Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Eskari muuttui sirkukseksi: taidekasvatus on Vaasassa tärkeä osa opetussuunnitelmia

Julkaistu: 31.5.2021

Hularengas, hernepussit ja tasapainolauta: siinä eskarilaisten aamupäivän työvälineet, sillä nyt kokeillaan sirkustekniikoita! Vaasassa kaikille kaupungin esikouluryhmille sekä ala- ja yläkoululaisille tarjotaan suunnitelmallisesti kulttuurikasvatusta.

Pikku Kasarmin päiväkodin Mymmelit-ryhmä on päässyt tänä keväänä kokeilemaan eri sirkustekniikoita ja -lajeja sekä oppimaan samalla motorisia perustaitoja. Ohjaajana on toiminut Taikonin sirkustaiteen opettaja Florentin Tzvetkov.

Alma Ojalainen (7) pyörittää hulavannetta aidon sirkustaiteilijan elkein kädestä toiseen kävellen samalla eteenpäin.

– Helpointa oli hulavanteen pyörittäminen kädeltä toiselle ja vaikeinta ehkä jonglööraaminen, kertoo eskaria käyvä Alma.

Vaasan kaupungin opistoihin kuuluva Taikon tarjoaa taiteen perusopetusta 4-18-vuotiaille kuvataiteessa, teatteritaiteessa, käsityössä, nykytanssissa, sirkuksessa ja mediataiteessa.

Osana kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelmaa kaikille Vaasan esikouluryhmille on tarjottu neljän oppitunnin opetusjakso eri taideaineissa. Päiväkodit ovat itse saaneet toivoa tiettyä Taikonin tarjoamaa taideainetta ryhmälleen. Opetus tapahtuu esikoulupäivän aikana.

– Kevään aikana taideopetusta on saanut yhteensä noin 500 vaasalaista eskarilaista. Myös tokaluokkaisille tarjoamme taideopetusta osana kulttuurikasvatussuunnitelmaa, kertoo apulaisrehtori Mia Wiik.

Kakkosille keramiikkaa, kolmosille kirjavinkkausta, nelosille konsertti

Vaasan kaupungin varhaiskasvatuksessa kulttuurikasvatusta ollaan suuntaamassa kaikille ikäryhmille, ei vain eskareille.

– Kulttuurikasvatusta totta kai toteutetaan jo nyt päiväkodeissa, mutta johdonmukaisesti etenevän mallin avulla pystymme laajentamaan kulttuuritarjontaa ja takaamaan monipuolista kulttuuriopetusta kaikille, kertoo kulttuuripedagogi Sanna Asikainen.

Vaasan kaupungin perusopetuksessa kulttuurikasvatussuunnitelma on ollut toiminnassa jo vuodesta 2016 saakka. Suunnitelmassa pyritään turvaamaan tietty määrä kulttuurikasvatusta jokaiselle vaasalaiselle peruskoululaiselle.

Yhteistyökumppaneita ovat mm. kirjasto, kaupunginorkesteri, teatterit, museot sekä muut kulttuuritoimijat. Kulttuurikasvatus voi olla kouluissa esimerkiksi kirjavinkkausta, konsertti tai museo- tai teatterivierailu.

Esimerkiksi jokainen vaasalainen nelosluokkalainen pääsee kaupunginorkesterin kevätkonserttiin, kuutosluokkalaiset  tutustumaan maailmanperintökohteeseen Merenkurkussa.

Kulttuurikasvatus perusopetuksessa:

  • 1. luokka: kirjasto-opastus, museomatkalaukku ja museopedagogi saapuvat koululle
  • 2. luokka: taiteen perusopetus (valittavissa teatteri, kuvataide, käsityö, mediataide, tanssi, sirkustaide, keramiikka)
  • 3. luokka: maailmanperintökohde Svedjehamn tai Sommarön linnake, kirjavinkkaus (Vaasan kaupunginkirjasto), luonnon- ja kulttuurimaisemaan ja kulttuuriperintöön tutustuminen koulun lähiympäristössä
  • 4. luokka: kierros teatterissa, teatterinäytös tai työpaja (Vaasan kaupunginteatteri tai Wasa teater), Vaasan kaupunginorkesterin kevätkonsertti
  • 5. luokka: elokuva- ja mediakasvatus: elokuvan katsominen koulussa tai elokuvateatterissa, tiedonhaun opetus (Vaasan kaupunginkirjasto)
  • 6. luokka: maailmanperintökohde Svedjehamn tai Sommarö, luonnon- ja kulttuurimaisemaan ja kulttuuriperintöön tutustuminen koulun lähiympäristössä
  • 7. luokka: museovierailu, Amazing library race (Vaasan pääkirjasto)
  • 8. luokka: maailmanperintökohde Svedjehamn tai Sommarö, kirjavinkkaus (Vaasan kaupunginkirjasto), luonnon- ja kulttuurimaisemaan ja kulttuuriperintöön tutustuminen
  • 9. luokka: kierros teatterissa, teatterinäytös tai työpaja (Vaasan kaupunginteatteri tai Wasa teater), Vaasan kaupunginorkesterin kevätkonsertti, rakennettuun ympäristöön ja kulttuurimaisemaan tutustuminen