Ohita valikko

Huutoniemen sairaala-alue

Karttapalveluun

Huutoniemen sairaala-alue on kaupungin itäpuolella Huutoniementien ja Yhdystien muodostamassa kulmassa. Huutoniemen sairaala-alue on kaupungin itäpuolella Huutoniementien ja Yhdystien muodostamassa kulmassa. Alue rajautuu itäreunaltaan Aaltopuiston asuinalueeseen. Alueelle sijoittuvat Vaasan keskussairaalan psykiatrian yksikkö, ammattikorkeakoulu Novia ja kaksi päiväkotia. Parkkialueita löytyy mm. alueen länsi- ja eteläreunoilta. Alueella on laajat viheralueet, joita pääosin vain kapeat tiet halkovat. Alueen sairaalahistoria alkaa 1920-luvulta ja antaa alueelle omaleimaisen ilmeen. Alueen eri vaiheet ja kehittyminen luovat kerroksellisuutta sekä rakennuskannassa että ympäröivissä viheralueissa.

Huutoniemen sairaala-aluetta keväällä. Kuva Hanna Kalliomaa 2009.

Huutoniemen sairaala-alueen edelleen nähtävissä oleva kulttuurihistoria on tiiviisti sidoksissa psykiatrisen sairaalan toimintaan ja kehittymiseen alueella. Ensimmäiset rakennukset alueelle nousivat 1920-luvulla. Tällöin myös istutettiin  mm. koivukuja ns. vanhan paviljongin pääsisäänkäynnin eteen. Läpikulkua kujanteella ei enää ole, mutta alkuperäisestä lyhentynyt ja paikoitellen aukkoinen koivukujanne on edelleen olemassa.

Vanha koivukuja. Kuva Hanna Kalliomaa 2009.

Sairaala-alue on laajentunut ja rakennusmäärä on lisääntynyt vähitellen 1980-luvulle saakka. Muutoksia rakennuksissa on tapahtunut tämänkin jälkeen, mm. alueen koilliskulman rakennus on saanut lisäsiiven. Huutoniemen sairaalan viherympäristökin on kehittynyt monipuoliseksi ja omaleimaiseksi. Se tarjoaa mielenkiintoista nähtävää vierailijalle joka mutkassa, joten alueella kulkiessa kannattaa pitää silmänsä auki.

Vanha Paviljonki sekä sen edustan ruusuorapihlajat ja komeat männyt. Kuva Hanna Kalliomaa 2009.

Alueella vieraillessa voi mielenkiinnon mukaan kulkea pitkin sairaala-alueen keskellä ja ympäri kulkevia teitä sekä ihastella komeita rakennuksia ja monipuolista puuvartista kasvillisuutta. Kaikki alueella kulkevat tiet ovat esteettömästi kuljettavissa. Hyväjalkaiset voivat vaikkapa etsiä puuston sekaan hävinnyttä omenatarhaa metsästä nykyisen päiväkoti Paxin takaa. Alueella on myös viehättäviä huvimajoja, mutta ne eivät valitettavasti ole esteettömästi saavutettavia.

Huvimaja alueen lounaiskulmassa. Kuva Hanna Kalliomaa 2009.

Huutoniemen sairaala-alueella voi vierailla mihin vuodenaikaan vain. Kasvillisuuden osalta riittää nähtävää koko kasvukauden. Erityisesti voi kuitenkin tarkastaa ruusuorapihlajien kauniit punaiset kukinnot kesäkuussa Vanhan Paviljongin edustalla. Alueen monet muutkin koristepensaat, kuten alppiruusut, jasmikkeet, syreenit ja ruusut, koristavat sairaala-aluetta kesällä. Keväällä puolestaan voi käydä ihailemassa kirsikoiden kukintaa kappelin ympärillä sekä keltavuokkoja ja idänsinililjoja alueen länsiosan nurmialueilla. Mielenkiintoisia ovat myös esim. villaheisien pehmeänkarvaiset lehdet kappelin lähellä ja kaksi vanhaa hevoskastanjapuuta alueen koilliskulman rakennukselle johtavan leikatun koivukujan varrella. Alueella kasvaa seitsemisenkymmentä eri puuvartista kasvia, joten tutkittavaa alueella riittää.

Ruusuorapihlaja Crataegus x media. Kuva Hanna Kalliomaa 2009.