Ohita valikko

Hovioikeudenpuistikko ja Kustaan tori

Hovioikeuden puistikon lehmusrivistöä. Kuva Hanna Kalliomaa 2009.

Hovioikeudenpuistikon löytää Kauppiaankadun eteläpäästä Vanhan Vaasan valleja vastapäätä. Puistikko koostuu nelirivisistä vanhoista lehmuksista. Sitä reunustaa pohjoispuolella puisto ja eteläpuolella metsikkö. Puistikon päätteenä on sen itäpäässä Mustasaaren kirkko ja Kustaan tori sekä länsipäässä vallit. Auton voi jättää esimerkiksi Mustasaaren kirkon parkkipaikoille, joita löytyy molemmin puolin Kustaan toria.

Vanhan Vaasan Hovioikeudenpuistikon suunnitteli vuonna 1777 Carl Fredrik Adlercrantz. Se on Suomen vanhin vielä käytössä oleva julkinen puistikko. Alun perin puistikon neliriviseen puukujaan istutettiin haapoja vuonna 1781. Vuosien 1836–1842 aikana haavat korvattiin lehmuksilla. Ylväs lehmuskujanne säästyi Vaasan vuoden 1852 palolta. Puistikon molemmilla puolilla oli alun perin hovioikeudenneuvosten tontteja ja puistikon päätteenä sijaitsi Vaasan Hovioikeudentalo, joka Vaasan palon jälkeen muutettiin Mustasaaren kirkoksi. Puistikon pohjoispuoli on nykyään nurmipintainen puistoalue, jolle vanhat lehtipuut antavat varjoa. Hovioikeudenpuistikon eteläpuolella on rehevä metsäalue, jossa voi vielä havaita vanhoja kivijalkoja ja jonka siimeksessä sijaitsee vanha lampi. Metsäalueen eteläreunalla puolestaan on vanhoja tammia kasvava kumpare.

Kustaan tori oli aluksi avoin sorakenttä, mutta päällystettiin nurmella 1840 -luvulla ja reunustettiin länsilaidaltaan loivasti kaartuvilla syreeni-istutuksilla. Runsaasti kukkivat, tuoksuvat syreenit kasvavat vieläkin paikallaan. Kustaan torin korkeat kuuset kehystävät Mustasaaren kirkon pääjulkisivua.

Hovioikeudenpuistikko ja Kustaan tori ovat vaikuttava vierailukohde ympäri vuoden. Kesällä puistoalueen vanhat suuret puut antavat kuumana päivänä varjoa ja tarjoavat miellyttävän ulkoilu- tai vaikka piknikpaikan. Kustaantorin syreenien kukinnan voi käydä kokemassa kesäkuussa ja puistikon eteläpuolen puistoalueen hovijasmikkeiden kukoistuksen heinäkuussa. Talvella suuret puut ovat edelleen vaikuttavan näköisiä ja mustasaaren kirkko antaa alueelle lisää arvokkuutta. Hovioikeudenpuistikon viereiseen metsäalueeseen kannattaa tutustua keväällä, jolloin kasvillisuus on matalampaa ja sitä myötä metsä helppokulkuisempaa ja alueen kivijalatkin paremmin erottuvia. Keväällä voi metsässä ihailla myös sinivuokkojen ja etelänkevätesikoiden kukintaa. Metsikön lammen rannalla voi käydä ihailemassa lumpeiden kukintaa heinä-elokuussa.

Kustaantori ja Mustasaaren kirkko. Kuva Hanna Kalliomaa 2010.