Ohita valikko
J.O. Mallander Tikanojan taidekodissa. Kuva: Mia Lindqvist.

Artikkelin kategoriat: Nyheter

J.O. Mallanderin tilapäinen taideteos kesäksi Tikanojan taidekodin pihamaalle

Julkaistu: 13.6.2024

Päivitetty: 27.6.2024

Tikanojan taidekodin julkisella pihamaalla nähdään valtionpalkinnolla palkitun taiteilijan, J.O. Mallanderin tilapäinen taideteos Kohti puhdasta maata. Teos avautuu yleisölle 14. kesäkuuta klo 14–16 ja on nähtävillä 23. elokuuta asti.

Valkoisista tiilistä rakentuva teos on osa Tikanojan taidekodin Idän henkisyys -näyttelyä, joka kulttuurihistoriallisen esineistön ja taideteosten kautta esittää suomalaisten taiteilijoiden syvää kiinnostusta idän uskontoihin ja kulttuureihin.

Käsite- ja ympäristötaiteen pioneerina J.O. Mallander on uransa aikana rakentanut noin 60 erilaista tiili-installaatiota. Kohti puhdasta maata -teoksen ensimmäinen versio rakentui vuonna 1983 Tamminiemen puistoalueelle, ja teos saavutti eräänlaisen huipun vuonna 1988 Finlandia-talon edessä.

Puhdas maa tarkoittaa valaistunutta mielentilaa

Itämaiseen filosofiaan perehtynyt pitkän linjan taiteilija on buddhisti. Terminä puhdas maa tarkoittaa valaistunutta mielentilaa. Tikanojan taidekodin pihassa teos asettuu mandalan muotoon ja sen yhteydessä oleva buddha symboloi katsojan katsetta. Ympyrä symboloi myös päätöspistettä. Taiteilijan sanoin: ”Ympyrä sulkeutuu tähän esitykseen.”

Teoksen tiilet on tarkoitus lahjoittaa yleisölle anteliaisuuden periaatteella, jolloin ne saavat uuden elämän. Tämä lähestymistapa tukee kestävää kehitystä ja tarjoaa taiteen ystäville ainutlaatuisen mahdollisuuden omistaa osan teoksesta. Taideteoksen toteutusta on tukenut rakennustarvikeyritys STARK Vaasa ja Veljekset Gröndahlin Säätiö.

Idän henkisyys -näyttelyyn voi tutustua Tikanojan taidekodissa keskiviikosta sunnuntaihin klo 10–17. Näyttelyn on kuratoinut taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkinen. Näyttelystä järjestetään asiantuntijakierros Kokkisen johdolla sunnuntaina 16.6. klo 13 suomeksi ja englanniksi klo 14.