Ohita valikko
Jouko Haanpää ja Sonja Viljanen Wasamovelta ovat iloisia tunnustuksesta. Kuva: Jenni Tuliniemi

Artikkelin kategoriat: Uutiset

Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjä on Wasamove

Julkaistu: 14.10.2022

Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjän tunnustus menee tänä vuonna kuntokeskus Wasamovelle ja sen liikunnanohjaaja Sonja Viljaselle sekä omistaja Jouko Haanpäälle. Vaasan vanhusneuvosto on palkinnut ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjiä jo vuodesta 2000 asti. Palkinto luovutettiin Seniorijuhlassa tänään 14. lokakuuta.

– Koska kaupungin ja hyvinvointikuntayhtymän kuntosaleihin on osin rajoitettu pääsy, täydentää Wasamoven palvelut Vaasassa olevia palveluita ikäihmisille hyvin. Toiminta vastaa juuri sitä, mitä ikäihmiset tarvitsevat. Toiminta on monimuotoisesti rakennettu ja räätälöity ikäihmisten tarpeisiin, perustelee Vaasan vanhusneuvosto päätöstään.

Viljanen ja Haanpää ovat otettuja ja iloisia tunnustuksesta. Wasamove on panostanut ikäihmisten liikuntaan jo vuodesta 2014.

– Tuntuu hyvältä tehdä merkityksellistä työtä, hymyilevät Viljanen ja Haanpää.

Sosiaalinen puoli on yhtä tärkeää kuin liikuntakin.

– Monelle ikäihmisellä muiden tapaaminen on tärkeä osa liikuntatunteja. Meillä on joidenkin tuntien jälkeen myös kahvitarjoilu eli rupattelemaan voi jäädä. Liikunta rytmittää elämää ja parantaa elämänlaatua, Viljanen sanoo.

Seniorit ovat tärkeä kohderyhmä.

– Kävijöistämme noin neljännes on senioreita, heitä käy meillä siis yli 200 kuukausittain. Monet tulevat jo aamuviideltä salille. Lisäksi ryhmätunneille osallistui ennen korona-aikaa jopa 50 ikäihmistä per tunti. Kävijämäärät ovat taas nousussa, kertoo Haanpää.

Jokaiselle löytyy sopiva laji.

– Tunteja järjestämme aina tanssista kuntopiiriin. Myös oman avustajan kanssa voi tulla omatoimisesti. Pyrimme pitämään hinnat hyvin kohtuullisina, jotta kaikki pääsevät mukaan. Sitoutua tarvitsee vain kuukaudeksi kerrallaan, Viljanen lupaa.

Hyvinvoinnin edistäjä palkitaan vuosittain

Kuka tahansa voi ehdottaa ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjää vanhusneuvostolle neuvoston sivuilla. Ehdotuksia kerätään aina kesä-elokuussa.

Vanhusneuvosto valitsee tunnustuksen saajan ehdotusten joukosta. Voittajaksi valitaan ryhmä tai henkilö, joka on edistänyt ikäihmisten hyvinvointia, esimerkiksi kehittänyt hoitomuotoa, toimintatapaa tai tehnyt ikäihmisten edunvalvontaa. Valinnassa huomioitiin tänä vuonna erityisesti uudet, omaperäiset tai innovatiiviset tavat edistää ikäihmisten hyvinvointia koronatilanteessa.

Palkinto jaetaan lokakuisin Seniorijuhlassa.