Ohita valikko
Nainen maalaa taulua

Artikkelin kategoriat: Arkisto Uutiset

Virtuaalisen taiteen hanke poiki uuden kulttuuripalvelun ikäihmisille

Julkaistu: 2.10.2020

Monialaisessa hankkeessa kehitettiin uusi palvelumalli, jolla tuotetaan virtuaalista taidetta ikäihmisille. Samalla toteutettiin virtuaalisen taiteen opas kulttuuritoimijoille ja järjestöille.

Vaasan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelut toteutti 1.1.–30.9.2020 monitaidehankkeen, jossa etsittiin uusia tapoja tuottaa kulttuurisia palveluja ikäihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta poistua kotoaan fyysisiin palveluihin.

Hankkeeseen valittiin taidelajeja, jotka virtuaalisena palveluna toteutettuna kiinnostavat ihmisiä, kuten kirjallisuus, kuvataide, kirjoittaminen sekä näistä nouseva pelimäinen kokemus.

–Alvar-kuvapuhelinpalvelu osoittautui valtavan inspiroivaksi ja ikäihmisille tärkeäksi tavaksi tuottaa ja vastaanottaa kulttuurisia palveluita. Totuttuaan virtuaalisiin taidetuokioihin kaikki haastateltavat halusivat kulttuuripalvelua mieluummin kotiin tuotettuna kuin fyysisesti paikan päälle lähdettynä, summaa kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist.

Virtuaaliset taidetuokiot ihastuttivat osallistujia ja tekijöitä

Kaikista neljästä taidelajista järjestettiin kahdeksan virtuaalista tuokiota, joita ohjasivat keraamikko Paula Blåfield, kirjailija Tiina Hautala, pelikehittäjä Jussi Loukiainen (Platonic Partnership) sekä kulttuuritoimija Mirjam Silvén. Taidetuokioista tuotettiin Vaasa-lautapeli kaikenikäisille pelattavaksi, kahdeksan taideteosta ja kaksi erilaista tarinaa.

–Tuokioiden jälkeen tehdyt osallistujien haastattelut paljastivat, että ikäihmiset pitivät rentouttavista, mutta sisällöltään rikkaista tai jännittävistä tuokioista, kertoo hankekoordinaattori Marita Niemelä.

Hankkeen jälkeenkin Vaasa-pelin pelaamista jatketaan ja sen muuntautumiskyvyn ansiosta sitä voidaan kehittää erilaisille kohderyhmille. Kuvataiteen osiossa tehdyt taideteokset ja niihin liittyvät tarinat jatkavat matkaansa palvelutaloihin tuomaan innostusta ja iloa. Tarinat, joita hankkeen aikana kehitettiin, elävät edelleen ikäihmisten mielissä ja niistä käydään keskusteluja.

Virtuaalisen kulttuuripalvelun opas avuksi

Virtuaalisissa tuokioissa tehtyjen havaintojen perusteella visioitiin uusi palvelumalli, joka esittää virtuaalisen palvelun konseptin lyhyesti ja innostavasti. Tuokioihin liittyviä havaintoja ja kokemuksia koottiin myös oppaaksi, joka hyödyttää erityisesti taiteilijoita, joilla on kykyjä ja mahdollisuuksia tuottaa virkistäviä ja voimaannuttavia kulttuuripalveluja.

Palvelumallin visuaalisesta konseptoinnista vastasi Milla Mäkinen Kulttuurin ja hyvinvoinnin Liitosta (Kukunori ry). Virtuaalisen kulttuuripalvelun oppaan taiton toteutti Studio Andrei.

Hanketta on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä KulturÖsterbotten, joka rahoitti luovan kirjoittamisen osion Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen asiakkaille.