt, mikä?

Yllätyin positiivisesti siitä, kuinka paljon mun osaamiseen luotettiin heti ensimmäisestä työpäivästä lähtien ja siitä, kuinka monipuolista tämä kesätyö on. Pääsin nopeasti osaksi täällä viestintäpalveluissa olevaa työporukkaa, enkä missään vaiheessa ole ”vain kesätyöntekijäksi”.

Mitä olet oppinut?

Olen näiden kesätöiden myötä oppinut paljon uusia puolia Vaasan kaupungista, yleisesti viestinnästä ja siitä, millaista on työskennellä ihanassa ja positiivisessa työyhteisössä. Oon myös oppinut tuntemaan paljon uusia ihmisiä ja saanut lisää itseluottamusta omiin taitoihin. Tämä kesätyö vahvisti myös mun opiskelusuunnitelmia ja auttoi mua oivaltamaan, että haluan tehdä jotain markkinointiin ja viestintään liittyvää tulevaisuudessakin.

Suosittelisitko muille, miksi?

Suosittelen ehdottomasti! Kesäsomettajana työskenteleminen on superkivaa ja työtehtävät ovat monipuolisia. Tässä työssä on mahdollista olla luova, hyödyntää omia mielenkiinnonkohteita, oppia uutta, verkostoitua ja mahdollisesti saada myös lisäintoa omien unelmien tavoittelemiseen.

Essi, tonttipalveluiden harjoittelija

Ei vain joku kesätyöntekijä

Gradua vaille valmis hallintotieteiden maisteri Essi Saarimäki, 23 on työskennellyt meillä kesän tonttipalveluiden harjoittelijana. Reilut kolme kuukautta kestävä harjoittelu on antanut intoa tulevaan loppurutistukseen sekä varmuutta unelmien työtehtävistä.

Aluetiedettä pääaineenaan opiskeleva Essi haki meille töihin, sillä hän halusi päästä kehittämään kaupunkia. Vaikka työtehtävään haettiin maanmittausalan harjoittelijaa, Essi koki hänellä olevan annettavaa työlle, ja päätti hakea tästä huolimatta. Hän saikin paikan, eikä ole katunut sitä hetkeäkään.

Essi työtehtäviin kuuluu enimmäkseen Ravilaakson uuden asuinalueen suunnittelua. Hän miettii esimerkiksi alueen väliaikaiskäyttöä, prosessin etenemistä sekä päivittää Ravilaakson nettisivuja. Lisäksi hän on tehnyt ryhmärakennuttamisesta tietopakettia sekä kerännyt dataa pysäköinnistä. Työtehtäviä on muokattu Essin kiinnostuksenkohteiden ja vahvuuksien mukaan, mikä on tehnyt työstä erityisen mielekästä.

– Parasta työssä on ollut se, että olen saanut tehdä laajasti yhteistyötä esimerkiksi kaavoituksen ja asumispalveluiden kanssa, kertoo Essi.

Kohti työelämää

Etätyösuositusten vuoksi kontaktit työkavereihin ovat jääneet harmillisen vähäisiksi, sillä Essi on ollut fyysisesti toimistolla vasta pari päivää. Normaalioloissa tilanne olisi täysin toinen, mutta Essi on kuitenkin tyytyväinen työhönsä.

– Arvostan sitä, että minuun on luotettu alusta asti. Olen saanut suunnitella ja ottaa vastuuta, vaikka olenkin nuori. Ei tunnu yhtään siltä, että olisin täällä vain joku kesätyöntekijä, Essi hymyilee.

Harjoittelujakso on antanut Saarimäelle varmuutta tulevaisuuden työllistymismahdollisuuksista. Essi kokee teknisen toimen työtehtävät mieleisiksi, ja kaupunki työnantajana kiinnostaa. Positiivinen kokemus töistä auttaa jaksamaan vielä gradun kirjoittamisen, ja sitten nokka kohti työelämää!

Emma ja Ella, museotyöntekijät

Kesätyö museossa

Emma Lindgård, 22 ja Ella Koskela, 22 työskentelevät Pohjanmaan Museossa, Emma museo-oppaana sekä valvojana, Ella museoassistenttina. Monien korkeakouluopiskelijoiden tapaan naisten kesätyö ei suoraan liity heidän opintoihinsa. Opinnoista on kuitenkin ollut yllättävän suurta apua museotyössä, jossa kohdataan kaikenikäisiä asiakkaita.

Ella löysi työn Vanhan Vaasan museossa työskentelevän veljensä kautta, ja työskentelee nyt meillä toista kesää. Emma taas päätyi hakemaan museo-oppaan työtä Ellan ja erään toisen ystävän suosituksesta – eikä ole katunut. Molemmat opiskelevat luokanopettajaksi Åbo Akademin Vaasan yksikössä ja ovat paitsi luokkakavereita, myös ystäviä.

Emman työtehtäviin kuuluu opastettujen kierrosten vetämistä, näyttelyiden valvomista sekä satunnaisesti infopisteessä työskentelyä. Ella puolestaan työskentelee eniten infossa, jossa hän ottaa vastaan asiakkaita, vastaa puhelimeen ja sähköposteihin sekä tilaa tuotteita. Ystävykset ovat päässeet toteuttamaan yhdessä myös työpajoja lapsille, joihin kuuluu museokierrosten lisäksi askartelua ja muuta tekemistä. Silloin koulutuksen tuoma tietotaito pääsee käyttöön.

– Lasten työpajoissa työskentely on ollut helppoa ja mieluisaa, sillä osaan toimia luontevasti lasten kanssa ja mukauttaa kerrontaani heille sopivaksi. Ilman koulutukseni antamia taitoja olisi voinut tulla paniikki niissä tilanteissa, Emma kertoo.

Hyvä perehdytys tekee aloittamisesta helppoa

Ystävykset ovat yhtä mieltä työn parhaista puolista, joihin lukeutuvat mukava ilmapiiri sekä kiinnostuneet ja rennot asiakkaat. Emma kertoo oppineensa paljon myös itse museosta sekä siellä olevista näyttelyistä. Kesäkuussa museossa oli aika hiljaista, mutta naiset kertoivat sen olleen hyvä asia perehtymisen kannalta. Silloin oli aikaa lukea ja opiskella näyttelyistä. Hyvää on myös se, ettei hiljaisinakaan aikoina tarvitse olla yksin.

– Yllättävää työssä on ollut se, että asiakkaita tulee joskus museoon jonkin esineen tai vaikkapa kiven kanssa saadakseen siitä hinta-arvion. Silloin meidän täytyy tietenkin pyytää henkilökuntaa apuun, hymähtää Ella.

Perehdytys työhön oli molemmille positiivinen yllätys. Se oli toteutettu organisoidusti ja ajan kanssa, jopa etäkanavia hyödyntäen. Työn aloittaminen tuntui järjestäytyneeltä ja helpolta, eikä missään kohtaa iskenyt paniikki. Pohjanmaan museossa on tänä kesänä yhteensä viisi kesätyöntekijää, ja työilmapiiri on loistava.

– Voimme suositella tätä työtä kaikille, erityisesti historiasta ja taiteesta kiinnostuneille, ystävykset nyökyttelevät.

 

Emmi, rekrytointiharjoittelija

Valmistumisen kynnyksellä

Vaasan yliopistosta pian kauppatieteiden maisteriksi valmistuva Emmi Korpisalo, 24 on kaupungilla kesätöissä rekrytointiharjoittelijana. Rekrytointityö on uutta Emmille, mutta aihe on tuttu opinnoista. Työkokemuksen lisäksi kesätyöstä jää taskuun monta hauskaa tarinaa kerrottavaksi.

Kaupungin organisaatio on tuttu Emmille, sillä hän on työskennellyt aiemmin palkkasihteerinä. Rekrytointiharjoittelijan paikka vaikutti kivalta vaihtelulta aiempiin tehtäviin mutta myös oman alan kiinnostavalta työltä.

–  Rekrytointiharjoittelijan työ tuntuu kivalta vaihtelulta aiempiin tehtäviini, ja toki oman alan työt kiinnostavat, Emmi sanoo.

Emmi toimii kesän sijaisrekrytoinnissa sosiaali- ja terveyspuolella, ja hänen työtehtäviinsä kuuluu mm. sijaispyyntöjen käsittelyä sekä työsopimusten esivalmistelua. Haastattelutilanteeseen Korpisalo ei vielä ole päässyt kesälomien ja poikkeusolojen takia, mutta asiaan tulee toivottavasti muutos elokuun koittaessa.

– Yllätyin, kuinka monipuolisia työtehtävät ovat Työ sisältää siis paljon muutakin kuin työnhakijoiden haastattelua, Emmi kertoo.

Hauskoja tilanteita

Kesä on rekrytoinnissa usein hiljaisempaa aikaa, välillä hommia saa tehdä tukka putkella, välillä päivät kuluvat hitaammin. Sattumuksilta ei myöskään ole vältytty.

– Kuluvan kesän aikana olen huomannut, että rekrytoinnin ovet ovat kaikille avoinna ja kaikkia pyritään aina palvelemaan ystävällisesti. Välillä toimistolle on eksynyt muun muassa hammashuollon asiakkaita, mutta olemme ohjanneet heidät oikeaan osoitteeseen, nauraa Emmi.

Emmin mielestä kaupungilla työskentely on ollut rentoa ja joustavaa. Hän on viihtynyt hyvin rekrytoinnissa, ja näkee kaupungin potentiaalisena työnantajana tulevaisuudessa.

 

Elina Ojala, toimistosihteeri

Työnkuvana multitasking

Tradenomiksi opiskeleva 21-vuotias Elina Ojala työskentelee kesän toimistosihteerinä. Elina aloitti kymmenen viikon työharjoittelussa, jonka jälkeen hän on jatkanut kesätöissä. Vastuu on kasvanut, ja Elina on tyytyväinen monipuolisiin työtehtäviinsä.  

Elinan työtehtäviin kuuluu mm. johdon avustavia tehtäviä, sisäistä asiakaspalvelua ja avustamista, kysymyksiin vastaamista, päätösvalmisteluja, yksinyrittäjän tukiprosessin hoitamista, kokouksien järjestämistä, postin läpikäyntiä sekä matkojen varaamista. Kesällä Elina tuuraa myös lomalla olevaa työntekijää, joten kiirettä on riittänyt.

– Parasta tässä työssä on ollut asiakaslähtöisyys ja se, että olen saanut olla tekemisissä monien eri ihmisten kanssa ja auttaa heitä. Työkaverit ja työyhteisö ovat olleet ihan huippuja! Aina saa kysyä, jos tarvitsee apua, ja yhteisöllisyys näkyy arjessa, kertoo Elina.

Itsensä johtaminen tutuksi

Elina harmittelee poikkeusoloja, joiden takia ei ole päässyt näkemään tavallista arkea sihteerin työssä. Suurin osa porukasta on etätöissä, eikä toimistolla ole työkavereiden mukaan koskaan ollut näin hiljaista. Elina toivookin, että tilanne tasaantuisi vähän elokuussa lomien jälkeen.

– Sihteerin työ on antanut arvokasta työkokemusta. Lisäksi olen saanut nähdä sisältäpäin, kuinka kaupunki toimii. Olen saanut paljon organisaatiotietämystä ja oppinut itseni johtamisesta. Tämä työ on aika vastuullista, ja sisältää paljon itsenäistä työskentelyä, Elina kuvailee.

Elinan haaveammatti on olla arkkitehti. Hän saikin unelmiensa opiskelupaikan Kuopiosta, jonne hän suuntaa syksyllä. Kesätöissä tätä unelman toteutumista on tuettu mahdollistamalla pääsykokeissa käyminen ja opintojen suorittaminen samanaikaisesti. Vaikka uudet haasteet odottavatkin Elinaa, näkee hän tämän kesätyön tuoneen hyödyllistä työkokemusta, erityisesti liiketalouden opiskelijalle.

Roope ja Eetu, suunnitteluavustajat

Käytännön kokemuksesta itsevarmuutta

Insinööriopiskelijat Roope Kytölehto, 23 sekä Eetu Parkkinen, 24 toimivat suunnitteluavustajina kuntatekniikassa. Kesätyö on oiva tapa saada lisää käytännön kokemusta sekä saada koulutukseen kuuluva työharjoitteluosuus suoritettua samalla kertaa.

