Ohita valikko

Suvilahden asuntomessualue

Vaasan asuntomessut järjestettiin vuonna 2008 ja alueelle rakennettiin 20 omakotitaloa, 28 yhtiömuotoista pientaloa ja kolme kerrostaloa. Liito-oravankadun omakotitalot ovat tyyliltään ja väritykseltään vaihtelevia.

Muun muassa Liito-oravankadun omakotitaloalue ja sen edustalla olevat kaksi viheralueena toimivaa saarta ovat täyttömaalla. Saaret on muodostettu rakentamisen aikaisista ylijäämämaamassoista. Terapiasaaren ja Lammassaaren kautta kulkee maisemareitti, jonka varrella voi nauttia meriveden äänistä sekä tarkasti valittujen kasvien tuoksuista. Muita puistoja alueella ovat esimerkiksi Maankohoamispuisto, jossa voi nähdä maankohoamisen vaikutuksia alueen luontoon sekä suurista siirtolohkareista koostuva Kivipuisto. Liito-oravanpuisto on puolestaan jätetty luonnonvaraiseksi liito-oraien levähdys ja pesimäpaikaksi.

Messujen teemoina olivat koteja kaikille sekä ekologisuus. Yleistavoitteena oli rakentaa mittakaavaltaan ja rakennusmuodoiltaan monipuolinen alue Suvilahden 40 vuotta vanhan lähiön yhteyteen.

Suvilahden messualueen tunnistaakin ennen kaikkea sen merellisyydestä sekä luonnonläheisyydestä. Matalalämpöverkossa talojen lämpöpumppuihin tuotetaan lämpöä merenpohjasta, ja sähkö tuotetaan bioenergialla Suvilahden vanhalta kaatopaikalta. Alue on energiatekniikaltaan ainutlaatuinen, sillä sähkö ja lämpö voidaan tuottaa ja kuluttaa samalla alueella.

Suvilahden asuntomessualue. Jaakko J. Salo.
Merimaisemaa messualueella. Christoffer Björklund.