Ohita valikko

Erika Adamsson- Nostalgia

Artikkelin kategoriat: Museot ja näyttelyt

Taiteilija Erika Adamssonin (1973) yksityisnäyttely Tikanojan taidekodissa.

Taiteilija Erika Adamssonin (1973) yksityisnäyttely Tikanojan taidekodissa on saanut temaattiseksi lähtökohdaksi nostalgian. Taiteilijaa kiehtovat menneisyyden hetket, tunnelmat ja tarinallisuus. Nostalgian muuntuminen lähes pateettisuudeksi ilmenee maalauksissa, joiden lähtökohtina taiteilija käyttää materiaalinaan kotimuseoiden autenttisia interiöörejä. Uusimmat maalaukset ovat syntyneet Tikanojan taidekodin omasta historiasta, missä kauppaneuvoksen kodin saleissa eli perheenjäsenten lisäksi palvelusväkeä.

Adamssonia kiinnostaa illuusio menneestä arjesta. Kuvamateriaalissa esiintyy usein ihminen tilassa, mallit löytyvät autenttisista valokuvista, nykyajan draamaopastuksista tai elokuvan still-kuvista. Samoin kuin muistot häilyvät menneisyydestä, eivät maalauksetkaan ole dokumentaarisia historian hetken kuvauksia, vaan värittyneitä ja rakennettuja. Lavastettunakin maalauksen tunnelma on se, jonka koemme aitona ja uskottavana. Nostalgia on pakoa arjesta, kuten hetken viivähdys ainoana kävijänä kotimuseon salongissa, jossa voi vaipua menneisyyteen ja samaistua talon asukkaiden elämään. Interiööreissä yksityiskohtien runsaus sisustuksessa ja aikakauden tyylihuonekalut määrittävät mennyttä aikaa.

Maalaustekniikkana kaikissa teoksissa on öljyväri alumiinilevylle. Alumiini mahdollistaa maaliaineen liukumisen teoksen pinnassa, jossa kättä ja sivellintä ei kitka jarruta. Nopeaa maalaustapahtumaa edeltää hidas työvaihe, jossa taiteilija rajaa maalauspintaa pikkutarkasti. Hidas työvaihe valmistaa käden ja ajatuksen yhtenäistä ja synkronista liikettä maalauksen pinnassa – oikean väririnnastusten valitsemiseen. Valmiissa maalauksessa hopeanhohtoinen alumiinipinta pilkahtelee maaliaineen lomassa.

Turkulainen taidemaalari Erika Adamsson asuu ja työskentelee kotikaupungissaan, jossa hän on myös opiskellut. Hän valmistui Turun piirustuskoulusta vuonna 1996 ja opettaa nykyisin maalaustaidetta samassa koulussa. Hän on esittäytynyt lukuisissa yksityisnäyttelyissä Suomessa, joista viimeisimpiä ovat Forum Boxissa, Helsingissä 2019 ja Laukon kartanossa 2021. Taiteilijalle myönnettiin 2018 Suomen taideyhdistyksen William Thuring- palkinto. Näyttely on Erika Adamssonin ensimmäinen esiintyminen Vaasassa ja sen on tuottanut Vaasan kaupungin museot, kuraattorina näyttelypäällikkö Maaria Salo.

Kuva:Bild: Pale Green Taffeta, 2019
Olja på aluminium, 136 x 112 cm
Saastamoisen säätiön taidekokoelma / EMMA – Esbo moderna konst museum
Paula Virta / EMMA