Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Tips för en mer hållbar jul

Publicerad: 29.11.2022

Uppdaterad: 16.11.2023

Förutom ljus och glädje innebär julen också en stor mängd avfall. Kontrollera Stormossens lista om hur man sorterar rätt! Kom också ihåg att undvika matsvinn samt satsa på att spara energi i hemmet.

Hållbar shopping på Minimossen

Återbruksgallerian Minimossen i Vasa är det första shoppingstället i Finland som uppmuntrar och inspirerar till ansvarsfull konsumtion. Där säljs även återanvända produkter.

Minimossen har femton företagare som fixar och bygger om återanvända saker. Genom sin verksamhet främjar de en hållbar utveckling.

I samband med att du shoppar på Minimossen kan du också sortera. Minimossen tar emot mindre mängder brännbart avfall, trä, plast-, glas- och kartongförpackningar, metall, papper, keramik, kakel, fönsterglas och små elapparater.

Ge en upplevelse i julklapp!

Vasa stadsteater, stadsorkestern, museerna och simhallen erbjuder upplevelserika julklappar i form av presentkort.

Sortering under julen

Under jul- och nyårshelgerna uppstår det också stora mängder avfall. Redan i butikerna kan du minska på avfallet genom att tänka noga efter hur och vad du handlar. Du kan också återanvända till exempel presentpapper nästa jul.

Lägg fram mera grönsaker på julbordet, undvik matsvinn

  • Under julen hamstrar man lätt mer mat än vad som behövs. Köp mat med eftertanke och förutse hur mycket mat som går åt per matgäst.
  • Genom att öka mängden grönsaker vid julmåltiderna minskar du miljöbelastningen och matkoman under julen. Av de inhemska julrätterna är det många rätter som är vegetariska enligt säsong. Gynna alltså med stolthet finländska traditionella delikatesser på julbordet, till exempel rosoll, lådor, rödbeta, potatis och svampsallad.
  • Julgröt som är gjord på inhemskt korn är ett miljövänligt alternativ till risgrynsgröt.

Källa: Motiva

Kom ihåg att spara energi hemma

  • Värm julbastun med måtta och för hela gänget på en och samma gång. En elbastu förbrukar mycket el. Värm alltså inte bastuugnen alltför länge och låt den inte bli onödigt het. Redan 70–80 °C är tillräckligt.
  • Grädda julrätterna och bakverken på samma gång. Det går åt mera energi för att värma upp ugnen på nytt än för att hålla den varm.
  • Kom ihåg att ett alltför fullproppat kylskåp förbrukar mera el än ett som har fyllts luftigt. Om det inte är minusgrader utomhus kan du tillfälligt förvara mat också på balkongen om maten skyddas väl.

Källa: Motiva