Sähkötekniikkaa Vaasan ammattikorkeakoulussa kolmatta vuotta opiskeleva Roope koetti onneaan hakiessaan oman alan työpaikkaa jo toisen opiskeluvuotensa jälkeiselle kesälle. Hakeminen kannatti, ja oman alan työkokemuksen lisäksi taskussa on kesän jälkeen suoritettu työharjoitteluosuus koululle. Roopen työtehtäviin kuuluu mm. katuvalaistussuunnitelmien laatiminen ja piirtäminen, katuvaloverkon kunnossapito- ja rakentamistöiden valvonta sekä katuvaloverkon ominaisuustietojen päivittämistä ja dokumentointia sähköiseen tiedostoon.

Eetulla puolestaan on työharjoittelu suoritettuna jo ennestään, ja odotuksissa oli päästä vielä enemmän sisälle oman alan työtehtäviin. Hän valmistelee kaivolupapäätöksiä, läpikäy kaivuureittejä kaapeleille sekä ennen ja jälkeen työmaan ja raportoi näistä muistion muodossa. Työtehtävät ovat monipuolisia, ja ilmapiiri on rento. Työt siis maistuvat oikein hyvin, ja niille asetettu tavoite on saavutettu.

Kummankaan mielestä töissä ei tähän mennessä ole ollut juurikaan mitään huonoja puolia. Joskus saattaa olla pieniä hetkiä, kun hommaa ei ole ja sitä täytyy keksiä itse. Yllättävintä on ollut se, kuinka hyvin työssä on pärjännyt mutta myös se, kuinka paljon opiskeltavaa alun perehdytyksessä oli. Perehdytysmateriaalit Eetu sai kuitenkin selätettyä helposti ottamalla asian kerrallaan, ja nyt hommat sujuvat jo oikein hyvin.

Tuttavuutta ohikulkijoiden kanssa

– Olen oppinut täällä aivan älyttömästi, joka päivä jotain uutta. Se, mitä on opiskeltu koulussa teorian tasolta, on auennut paremmin käytännön kautta, kertoo Roope.

Myös hauskoja sattumuksia on mahtunut työhön. Eetun ollessa kenttätöissä on vastaan tullut yllättäviäkin reaktioita ohikulkijoilta, jotka eivät välttämättä ole aina olleet niin innoissaan kaivuutyömaasta. Onneksi Eetu suhtautuu näihin huumorilla!

Tulevaisuudessa Roopea kiinnostaa jakelu- ja siirtoverkkojen kanssa toimiminen, rakentamisen suunnittelu ja työnjohtotehtävät. Eetulla on puolestaan edessä opinnäytetyön kirjoitus, johon on jo kesätöiden aikana ehdotettu erilaisia aiheideoita kaupungin toimesta. Kesätyö voi siis parhaimmillaan olla tie tulevaan työhön tai opinnäyteyhteistyöhön.

– Jos jotain asiaa ei tiedä, kannattaa siitä kysyä suoraan. Ei kannata epäröidä tai pelätä tietämättömyyttä, koska oppimassahan tässä ollaan vielä, vinkkaa Roope.

Tämä on hyvä neuvo kenelle tahansa, joka on ensimmäistä kertaa oman alan töissä – tai tutustumassa ylipäätään työelämään.

Valtteri, liikuntaleiriohjaaja

Vastuu ja vapaus samassa paketissa

Tuleva abiturientti, 17-vuotias Valtteri Ahonen työskentelee liikuntaleiriohjaajana. Liikunnasta ja lapsista pitävälle Valtterille työ sopii erinomaisesti, sillä siinä yhdistyy sopivasti vastuunotto ja hauskanpito. Säät ovat hellineet, ja auringosta ovat nauttineet niin lapset kuin ohjaajat.

Kauanko kesätyö kestää?

Työt alkoivat toukokuun lopussa ja kestävät kesäkuun loppuun asti. Aluksi suunnittelimme ja teimme leireille runkoa sekä kävimme katsomassa leiripaikkoja. Silloin meillä oli myös mahdollisuus tutustua muihin ohjaajiin. Kaikki meistä ovat samanhenkisiä ja meillä on tosi hyvä työporukka, vaikka se vaihtuukin aina leirikohtaisesti. Esimerkiksi tällä leirillä on kaksi vastuuohjaajaa ja neljä muuta ohjaajaa. Minä lukeudun näistä vastuuohjaajiin. Vastuuohjaajat ovat olleet suunnittelemassa, ja heillä on pidempi työsuhde ja työpäivä. Muut ohjaajat ovat nuorempia, noin 14-17-vuotiaita.

Miksi hait kesätöihin meille?

Siksi, että tulen toimeen lasten kanssa ja olen todella liikunnallinen. Isoin etu tässä hommassa on se, että olen valmentanut seiskaluokkalaisesta asti futisjunnuja – se toi kotikenttäetua tähän hommaan. Ohjaaminen on luontaista, kun on tottunut vetämään ryhmää jo aiemmin.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Ensin oli se suunnitteluosuus, jonka jälkeen siirryttiin leirien vetämiseen. Siihen kuuluu ryhmän ohjaamista, leikkien vetämistä, retkipäivien miettimistä ja toteuttamista. Yritämme keksiä mahdollisimman monipuolisia tehtäviä lapsille, ja heiltä tuleekin aina toiveita. Leireillä muodostuu usein omia hittileikkejä, joita leikitään muita ahkerammin: futis ja kirkonrotta ovat kestosuosikkeja!

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Parasta työssä on ollut leirin ilmapiiri, rento tekemisen meininki. Myös aurinkoiset säät ovat suosineet meitä. Täällä ylläpidetään mukavaa tunnelmaa, ja vaikka meillä on sääntöjä, niin huolehdimme, että lapsien päivät ovat vapaampia kuin koulussa.

Entä onko joku ollut tylsää? Mikä?

Mikään ei varsinaisesti ole ollut tylsää. Ainahan lapsille tulee jotain pieniä riitoja, jotka ovat ikäviä, mutta ne selvitetään heti. Huonot kokemukset vaihtuvat yleensä aina hyviksi, koska anteeksipyynnön jälkeen sopu palaa nopeasti.

Mitä olet oppinut?

