Ohita valikko

Kasaböle skola - Luoteis-Satakunnan viimeinen etuvartio

Artikkelin kategoriat: Seminaarit, luennot ja kokoukset

Tervetuloa kuuntelemaan luentoa Kasalan yksityisestä ruotsinkielisestä kansakoulusta!

Luento pidetään Suolaamossa keskiviikkona 13.7.2022 klo 18–20. Luennoitsija filosofian maisteri Tarja Laine toimii arkistotutkijana Svenska Kulturfondenin Porin arkistossa ja hän kirjoittaa parhaillaan historiikkia Kasalan yksityisestä ruotsinkielisestä kansakoulusta.

Historiikki julkaistaan sekä ruotsin että suomen kielellä vuoden 2023 alussa. Luento pidetään suomeksi mutta kysymyksiin voidaan vastata ruotsiksi. Luento on ilmainen. Illan aikana on kahvitarjoilua.

Kasalan yksityisestä ruotsinkielisestä kansakoulusta kertova historiikki on tutkimushanke, jossa kartoitetaan koulun historiaa ja merkitystä paikkakunnan suomen- ja ruotsinkielisille. Hankkeessa kerätään tietoa suullisten haastattelujen, arkistoasiakirjojen ja historiantietojen sekä lehtiartikkeleiden ja valokuvien avulla.

Kasalan kylässä, joka oli Luoteis-Satakunnan reunimmaista aluetta Siipyyn rajalla, vieraili vuonna 1888 nuori maisteri Isak Smeds, joka tuli tekemään tutkimus- ja valistustyötä Turkulaisen Svenska Bildningens Vänner -yhdistyksen lähettämänä. Hän totesi, että kylässä on vielä runsaslukuinen ja elinvoimainen mutta unohdettu ruotsinkielinen maanviljelys- ja kalastusväestö, jota uhkasi nopea suomettuminen, jos asialle ei tehtäisi jotain.

Koulu oli toiminnassa 10 vuoden ajan ja jatkoi sen jälkeen kyläkoulutyyppisenä yläkouluna. Kansakoulu toimi sen jälkeen lähes 70 vuoden ajan aina vuoteen 1967, jolloin se lakkautettiin.

Kasalan ruotsinkielisessä kansakoulussa ehti olla kirjoilla yhteensä 430 oppilasta. Opettajista tunnetuin oli Lennart Appelö, joka toimi opettajana 1920–1959 ja joka aina kuolemaansa saakka vuonna 1968 teki legendaarisen elämäntyön koulun, kansansivistyksen, kasalaisten ja ruotsin kielen puolesta.