Ohita valikko

Asemapuisto

Asemapuiston jalavakujanne. Kuva Christine Bonn 2004.

Asemapuisto sijaitsee rauniopuiston takana nykyäänkin käytössä olevan junaradan varrella. Asema on poistunut käytöstä, mutta jäljellä on vielä joitain alkuperäisiä asemarakennuksia ja asemapuiston kasvillisuutta, jotka ovat päässeet rapistumaan ja osin tuhoutumaankin. Puiston tunnelma on kuitenkin vehmas, miellyttävän varjoisa ja tunnelmallinen heinittyvine puutarhoineen ja komeine puukujanteineen.

Asemapuiston suunnitteli vuonna 1909 valtion rautateiden ylipuutarhuri J.K. Kornman. Puistoon istutettiin jaloja lehtipuita ja koristepensaita, joista on jäljellä mm. alueen halki johtava komea jalavakujanne, osia rautatien viereisestä lehmusrivistä, joitain koristepensaslajeja sekä keittiöpuutarhan omenapuita ja marjapensaita. Asemarakennus, joka rakennettiin vuonna 1908, paloi vuonna 2000.

Vanhan Vaasan asemapuistossa on säilynyt paljon sen alkuperäisestä kasvillisuudesta. Puistosta voi löytää edelleen jalopuita, koriste- ja hyötypensaita sekä perennoja. Hienoimmat nähtävyydet puistossa ovat jalavakujanne sekä lehmusrivi, jotka ovat komeita vuodenajasta riippumatta. Asemapuiston jalopuita, koriste- ja hyötykasveja voi käydä tutkimassa koko kasvukauden ajan.

Asemapuiston omenasatoa. Taustalla asuinrakennus. Kuva Christine Bonn 2004.