Ohita valikko

Vanhan Vaasan pappila

Karttapalveluun

Vanhan Vaasan pappilan päärakennus. Kuva Christine Bonn 2005.

Vanhan Vaasan pappila sijaitsee Alkulan tilan lähellä, Kauppiaankadun länsipuolella ja rautatien pohjoispuolella. Pappilan alue on vanha viehättävä pihapiiri, joka on vastikään kunnostettu. Pihapiiristä löytyy vanhoja rakennuksia ja pieni puutarha vanhoine omenapuineen ja marjapensaineen.

Kuningatar Kristina lahjoitti 1647 koko kuninkaankartanon ja Haagan talon tilukset eli Vanhan Vaasan pappilan alueen Vaasan kaupungille. Porvareilla annettiin mahdollisuus viljellä Haagan talon tiluksia. Pappilan rakennus on rakennettu 1782-luvun loppupuolella. Päärakennusta on jatkettu 1804 ja tiilinen arkisto-osa on tehty 1900-luvulla. Päärakennus on empirevaikutteinen, piharakennukset ovat perinteistä pohjalaistyyliä. Alueella on arvokas puisto ja puutarha. Pappila säästyi vuoden 1852 palosta ja se on ollut Vaasan seurakuntayhtymän omistuksessa vuodesta 1985. Nykyään rakennus on seurakunnallisessa toiminnassa sekä kerho- ja kokoontumistilana. Vanhan Vaasan pappila on peruskorjattu vuonna 2009.

Vanhan Vaasan pappilan rakennukset ovat ihasteltavissa koko vuoden ympäri, mutta pihapiiriin kasveineen kannattaa tutustua kesällä.

Vanhan Vaasan pappilan piharakennuksia. Kuva Hanna Kalliomaa 2010.

Vaasan seurakuntayhtymä
https://www.vaasansuomalainenseurakunta.fi/kirkot-ja-tilat/pappilat/vanhan-vaasan-pappila