Olet täällä

Palvelut, joista käyttäjä voisi myös olla kiinnostunut

Kirjaston satutuokio

Kirjastopalvelut

Kirjasto on kaikille avoin kohtaamispaikka ja kulttuurikeskus. Siellä on tarjolla lehtiä, kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muita aineistoja, joihin voit tutustua paikan päällä tai lainata kotiin. Kirjaston tiloissa voit opiskella, harrastaa ja oleskella. Siellä järjestetään myös opastuksia, neuvontaa, tapahtumia ja näyttelyitä. Kirjastoissa on käytössä langaton verkko, tietokoneita ja yleisimmät tietokoneohjelmat. Monista kirjastoista saa lainaan myös erilaisia esineitä. Kirjastohenkilökunta auttaa ja neuvoo kaikissa tarpeellisissa kysymyksissä. Useimmat kirjastot ovat yhteistyössä naapurikuntien kirjastojen kanssa. Näin saat lainaan myös muiden kirjastojen teoksia. Useimpien kirjastojen kokoelmiin kuuluu myös digitaalista aineistoa. Kirjastojen valtakunnalliset verkkopalvelut Kirjastot.fi-sivustolla ovat kaikkien käytössä, samoin Kansalliskirjaston Finna.fi-palvelu. Oman kirjaston kautta voi tilata teoksia myös Monikielisestä kirjastosta ja näkövammaisten Celia-kirjastosta. Verkossa toimii myös Viittomakielinenkirjasto.fi.
Vaasan kaupunginkirjasto tarjoaa pääsyn aineistoihin, kirjastopalveluihin ja kulttuurisisältöihin niin kirjastoissa kuin verkossa. Vaasan kaupunginkirjasto on Pohjanmaan alueen maakuntakirjasto, josta voi lainata kirjojen lisäksi myös musiikkia, elokuvia, äänikirjoja, lehtiä, konsolipelejä sekä e-kirjoja. Kirjaston kokoelmiin kuuluu noin 540 000 eri teosta. Aineistoa on useilla eri kielillä, suomen ja ruotsin lisäksi. Kirjaston kokoelman lisäksi henkilökunnan tarjoama tietopalvelu on oleellinen osa kirjastopalveluita. Kirjasto tarjoaa palveluitaan perinteisten kirjastojen lisäksi myös kirjastoautossa, koulukirjastoissa, potilaskirjastoissa ja kotipalvelun kautta. Omatoimikirjastot palvelevat asiakkaita joka päivä. Vaasan kaupunginkirjasto tuottaa erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia, kuten lukupiirejä, satutuokioita, LIttFest-kirjallisuusfestivaalin, laiteopastusta, kirjavinkkausta ja kirjailijavierailuja sekä vuokraa tiloja tapahtumia ja kokouksia varten. Kirjastokortti on avain kirjaston palveluihin.

Toimi näin

Kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin voit hankkia lähimmässä kirjastossa. Kirjasto voi antaa kortin oman kunnan tai oman kirjastoyhteenliittymän aineistojen lainaamista varten. Kun haet korttia, ota mukaan henkilöllisyystodistus, passi tai poikkeustapauksissa muu viranomaisen antama henkilökortti. Korttia et voi hankkia ilman henkilökohtaista käyntiä. Lapsen kirjastokorttia varten tarvitaan hakemus huoltajalta.

Kenelle ja millä ehdoin

Kirjastossa voit vierailla vapaasti ja käyttää aineistoja, kuten lehtiä, kirjoja ja digitaalisia aineistoja, sähköisiä lehtiä ja tietokantoja. Lainaamista varten tarvitaan kirjastokortti, jonka numero yhdessä henkilökohtaisen PIN-koodin kanssa toimii tunnisteena käytettäessä sähköisiä palveluja. Kaikilla kirjastoilla on omat käyttösääntönsä. Niissä määritellään käyttäjän oikeudet ja velvollisuudet.
Kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen, kirjastossa oleskelu sekä ohjaus ja neuvonta on maksutonta. Esimerkiksi kaukolainoista, kopioista, kokoontumistilojen käytöstä saatetaan periä maksu. Nämä selviävät kunkin kunnan kirjaston käyttösäännöistä.

Verkkoasiointi

Yhteyshenkilö: