Ohita valikko
Pyörätuoli torilla

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Esteettömyysavustusta korotettiin – esteiden poistamiseen saatavilla jopa 5000 euroa

Julkaistu: 29.5.2023

Vaasan kaupungin myöntämää esteettömyysavustusta korotettiin 5 000 euroon. Avustusta on mahdollista saada sellaisiin toimenpiteisiin, joilla mahdollistetaan kuulo-, näkö- tai liikuntarajoitteisen henkilön esteetön pääsy, liikkuminen ja toimiminen palvelu- ja toimitiloissa sekä taloyhtiöissä.

Kaupungin esteettömyysavustus on jatkossa 30 prosenttia kokonaiskustannuksista tai enintään 5 000 euroa. Erityistapauksissa avustusta voidaan myöntää kuitenkin jopa 10 000 €. Aiemmin avustusta myönnettiin enintään 3 000 euroa, joten kyse on merkittävästä korotuksesta.

Avustusta myönnetään yhdistyksille, yhteisöille, pienille yrityksille sekä taloyhtiöille esteettömyyden ja saavutettavuuden parantamiseksi. Sitä voidaan hakea esimerkiksi liikkumisesteen poistamiseen, jolla varmistetaan liikuntarajoitteisen pääsy rakennukseen, asuntoon ja yleisiin tiloihin.

– Esteettömyys mahdollistaa yhdenvertaisuuden arjessa ja yhteiskunnassa. Se ei ole vain ramppeja tai automaattisesti avautuvia ovia, vaan se käsittää laajan kokonaisuuden erilaisia toimenpiteitä. Esteettömyyden parantamiseksi voidaan esimerkiksi madaltaa kynnyksiä, leventää oviaukkoja, parantaa valaistusta tai asentaa liiketunnistimia ja induktiosilmukoita, esteettömyyskoordinaattori Elisabeth Hästbacka kertoo.

– Esteettömyyskorjaukset palvelevat kaikkia, sillä ne parantavat samalla myös turvallisuutta. Esimerkiksi madalletut kynnykset ehkäisevät myös muiden kuin liikuntarajoitteisten turvallista liikkumista, Hästbacka jatkaa.

Kaupungin myöntämän esteettömyysavustuksen lisäksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA tukee asuinrakennusten esteettömyyttä myöntämällä hissiavustusta jälkiasennushissien rakentamiseen. ARA:lta haettava avustus on jopa 45% kokonaiskustannuksista, jonka lisäksi Vaasan kaupungilta on mahdollista saada 10% lisäavustus hissin tai hissien rakentamiseen.

ARA myöntää taloyhtiöille lisäksi esteettömyysavustusta liikkumisesteiden poistamiseen, jota voi hakea hissihankkeesta riippumatta. Myös esteettömyysavustus kattaa jopa 45% korjauskustannuksista.

Vaasassa esteettömyyttä edistetään ja tuetaan monin eri tavoin. Sekä ARA:n, että kaupungin esteettömyysavustusta onkin haettu erittäin aktiivisesti.

– Korotuksella haluamme turvata tämän suotuisan kehityksen jatkumisen. Tavoitteenamme on, että esteettömyys huomioitaisiin aina, kun rakennuksia, palveluita ja tuotteita suunnitellaan ja käytetään. Esteettömyys helpottaa kaikkien arkea ja joillekin se on välttämättömyys, Hästbacka sanoo.

Täytä hakemus ja hae korotettua esteettömyysavustusta

Lue lisää: