Ohita valikko
Alkulan päiväkotiin hankittiin osallistuvan budjetoinnin rahalla jokaiseen ryhmään leluja. Hipsuvarpaat-ryhmälle hankittiin lautapeli, palapeli ja pikkuautoja.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

5 000 eurolla uusia leluja päiväkoteihin

Julkaistu: 23.3.2023

Viime syksynä vaasalaiset saivat äänestää, mihin käyttäisivät osallistuvan budjetoinnin 5 000 euroa. Äänestyksen tuloksena vaasalaisiin päiväkoteihin on nyt hankittu kyseisellä summalla uusia leluja.

Vaasalaisten päiväkotien lapset ja henkilökunta saivat itse ehdottaa, millaisia leluja ja tarvikkeita päiväkodeissa tarvittaisiin.

Määräraha jaettiin 20 päiväkodin kesken, jolloin jokainen yksikkö sai 250 euroa käytettäväksi leluihin sekä leikin rakentamiseen ja tunnelman luomiseen tarvittaviin välineisiin.

– Päiväkodit saivat itse päättää, hankittiinko rahalla jotain koko talon yhteistä vai jokaiseen ryhmään omia leluja, kertoo palvelupäällikkö Maria Karvonen.

Soitinkassi, pelejä ja kotileikkiin leluja

Huutoniemellä sijaitsevaan Huvikummun päiväkotiin hankittiin koko päiväkodille yhteiseksi soitinkassi, kolme nukkea sekä kaksi hilelamppua tunnelmahetkiin.

Alkulan päiväkodissa ylimääräisellä rahalla hankittiin jokaiseen ryhmään leluja ja pelejä.

Ristinummen päiväkodissa jokaiseen viiteen ryhmään hankittiin lasten ja henkilökunnan toivomia leluja. Talon pienimpien lasten eli Talitinttien ryhmään hankittiin kotileikkiin leluja, kuten esimerkiksi puinen leivänpaahdin, kahvinkeitin ja ruokia.

Ristinummen päiväkodin Talitintit-ryhmään hankittiin ylimääräisellä lelurahalla kotileikkiin leluja, kuten esimerkiksi kakku ja leivänpaahdin.
Huvikummun päiväkotiin hankittiin koko talolle yhteiseksi muun muassa soitinkassi, jota Hoppetossorna-ryhmän lapset innoissaan pääsivät kokeilemaan.

Leluille oma määräraha, digilaitteisiin omansa

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksen budjetista on vuosittain varattu leluihin ja muihin toimintavälineisiin tietty määräraha, joka riippuu varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrästä. Tänä vuonna summa on noin 78 000 euroa.

Päiväkodit saavat itse päättää, mihin talousarvioon varattu leluraha käytetään ja millaisia leluja tai tarvikkeita hankitaan. Valinnoissa huomioidaan muun muassa lasten ikä ja kiinnostuksen kohteet.

– Painotus voi olla eri vuosina erilainen: jonain vuonna panostetaan erityisesti esimerkiksi liikuntavälineisiin tai legoihin. Mutta aina hankitaan myös uusia pikkuautoja, nukkeja ja pelejä. Tämä ylimääräinen 5 000 euroa on ollut hyvä lisä leikkiympäristöjen kehittämiseen, Karvonen kertoo.

Päiväkodeissa lelut ovat kovalla kulutuksella ja menevät rikki. Rikkinäiset lelut poistetaan aina turvallisuudenkin vuoksi.

Varhaiskasvatuksessa on omat määrärahansa digilaitteisiin eli esimerkiksi tabletteihin ja robotteihin. Leluille korvamerkittyä rahaa ei siis käytetä digitalisiin välineisiin.

Lapsiystävällinen kunta

Vaasan kaupunki on mukana UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –mallissa, joka on UNICEFin kunnille tarjoama työväline.

Kahden vuoden kehittämistyön jälkeen kunta voi saada Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa.