Ohita valikko

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Vinkit kestävämpään jouluun

Julkaistu: 29.11.2022

Päivitetty: 16.11.2023

Valon ja ilon lisäksi joulu tuo mukanaan myös suuret määrät jätettä. Tarkista Stormossenin listasta oikeaoppinen lajittelu! Muista myös välttää ruokahävikkiä sekä panostaa kodin energiansäästöön.

Kestävää shoppailua Minimossenilla

Vaasalainen kierrätysgalleria Minimossen on Suomen ensimmäinen vastuulliseen kuluttamiseen kannustava ja inspiroiva ostospaikka, jossa myydään kierrätettyjä tuotteita.

Minimossenilla on viisitoista yrittäjää, jotka kunnostavat ja tuunaavat kierrätettyjä tavaroita sekä edistävät toiminnallaan kestävää kehitystä.

Minimossenilla voit myös lajitella ostosreissun yhteydessä. Minimossenilla otetaan vastaan pienehköjä määriä poltettavaa jätettä, puuta, muovi-, lasi- ja kartonkipakkauksia, metallia, paperia, keramiikkaa, kaakeleita, ikkunalasia ja pieniä sähkölaitteita.

Anna joululahjaksi elämys

Vaasan kaupunginteatteri, kaupunginorkesteri, museot ja uimahalli tarjoavat elämyksellisiä joululahjoja lahjakorttien muodossa.

Joulun lajittelu

Joulu ja uudenvuodenpyhät tuovat mukanaan myös suuret määrät jätettä. Miettimällä tarkkaan jo kaupassa mitä ja miten paljon ostat, voit vähentää syntyvän jätteen määrää. Voit myös uusiokäyttää esimerkiksi lahjapaperit ensi jouluna.

Lisää kasviksia joulupöytään, vältä ruokahävikkiä

  • Jouluna tulee helposti hamstrattua ruokaa yli tarpeen. Osta ruokia maltillisesti ja ennakoi ruuan määrä syöjien mukaan.
  • Lisäämällä kasviksia jouluaterioille pienennät ympäristökuormaa ja kevennät jouluähkyä. Kotimaisista jouluruuista monet ovat sesongin mukaisia kasvisruokia. Suosi siis suomalaisia joulupöydän perinneherkkuja kuten rosollia, laatikoita, punajuurta, perunaa ja sienisalaattia ylpeydellä.
  • Kotimaisesta ohrasta tehty joulupuuro on ilmastoystävällinen vaihtoehto riisipuurolle.

Lähde: Motiva

Muista kodin energiansäästö

  • Lämmitä joulusaunaa maltillisesti ja koko porukalle kerralla. Sähkösauna kuluttaa paljon sähköä. Älä siis lämmitä sähkökiuasta liian pitkiä aikoja ja turhan kuumaksi. Jo 70–80 °C riittää.
  • Paista jouluruuat ja leivonnaiset kerralla. Uunin uudelleen lämmitykseen kuluu enemmän energiaa, kuin lämpimänä pitämiseen.
  • Muista, että liian täyteen ahdettu jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä kuin väljästi täytetty. Jos ulkona ei ole pakkasta, parvekkeellakin voi väliaikaisesti säilyttää ruokia hyvin suojattuna.

Lähde: Motiva