Olen oppinut lisää ryhmän vetämisestä ja lasten toiminnasta, kun omassa elämässä sen ikäisiä lapsia ei ole paljoa. Suurin osa leiriläisistä on ykkös – kolmasluokkalaisia, ja on ollut siistiä motivoida heitä liikkumaan.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Tottakai suosittelisin! Tämä on hyvä kesätyö siinä mielessä, että pääsee toimimaan lasten kanssa ja liikkumaan. Pääsee tekemään paljon asioita, jokainen päivä on erilainen ja tässä oppii paljon uutta.

Marianna, viestintäassistentti

Erilaista intoa jatko-opintoihin

Marianna Österlund, 21 on kesätöissä Vaasan kaupungilla viestintäassistenttina. Hän opiskelee viestintää Vaasan yliopistossa, ja syksyllä alkavat teknisen viestinnän maisteriopinnot. Työ kaupungilla on antanut uutta puhtia opintoihin ja tuonut näkökulmaa alan työllistymisvaihtoehdoista.

Marianna löysi työn LinkedInistä, kun nykyinen tiiminjäsen kommentoi hänen tekemäänsä CV-videota. ”Sopisit meidän huipputiimiin” –lausahduksen innoittamana hän päätti hakea, ja lopulta sai paikan haastattelun jälkeen.

Viestintäassistentin työtehtäviin kuuluu esimerkiksi sisällön tuottamista monikanavaisesti (www, sosiaaliset mediat, tiedotteet jne.), some-päivystämistä sekä kesäsomettajien ohjausta. Päivät koostuvat niin kirjoitteluhommista toimistolla, palavereista kuin kuvaus- ja juttukeikoista ympäri kaupunkia.

– Parasta on ollut se, ettei tämä edes tunnu työltä! Jokainen päivä on niin erilainen, ja usein työtehtävät ovat niin hauskoja, että päivä hujahtaa ohi hetkessä, hehkuttaa Marianna.

Työyhteisö auttaa tarvittaessa

Tylsää työssä on ollut se, että alussa joutuu kysymään aika paljon apua. Esimerkiksi tiedotteita tehdään niin moniin eri kanaviin ja järjestelmiin, ettei vielä parinkaan kerran jälkeen aina muista, miten se tehtiin. Onneksi on kuitenkin mukavia työkavereita, jotka auttavat ja opastavat mielellään.

– En ollut koskaan ajatellut, että voisin tehdä somea työkseni, mutta tässä olen huomannut, kuinka hauskaa ja antoisaa se on. Että työelämän ei tarvitse olla ryppyotsaista suorittamista, ellei niin halua, Marianna naurahtaa.

Marianna suosittelee työtä erityisesti viestinnän opiskelijoille, sillä työnkuva antaa monipuolisen käsityksen viestinnästä alana ja voi tuoda varmuutta oman erikoistumisalan valintaan. Assistentti pääsee auttamaan monipuolisesti alansa ammattilaisia eri työtehtävissä, mikä on parasta käytännön opetusta. Mariannan mielestä jokaisen opiskelijan kannattaisi hankkia oman alansa työkokemusta jo opintojen aikana, ja kolmen kuukauden viestintäassistentin paikka on siihen oikein oiva valinta!

Esteetöntä kaupunkia kehittämässä

Miko, 23 ja Venla, 20 ovat kesätyöntekijöinä Vaasan kaupungin asumispalveluilla. Molemmat opiskelevat hallintotieteitä Vaasan yliopistossa, Miko neljättä vuotta ja Venla toista. Molemmilla on pääaineena aluetiede. Työ esteettömyyskartoittajana on ollut opettavainen kokemus molemmille.

Venla löysi työpaikan kaupungin verkkosivuilta kesätyöpaikkoja selatessaan ja kiinnostui esteettömyyskartoituksista. Mikolla puolestaan on kaupungin esteettömyysasioista jo aiempaa työkokemusta. Tämä kesätyö tukeekin molempien koulutusta sekä mielenkiinnonkohteita.

Työtehtäviin kuuluu esteettömyyskartoitusten tekoa kaupungilla, kartoitusten tulosten raportointia, yhteydenpitoa yhteistyötahoihin sekä esimerkiksi vuokra-asuntojen asukasvalintojen valvontaa eli asuntohakemusten tarkastamista.

– Parasta tässä kesätyössä on ollut huomata, kuinka isoa ryhmää esteettömyys palvelee. Muutama ihminen on tullut jopa kadulla sanomaan, että on hyvä, että joku katsoo näitä asioita. Mukavat kelit ovat myös olleet plussaa, toteaa Venla.

Mikon mielestä parasta on ihmisiltä saatu positiivinen palaute sekä monipuolinen työnkuva. Päivän aikana ei ehdi tulla tylsää, kun mennään edestakaisin kentältä toimistolle.

– Hauskaa on se, että moni tulee ihan kyselemään, mitä me oikein tehdään mittanauhojen ja vatupassien kanssa keskustassa, naurahtaa Miko.

Repullinen uusia oppeja

Raskasta työssä ovat olleet helteiset päivät kentällä sekä alun perehdytys, joka sisälsi paljon erilaisten oppaiden lukemista sekä esteettömyyteen tutustumista. Yllättävää työssä puolestaan on ollut se, kuinka laaja käsite esteettömyys lopulta on, ja kuinka monenlaisten ihmisten tarpeita sillä pyritään huomioimaan.

– Se ei ole keneltäkään pois, jos paikkoja ja palveluita tehdään esteettömiksi. Kaikki ihmiset vanhenevat jossain kohtaa elämää kuitenkin. Liikuntaesteisiä on muutenkin paljon väestössä, joten tarpeita on erilaisia, Miko toteaa.

Opintojen kannalta kesätyöstä on ollut molemmille hyötyä. Työn kautta oppii enemmän sitä, mitä alan työt voivat käytännössä olla. Myös alan työskentelytavat, projektiluontoinen työ, digitalisaatio sekä paikkatiedon hyödyntäminen ovat tulleet tutuksi jo ensimmäisten viikkojen aikana.

– Suosittelisin tätä työtä, koska työtehtävissä on mukavaa vaihtelua ja työ laajentaa näkökulmaa esteettömyyteen liittyen, sanoo Venla.

Mikon mielestä kyseinen työ tukee monia koulutusaloja, ja suositteleekin työtehtäviä oikeastaan kaikille korkeakouluopiskelijoille.

