Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Työllisyyden ekosysteemin tavoitteena parantaa Vaasan työllisyysastetta yhteistyössä

Julkaistu: 1.6.2021

Vaasan kaupunki, Pohjanmaan ELY-keskus ja Pohjanmaan TE-toimisto järjestivät Teams-infotilaisuuden 19.5. työllisyydenhoidon mallin rakentumisen muutoksista Vaasassa. Tilaisuuteen oli kutsuttu aiheen parissa työskentelevät toimijat sekä median edustajat ja paikalla oli parhaimmillaan yli 90 osallistujaa.

Pohjanmaan ELY-keskus, TE-toimisto ja Vaasan kaupunki rakentavat palvelupolkuja yhdessä alueen kaikkien keskeisten toimijoiden kanssa. Mukana ovat muun muassa Pohjanmaan liitto, KELA, Vaasan sairaanhoitopiiri, koulutusorganisaatiot, kehitysyhtiö, yrittäjäjärjestö ja Pohjanmaan kauppakamari.

–Vaasa ei lähtenyt kuntakokeiluun, vaan päätimme täällä lähteä tekemään ekosysteemiä kaikkien toimijoiden kanssa, jotka vaikuttavat meidän asukkaidemme hyvinvointiin. Meillä on todella laajasti toimijoita mukana ja sen merkitys moninkertaistaa verkostotyön tärkeyden. Kun toimimme yhtenä rintamana, olemme voimakkaampia, iloitsee Vaasan kaupungin työllistämisvastaava Helena Nurmikoski.

Myös kolmas sektori on vahvasti mukana palveluiden ja yhteisten palveluiden kehittämisessä. Keskeisenä ajatuksena työllisyyden ekosysteemissä on yhteinen verkostomainen toimintamalli, joka palvelee paremmin kaikkia toimijoita sekä tarjoaa työnhakijalle selkeämmän polun työllistymisen palveluihin.

Viime vuoden aikana Työllisyyden ekosysteemissä saatiin aikaan suunnitelmien mukainen rakenteiden linjaus ja lisäksi päätettiin kehittämisen keskiössä olevat ryhmät.

–Kevään aikana tavoitteenamme on myös viestiä entistä tehokkaammin työllisyyden ekosysteemin kehittämisestä ja sen kulusta eri sidosryhmille ja palvelupolkujen tarkennuttua tiedotamme laajemmin myös asukkaille. Kumppanuuden vahvistaminen sekä palveluiden laajentaminen on seuraava askeleemme. Tavoitteenamme on esimerkiksi lisätä digitaalisia palveluita, tehdä ohjausta verkossa -pilotointia ja osaamiskartoituksia, listaa Työllisyyden ekosysteemin projektipäällikkö Mira Pihlaja.

Palvelutuotannon kulttuuri murroksessa

Tilaisuudessa käytiin lisäksi läpi Työllisyyden ekosysteemin kanssa yhteistyössä toimivien TEO-hankkeen (Työkuntoa ja elinvoimaa osallisuudesta) ja Työkyvyn tuki -hankkeen kuulumisia. Niistä kertoivat TEO-hankkeen projektipäällikkö Nina Waxlax ja Työkyvyn tuki -hankkeen projektipäällikkö Minna Strömmer Vaasan kaupungilta.

–TEO-hankkeen tavoitteena on palveluohjausmallin kehittäminen, pilotointi ja juurruttaminen palvelumuotoilun avulla – eli palvelupolkujen selkeyttäminen tukea tarvitseville asiakkaille ja samalla päällekkäisten palveluiden karsiminen. Kun tässä onnistutaan, teemme sellaista historiaa, ettei Suomessa olla aiemmin tehty. Koko palvelutuotannon kulttuuri muuttuu. Pyrimme edesauttamaan sitä, että jokaiselle kuntalaiselle saadaan omannäköinen hyvä elämä, tiivistää Waxlax.

TEO:ssa rakentuva palvelupolku puolestaan täydentyy Työkyvyn tuki -hankkeen avulla merkittävästi. Vaasan alueelle rakennetaan asiakaslähtöinen, matalan kynnyksen monialainen työ- ja toimintakyvyn arvioinnin palvelukokonaisuus ja -malli, joka tulee hankkeen jälkeen osaksi Hyvinvointikuntayhtymän toimintaa.

–Tavoitteena on, että osatyökykyisten työttömien työkyvyn tuen sekä ilman työtä olevien työikäisten tarpeet tunnistetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ohjataan Työkyvyn Tuki-tiimiin sekä luodaan asiakasvastaavamalli, jolla varmistetaan yksilölliset palvelupolut ja palvelun saanti. Lisäksi vahvistamme ammattilaisten työkyvyn tuen osaamista, kertoo Strömmer.

Tunnin kestävän tilaisuuden lopussa käytiin vapaata keskustelua ja vastattiin osallistujien kysymyksiin.