Ohita valikko
Erkki Vainionpää soittaa hanuria.
Erkki Vainionpää ja Kotirannan palvelutalon yleisö nauttivat kohtaamisestaan. Kuva: Susanna Kuusinen.

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjä tänä vuonna on Erkki Vainionpää

Julkaistu: 20.10.2023

Ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjän tunnustus menee tänä vuonna hanuristi Erkki Vainionpäälle. Vaasan vanhusneuvosto on palkinnut ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjiä jo vuodesta 2000 asti. Palkinto luovutettiin Seniorijuhlassa tänään 20. lokakuuta.

Ehdotuksen antaja Susanna Pessi-Håkans, joka koordinoi Pohjanmaan hyvinvointialueella Vaasan palvelutalojen kulttuuripalveluita, tietää, että Vainionpää tekee vapaaehtoistyötään suurella sydämellä.

– Erkki ansaitsee tämän palkinnon ja huomionosoituksen hyvästä työstä, jota hän tekee suurella sydämellä! Erkki on käynyt palveluasumisessa soittamassa haitaria monia vuosia. Hän on pelastanut monet juhannusjuhlat, joulujuhlat, äitienpäivät ja isäinpäivät. Erkki on aina iloisin mielin viihdyttänyt asukkaita palveluasumisessa pelkällä kahvipalkalla, Pessi-Håkans perustelee ehdotustaan.

Vaasan vanhusneuvosto yhtyi perusteluihin ja näki Vainionpään vapaaehtoistyön tärkeänä tekona ikäihmisten hyvinvoinnin kannalta. Vanhusneuvosto kannustaa myös muita tekemään hyvää ja vierailemaan palvelutaloissa, vierailuista voi sopia Pessi-Håkanssin kanssa (susanna.pessi-hakans@ovph.fi / 040 776 0753).

Jaettu ilo on suuri ilo

Pitkänlinjan hanuristi Erkki Vainionpää on iloisesti yllättynyt valinnastaan.

– Olen tehnyt tätä jo yli 20 vuotta, ensin yhdessä pianistin kanssa ja sitten yksin. Paras palkka on, kun saa katsoa ihmisten ilmeitä. Moni saattaa vuodattaa muutaman kyyneleenkin, kun muistoja tulvii mieleen. Kotona ei tule niin soitettua, mutta kun lähtee soittamaan muille, pysyy taito hyppysissä, Vainonpää summaa.

Vainonpään vierailut ovat odotettuja.

– Moni tulee kiittämään, kun kappaleista tulee nuoruus ja lapsuus mieleen. Lähinnä soitan vanhempaa musiikkituotantoa, 30- ja 40-luvuilta. Joskus kysyn, oliko tuttu kappale kuuntelijoilta. Aina ei muisteta kappaleiden nimiä, mutta sanoja muistetaan ja kappaleita myös toivotaan, Vainonpää kertoo.

Vainionpään tie vei nuorena Jurvasta Vaasaan.

– Olen Jurvasta lähtöisin. Ollessani 15-vuotias opettaja vinkkasi, että hae Vaasan varuskunnan soittokuntaan ja siitä se lähti. Soitin myös trumpettia. Monessa orkesterissa, pisimpään vaasalaisessa Heikki Luoman yhtyeessä, tuli soitettua vuosien varrella. Työurani tein Vaasan Höyrymyllyllä. Vaasan harmonikkakerhoa olin perustamassa 1982, koska sellaista ei Vaasassa vielä ollut. 1984 voitettiin jopa kerhojen välisissä kisoissa pronssia ja hopeaa. Vuonna 2013 voitin Äänekoskella Senioriharmonikka kilpailun, Vainionpää muistelee.

Vainonpää aikoo soittaa niin kauan kuin sormet pelaavat.

– Aion jatkaa niin kauan kuin vain jaksan. Tänä vuonna olen tehnyt jo 26 vierailua palvelutaloissa. Keikkaa on ollut Ruukinkartanossa, Präntöön Helmessä, Himalajassa, Kotirannalla ja Krannilassa, toukokuussa 80-vuotta täyttänyt Vainonpää luettelee.

Hyvinvoinnin edistäjä palkitaan vuosittain

Kuka tahansa voi ehdottaa ikäihmisten hyvinvoinnin edistäjää vanhusneuvostolle neuvoston sivuilla sekä vanhusneuvoston ehdotuslaatikkoon Vuorikodin juhlasalin aulassa. Tunnustus jaetaan vuosittain Seniorijuhlassa.

Vanhusneuvosto valitsee tunnustuksen saajan ehdotusten joukosta. Voittajaksi valitaan ryhmä tai henkilö, joka on kehittänyt tai toteuttanut toimintatapaa, joka edistää ikäihmisten hyvinvointia, terveyttä, elämänlaatua, liikkumista, osallisuutta, digiosallisuutta tai vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä ja syrjäytymistä.