Lassi, esteettömyyskartoittaja

Omakohtainen kokemus käyttöön

Sosiaali- ja terveyshallintotiedettä Vaasan yliopistossa opiskeleva Lassi Alahäivälä työskentelee asumispalveluiden kesätyöntekijänä. Omakohtaisesta kokemuksesta esteettömyyden saralla on ollut hyötyä työtehtävissä, mutta uutta tietoa on tullut myös paljon.

Lassi löysi kesätyön isovanhempiensa kautta, jotka olivat löytäneet Vaasan kaupungin verkkosivuilta tietoa vammais- ja erityisnuorten kesätyöpaikoista. Tästä innostuneena Lassi otti puhelimitse yhteyttä kysyäkseen näkövammaisille soveltuvista työtehtävistä, ja hyvin nopeasti sai tietää tulleensa valituksi esteettömyyskartoittajaksi.

Lassin työtehtäviin kuuluu pääasiassa esteettömyyskartoitusten tekemistä kaupunkikuvassa sekä sisätiloissa. Kartoitukset ovat osa asuntopoliittista, vammaispoliittista esteettömyyssuunnitelmaa ja kuuluu ikäystävällisyyden toimenpideohjelmaan vuosille 2020-2025.  Esteettömyyskartoituksiin kuuluu esimerkiksi liikennevalojen ääniohjausten kuuntelemista sekä erilaisten tilojen käytön kokeilemista. Kaikki työtehtävät eivät kuitenkaan tapahdu ulkotiloissa, vaan Lassi on esimerkiksi myös kartoittanut Vaasan kaupungin verkkosivuja ja niiden saavutettavuutta näkövammaisuuden näkökulmasta.

– Parasta tässä työssä on se, että on saanut huomata, kuinka paljon esteettömyyteen ihan oikeasti kiinnitetään huomiota ja kuinka tarkasti sitä kartoitetaan. Tuntuu, että pääsee tekemään merkityksellistä työtä, Lassi pohtii.

Työelämän pelisäännöt tutuksi

– Työssä ei varsinaisesti ole ollut mitään tylsää – ainakaan tähän mennessä. Haasteita tuotti alussa se, että jouduin odottelemaan pitkiä aikoja kentällä, sillä en aina pystynyt auttamaan työkavereitani Venlaa ja Mikoa kaikissa työtehtävissä, kuten katukivetysten mittaamisessa. Nyt on onneksi ollut enemmän tehtäviä, joissa pystyn sanomaan ja tekemään jotain konkreettista.

Lassi koki yllättäväksi sen, kuinka yksityiskohtaisesti Vaasassa esteettömyystyötä tehdään. Lisäksi yllättävää on ollut se, kuinka paljon esteettömyyden saralla on löytynyt parantamisen varaa esimerkiksi liikennevalojen ääniohjauksen kanssa sekä pyörätuolilla liikkuvien näkökulmasta. Myös esteettömyyden lainsäädännöllinen puoli sekä yleiset työelämän pelisäännöt ovat tulleet tutuiksi ensimmäisten työviikkojen aikana.

– Voisin suositella tätä työtä myös sellaisille henkilöille, joilla ei ole omakohtaista tarvetta tai kokemusta esteettömyydestä. Tästä saa hyvää kokemusta ja oppii ajattelemaan asioita erilaisista näkökulmista, ja lisäksi työ voi olla mielenkiintoisempaa kuin pelkät paperihommat, Lassi toteaa.

Lumi ja Elsa, maanmittausharjoittelijat

Ympäristöteknologian opintoihin käytännön kokemusta

Lumi Tuominen ja Elsa Rosenblad ovat kesätöissä Vaasan kaupungilla maanmittausharjoittelijoina. Elsa opiskelee Helsingissä energia- ja ympäristöteknologiaa Aalto-yliopistossa ja Lumi ympäristöteknologiaa Vaasan ammattikorkeakoulussa.

Kaksi nuorta naista seisoo ulkona vihreän seinän edessä.

Miksi hait Vaasan kaupungille kesätöihin?

Lumi: Halusin työkokemusta ja opiskelen ympäristöteknologiaa Vaasassa. Ajattelin, että tämä työ olisi sopiva myös opintojani varten.

Elsa: Olen kotoisin Vaasasta ja opiskelen energia- ja ympäristöteknologiaa, joten tämä työ on hyvä tapa saada työkokemusta siltä alalla.

Mitä olet tehnyt?

Elsa: Olemme tehneet kaikki nämä maanmittaustehtävät. Esimerkiksi, kun joku rakentaa talon, me menemme sinne tekemään tontin mittaukset ja sitten laitamme tiedot tietokantaan.

Lumi: Paljon käytännön asioita. Olemme olleet toimistolla ja myös maastossa.

Mikä on ollut parasta?

Lumi: Uusien asioiden oppiminen. Olen oppinut täällä paljon asioita, joita voin hyödyntää opiskelussa.

Elsa: Uusi opettavainen kokemus! Olen esimerkiksi oppinut paljon tietokoneohjelmien ja laitteiden käytöstä, mikä tulee olemaan hyödyllistä, kun opiskelut alkaa syksyllä.

Entä onko ollut jotain tylsää?

Elsa: Nyt heinäkuussa ei ole ollut niin paljon tekemistä koska monet ovat lomalla.

Lumi: Olen samaa mieltä. Heinäkuu on ollut aika hiljaista, mutta kesäkuu oli intensiivisin.

Onko jokin yllättänyt?

Lumi: Ei tule mieleen mitään, joka olisi yllättänyt.

Elsa: En aluksi täysin tiennyt mitä työnkuvaan kuului, niin en ollut yllättynyt työtehtävistä.

Suositteletko, miksi?

Lumi: Joo suosittelen alan opiskelijoille! Tämä on tosi vaihteleva työ ja olen oppinut paljon.

Elsa: Minäkin suosittelen. Tämä on monipuolinen työ!

Miiko, puistotyöntekijä

Viheralueen kesävelho

Talonrakennusalaa Vamialla opiskelevalle Miiko Mustoselle kesätyö Vaasan kaupungin puistotyöntekijänä oli luontainen jatkumo arjen opinnoille.

Mies korjaa penkkiä kerrostalon pihalla.

Miksi hait kesätöihin meille?

Etsin kesätöitä ja kaupungilla oli sopivasti haku auki oman alan paikkaan

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Tähän mennessä ollaan maalattu ja vaihdettu penkin päällisiä, mutta olen ollut vasta viikon hommissa, niin lista on vielä aika lyhyt.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

Varmaan se, kun on päässyt näkemään Vaasaa, tässä kun ollaan ajettu kohteelta toiselle.

Onko jokin ollut tylsää? Mikä?

Ehkä kaksi ensimmäistä päivää olivat vähän hitaita, silloin melkein pelkästään maalattiin.

Onko jokin yllättänyt? Mikä?

Työn määrä, että noita penkin päällisiäkin ollaan vaihdettu nyt kymmenisen kappaletta ja vielä riittää hommaa. Sitten kun ne on hoidettu, voidaan siirtyä vaikka pöytiin. Aina riittää tekemistä.

Suosittelisitko muille? Miksi?

Kyllä! Mukavaa ja aika rauhallista työtä sille, joka tällaisesta rakennus- ja kunnostuspuuhasta pitää.

Tatu, päiväkotityöntekijä

Kesätyö päiväkodilla

Tatu Jokipii työskentelee heinäkuussa Purolan päiväkodilla. Kesätyö lasten parissa oli jo ennestään tuttua.

Mies seisoo leikkipuistossa.

Miksi hait Vaasan kaupungille kesätöihin?

– Hain erilaisia kesätöitä koska halusin työkokemusta. Olin ollut jo viime kesänä töissä päiväkodissa ja tykkäsin siitä, niin ajattelin, että voisi hakea sinne myös tänäkin vuonna.

Mitä olet tehnyt?

– Oon hoitanut lapsia ja katsonut niiden perään, jotta eivät joudu pulaan.

Mikä on ollut parasta?

– Nähdä kuinka erilaisia monet lapset ovat.

Entä onko ollut jotain tylsää?

– Varmaan kun nukuttaa niitä lapsia ja minulla ei ole tekemistä.

Onko jokin yllättänyt?

– Kuinka raskasta tämä työ oikeasti on. Olen kyllä melko väsynyt, kun tulen kotiin.

Suositteletko, miksi?

– Joo suosittelen, varsinkin heille jotka pitävät lasten kanssa olemisesta!

Emil ja Julia, liikuntakaverit

Emil Saha ja Julia Kytölä työskentelevät kesäkuun ajan liikuntakavereina Vaasan kaupungilla. Liikuntakaverit ovat maksuttomasti kuntalaisten käytössä kaksi tuntia kerrallaan. Kaveritoiminnan lisäksi kesätyö on pitänyt sisällään leireillä työskentelyä ja lasten liikuntatoiminnan ohjaamista eri puolilla Vaasaa. ​

Poika ja tyttö hymyilevät urheiluvaatteissa Laivapuistossa.

Miksi hait kesätöihin meille?

Emil: Suoritin TET-jakson liikuntapalveluissa, ja silloin iski tunne, että tuohan voisi olla kiva työ. Ajattelin sitten hakea, kun siellä tiedettiin millainen olen.

Julia: Vaasa on kiva kaupunki! Asun itse Helsingissä, mutta tänne on kiva tulla kesäksi, kun äitini asuu täällä. Lisäksi täältä löytyi mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja.

Mikä on ollut parasta kesätöissä?

​Emil: Lasten innokkuus. Kun joku ehdottaa, että mennään pelaamaan lipunryöstöä ja kaikki innostuvat.

Julia: Parasta on ollut lasten kanssa tekeminen, siitä saa energiaa. Jokainen päivä on erilainen ja pääsee oppimaan uutta.

Entä onko joku ollut tylsää?

​Emil: Kun kiva puoli oli lasten motivaatio liikkua, niin tylsää on nimenomaan se, jos heitä pitää kovin innostaa.

Julia: Ei erityisen tylsää. Aina on toki vaikeampia päiviä, mutta pyrin suhtautumaan positiivisesti.

Onko joku asia yllättänyt?

​Emil: Olen yllättynyt siitä, kuinka moni jaksaa ja on innokas tekemään. On ollut liikuntaryhmiä, joissa jokainen on ollut täysillä mukana.

Julia: Olen saanut paljon vastuuta, mikä on toki positiivinen juttu.

Mitä olet oppinut?

​Emil: Olen oppinut lapsilla on aivan liian monta kysymystä.

Julia: Lisää vastuuta ja oma-aloitteisuutta.

Suosittelisitko muille?

​Emil: Totta kai suosittelen! Tässä pääsee oppimaan lasten kanssa työskentelystä, ja siitä, miten toimia ohjaajana. Tästä saa hyvää kokemusta, jos haluaa työskennellä esimerkiksi valmentajana.

Julia: Ehdottomasti sellaisille, jotka tykkäävät työskennellä ihmisten ja erityisesti lasten parissa.

Nelli ja Marko, kulttuuriavustajat

Kulttuuria, luovuutta ja tiimityötä

Nelli Salonen ja Marko Lehto työskentelevät kulttuuriavustajina Vaasan kaupungilla kahden kuukauden ajan. Nelli opiskelee kulttuurituottajaksi ammattikorkeakoulu Arcadassa Helsingissä ja Marko puolestaan elokuva ja media-alaa Queen Margaretin yliopistossa Edinburgissa. Kesätyö huipentuu elokuussa järjestettävään Taiteiden yöhön.

Mies ja nainen istuvatkeltaisella sohvalla ja juttelevat toisilleen.

Miksi hait kesätöihin meille?

Nelli: Olen alun perin Vaasasta ja halusin tehdä jotain hyödyllistä kulttuuripuolella Vaasalle ja Vaasan seudulle. Olen aina halunnut tehdä kulttuuriduunia omalle kaupungille.

Marko: Tulin myös kesäksi takaisin kotikaupunkiini ja halusin tehdä jotain kulttuuriin, luovuuteen ja viihteeseen liittyvää.

Nelli: Niin ja Taiteiden yö on ollut hieno lapsuuden muisto muutenkin, joten on kiva työskennellä sen parissa.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Marko: Aika pitkälti valmistelemme tätä tapahtumaa päivästä toiseen. Käymme ilmoittautumisia läpi ja otamme yhteyttä osallistujiin.

Nelli: Laidasta laitaan saa kyllä tehdä kaikenlaista. Käymme ihan käytännön tarpeita läpi, kun kaikilla esiintyjillä on niin erilasia tarpeita. Sitten olemme suunnitelleet Taiteiden yön viestintää. Etenkin someviestintää ja kotisivuja, nyt kun ohjelmaa ei paineta ollenkaan.

Mikä on ollut parasta?

Marko: Töiden vaihtelevuus. Töitä on paljon, mutta paljon saa tehdä kaikenlaista.

Nelli: Koskaan ei ole tylsää! On kiinnostavaa nähdä Taiteiden yö kaupungin näkökulmasta, kun noin muuten tietää konseptin.

Onko jokin asia yllättänyt?

Marko: Olemme rakentaneet some-viestintää aika paljon kesän aikana.

Nelli: Nyt kun sama konsepti on ollut lähes 30 vuotta, niin monet odottavat edelleen lehti-ilmoituksia. Nyt heidät pitäisi ohjata kotisivuille.

Onko jokin ollut tylsää?

Marko: Välillä on ollut paljon odottamista ennen kuin saadaan asioita etenemään.

Nelli: Niin kun on loma-aika.

Marko: Ja ei sekään ehkä tylsää ole, vaan ehkä enemmän jännittää, että aika loppuu.

Mitä ole oppinut?

Marko: Olen oppinut, kuinka paljon eri lankoja voi pitää käsissään. On niin monta asiaa joita pitää mielessä. Tämä toimii kyllä hyvin tiimissä, kun saa tukea muilta ja voi muistuttaa toista.

Nelli: Aika hyvin sanottu.

Suosittelisitko muille?

Marko: Tämä on ollut kyllä paras kesätyö mitä mulla on ollut. Saa tehdä luovaa työtä.

Nelli: Jos kulttuuriala kiinnostaa ja tuotantopuoli, tämä on hyvä esimerkki siitä. Tämä on aika iso projekti ja vielä kaupungin näkökulmasta. Tästä on myös hyvä aloittaa ura projektien parissa.

Joona ja Emma, kesäartistit

Kesäartisteja ajaa intohimo musiikkiin ja esiintymiseen

Kesäartisteina toimiville Joona Keturille ja Emma Katajamäelle kesäartistiksi pääseminen oli unelmien täyttymys ja satsaus tulevaisuuteen. Nuoresta iästä huolimatta he molemmat ovat jo kokeneita ja lahjakkaita esiintyjiä, joilla on jalat maassa mutta katseet tulevaisuudessa.

Mies soittaa kitaraa ja nainen laulaa kadulla.

Miksi haitte kesätöihin meille?

Joona: Paikka vaikutti tosi mielenkiintoiselta ja olin kuullut aiemmin hyvä kokemuksia tutuilta.

Emma: Niin, aika lailla sama tarina.

Mitä olet tehnyt kesätöissä?

Joona: Ollaan soitettu tietysti, eli enimmäkseen on ollut paljon kaikenlaisia pop-up -keikkoja ympäri Vaasaa.

Emma: Pari palvelutalokeikkaa oli juuri. Ja kun saadaan aika paljon itse päättää noista soittopaikoista, niin ollaan soitettu vähän sään ja fiiliksen mukaan ympäri Vaasaa.

Mikä on ollut parasta?

Joona: Se kun saa soittaa auringon paistaessa!

Emma: Minusta ihmisten ilahduttaminen on parasta!

Joona: Niin, ja sen kyllä huomaa, kun ne ilahtuvat.

Mikä on ollut tylsää?

Joona: Ehkä se, kun ei ole ollut kunnollista äänentoistoa ja yleisö ei ole kuullut kunnolla. Saadaan kuitenkin pian äänentoistolaitteet, niin sekin asia pitäisi ratketa!

Emma: Jep, komppaan tuossa Joonaa. Myös se on ollut välillä tylsää, jos on ollut vain vähän ihmisiä kuuntelemassa.

Onko jokin yllättänyt?

Joona: No ensinnäkin se, että aika kulkee niin nopeasti, kun soittaa. Ja se, kuinka paljon se soittaminen helpottuu sitten, kun vaan aloittaa soittamisen.

Emma: Se on yllättänyt, kuinka suoraan ihmiset antavat positiivista palautetta: on tullut valtavasti kaikenlaisia kehuja. Myös se, että ei se soittaminen olekaan niin jännittävää, mitä olisi luullut etukäteen. Super nopeasti esiintymiseen tottuu.

Mitä olet oppinut?

Joona: Sanoisin, että työssä on oppinut sopeutumaan ja tietysti just heittäytymistä ja oma-aloitteisuutta. Nyt pystyy soittamaan helpommin kaikenlaisissa tilanteissa ja yleisöstä riippumatta.

Emma: Jep! Ja nyt kun kaikki on omalla vastuulla, niin muun muassa se, että yksinkertaisesti aloittaa soittamaan on ollut välillä vaikeata, mutta nyt siitäkin on päässyt eroon.

Suosittelisitko?

Joona: Ehdottomasti! Musiikin soittamisesta kiinnostuneille tämähän on täydellinen kesäduuni.

Emma: Suosittelisin! Tämä on aivan mahtava kesätyö, kunhan on intoa ja uskallusta esiintyä!

Otta ja Ella, museo-oppaat

Kiinnostuksesta kaupunkiin

Vaasan kaupunki ja sen historia vetivät nuoria ylioppilaita Otto Gaoa ja Ella Nybäckiä museo-oppaan työhön. Nuorten mielestä kesätyö toimii ponnistuslautana kohti tulevaisuuden urahaaveita ja auttaa koulutuspaikan valinnassa.

Mies ja nainen istuvat kivellä museon edessä.

Miksi haitte kesätöihin tänne?

Otto: Olin kuullut aika paljon positiivista palautetta kaupungista työnantajana ja muutenkin sen toiminta organisaationa kiinnosti. Myös työn harvinainen ja suhteellisen omalaatuinen luonne veti puoleensa.

Ella: Mua kiinnosti kovasti työskennellä museossa ja kaupunki vaikutti muutenkin hyvältä valinnalta kesätyöpaikkojen suhteen.

Mitä olette tehneet kesätöissä?

Otto: Aika paljon ollaan vedetty opastuksia ympäri museota. Sitten meidän työnkuvaan kuuluu myös yleistä valvontaa ja kahvilamyyntiä.

Ella: Niin, ja sitten on myös tietenkin täytynyt jonkin verran perehtyä alueen historiaan, jotta osaa kertoa siitä!

Mikä on ollut parasta täällä?

Otto: Omanikäiset työkaverit, ne on ollut kaikki huikeita!

Ella: Ehkä sellainen osoitettu luottamus ja vapaus toimia itsenäisesti, se on ollut aika kivaa.

Onko jokin ollut tylsää? Mikä?

Otto: Ehkä ne sellaiset hetket, kun ei ole ollut asiakkaita vähän pitempään aikaan. Siinä on melkein ehtinyt tylsistyä joskus.

Ella: Kaikki on ollut kyllä oikeastaan aika mukavaa. Vaikea keksiä mitään, mikä olisi ollut oikeasti tylsää. Välillä on tuntunut silleen riittämättömältä, ettei saisi tarpeeksi aikaan, mutta sekään ei oikeastaan ole tylsyydestä kiinni.

Onko jokin asia yllättänyt? Mikä?

Otto: Asiakkaiden määrä! Esimerkkisi kun ensimmäisenä päivänä oli se lasten päivä ja täällä oli enemmän väkeä kuin olisin ikinä uskonut.

Ella: Varmaan, että kuinka paljon meihin luotetaan täällä, se tuli hieman yllätyksenä. Meillä oli tosi hyvä perehdytys ja sen jälkeen ollaan aika lailla saatu itse hoitaa hommia. Tietenkin on saanut sitten apua, jos on tarvinnut, mutta kuitenkin aika itsenäisesti ollaan saatu työskennellä.

Mitä olette oppineet?

Otto: No ainakin vanhan Vaasan historiaa! Enhän mä tiennyt siitä juuri yhtään ennen kuin tulin tänne.

Ella: Todellakin oppinut Vaasan historiaa!

Otto: Ja sitten tietenkin päässyt sisälle tähän työhön ja oppinut sen.

Suosittelisitteko muille? Miksi?

Otto: Ehdottomasti. Täällä on ollut superhyvä työilmapiiri ja muutenkin olen viihtynyt hyvin.

Ella: Kyllä! Samat sanat. Sosiaalisille henkilöille, joilla on vähän kiinnostusta historiaa kohtaan, niin tämähän on kuin nenä päähän.

Pauliina, kesähelppari

Pauliina auttaa ja avartaa ajattelua

Vaasan kaupunki palkkaa kesätöihin erityisnuoria, joista usealle kesätyö on ensimmäinen arvokas työkokemus. Toista kesää kaupungilla työskentelevä Pauliina Harju iloitsee, että voi omalla työpanoksellaan auttaa muita. Tukea työssä onnistumiseen Pauliina on saanut työkavereiden lisäksi erityisnuorten työvalmentajalta ja omalta vastuuohjaajalta.

Alavuden Luovissa kodinhuoltajaksi opiskeleva Pauliina auttaa kesähelpparina asiakkaita ja työkavereita Vuorikeskuksessa, jonne kotona asuvat ikäihmiset voivat tulla nauttimaan ohjelmasta, kuntoilemaan ja askartelemaan.

– Olen pitänyt seuraa mummoille ja paapoille sekä siivonnut: pyyhkinyt pölyjä kaapeista, lajitellut pyykkejä ja tiskannut. Niitä minä olen opiskellut koulussakin, mutta on hyvä saada kokemusta myös täältä, Pauliina kertoo.

Parasta kesätöissä onkin sieltä karttuva työkokemus. Myös palkkapäivä on Pauliinan mielestä hyvä syy mennä kesätöihin.

Lämmin vastaanotto

Työkaverit Vuorikeskuksessa ovat olleet kivoja ja ottaneet kesähelpparin avosylin vastaan. Erityisnuorten työvalmentaja Joanna Varjosaari, työpaikalla oleva vastuuohjaaja Marika ja muut työkaverit jeesaavat Pauliinaa silloin, kun työ tuntuu hankalalta.

-Olen ystävystynyt täällä myös joidenkin asiakkaiden kanssa. Yksi heistä on Helinä, jonka kanssa kirjoittelemme WhatsAppissa ja Messengerissä ja käymme joskus myös tapahtumissa, Pauliina sanoo.

Aikaiset aamuherätykset tuntuvat joskus tylsältä, mutta niistäkin Pauliina on selvinnyt hienosti tsemppaamalla. Sängystä nouseminen helpottuu, kun tietää, että edessä on mukava ja sopivasti kiireinen työpäivä.

Tulevaisuudessa Pauliina haaveilee työstä päiväkodissa tai ikääntyneiden pienkodissa Präntöön Helmessä.

– Minua kiinnostaa myös jatko-opiskelut Vamialla: toimitilahuoltaja ja kokki olisivat mieluisia ammatteja, Pauliina paljastaa.

Opettavainen työkaveri

Erityisnuori on nuori, joka tarvitsee tuetumpaa ohjeistusta ja ohjeita työssään. Työtehtävät, jotka tuntuvat helpoilta ja toistuvilta, ovat nuorelle tuki ja turva hänen työpäivänään.

– Erityisnuoret voivat tehdä esimerkiksi kopiointia ja skannausta, kahvihuoneen siivousta, työpisteiden järjestelyä ja muita pieniä rutiinitöitä. Nuorelle pyritään räätälöimään hänen omia voimavarojaan tukeva, kannustava ja motivoiva työkokemus, Joanna Varjosaari kertoo.

Myös työpaikka saa tukea nuoren ohjeistukseen työvalmentajalta, joka kiertää työpisteissä säännöllisesti ja on aina puhelimen päässä vastaamassa niin nuorten kuin työnantajan kysymyksiin. Lisäksi nuori saa työpaikalta oman vastuuohjaajan.

– Tämä on win-win -kokemus niin nuorelle kuin työnantajalle. Nuori saa työkokemusta ja työyhteisö joukkoonsa nuoren, joka avartaa omaa ajattelua ja suhtautumista erilaisuuteen. Erilaisuuden arvostaminen nostetaan yhtenä teemana esille myös Vaasan kaupungin arvolupauksissa, Joanna muistuttaa.

Viime vuonna Vaasa sai erityisnuorten työllistämisestä kunniamaininnan Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiöltä

– Saimme paljon positiivista palautetta kesätöissä olleilta erityisnuorilta sekä heidät palkanneilta yksiköiltä, joista moni halusi ehdottomasti palkata heitä myös tänä kesänä, iloitsee Joanna.