Ohita valikko

Tietoa koronaviruksesta

Kurssilla-työskentelyä Vaasa-opistossa

Opetustarjonta

Tarjoamme useita tieto- ja taitoaineita opiskeltavaksi ja harrastettavaksi. Meillä voit oppia omaksi iloksesi tai hankkia valmiuksia työelämää varten. Elinikäinen oppiminen kuuluu kaikille.

Keväällä 2021 alkavat kurssit löydät kurssiohjelmasta 2021

Teatteri- ja sanataide

Teatteri- ja sanataidekursseilla opit ilmaisemaan itseäsi sanallisesti sekä suullisesti, kirjallisesti että miimisesti. Kirjoittajakursseilla saat palautetta teksteistäsi sekä ryhmältä että opettajalta. Esiintymispelko voi muuttua esiintymisvietiksi esittävän taiteen kursseilla.

 • Teatteri- ja sanataidekursseista vastaa yhteiskunta-aineiden, teatteri- ja sanataiteen suunnittelijaopettaja Riikka Paakkunainen 040 538 6564.
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseihin tästä

Ihminen ja hyvinvointi / Maailma ja me

Ihminen ja hyvinvointi -kursseilla tavoitteena on oman terveydentilasi sekä elintapojesi parantuminen. Kurssien tarkoituksena on vahvistaa voimavaroja ja toimintakykyä. Kurssit sisältävät käytännön harjoituksia sekä keskusteluja ryhmän kanssa.

Ihminen ja hyvinvointi -kursseista vastaavat

 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä

 

Maailma ja me -kurssit sisältävät luentoja ja kursseja, joissa pyritään hahmottamaan maailmaa ympärillämme ja ihmistä yhteiskunnassa. Kursseilla keskustellaan ajankohtaisista ja kiinnostavista aiheista. Ohjelmassa on myös retkiä ja tutustumiskäyntejä eri kohteisiin, kuten taidenäyttelyihin tai teattereihin.

 • Maailma ja me -kursseista vastaa yhteiskunta-aineiden, teatteri ja -sanataiteen suunnittelijaopettaja Riikka Paakkunainen, 040 538 6564
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä

Tanssi ja liikunta

Tanssin ja liikunnan -kurssit vahvistavat kehoa sekä kehittävät luovaa mieltä. Opetus perustuu kurssilaisten fyysiseen perustasoon. Tunneilla edetään vähitellen liikkuvuutta lisäämällä, kehontuntemusta kehittämällä ja itsetuntemusta vahvistamalla.

Tanssi ja liikunta -kursseista voit valita oman mieltymyksesi mukaan esimerkiksi joogaa, pilatesta eri tanssilajeja tai vaikka kuntonyrkkeilyä ja kuntojumppaa. Jokaisella kurssilla on oma erityinen metodinsa.

 • Tanssin ja liikunnan kursseista vastaavat:
  • Vaasassa ja Vähässäkyrössä tanssin ja liikunnan opettaja Joanna Kraft-Nappari puh. 040 541 6047.
  • Laihialla ja Isossakyrössä Sari Dahlsten 045 6738 989.
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä.

Ruoanlaitto ja leipominen

Ruoanlaitto ja leipominen -kursseilla opit käsittelemään raaka-aineita sekä valmistamaan maukasta ja terveellistä ruokaa sekä leivonnaisia. Teemanmukaiset lyhytkurssit auttavat sinua tekemään järkeviä ravitsemuksellisia valintoja. Kursseilla voit nauttia kotimaisista ja kansainvälisistä makuelämyksistä. Raaka-aineet sisältyvät kurssimaksuun.

 • Ruoanlaitto ja leipominen -kursseista vastaa johtava tekstiilityönopettaja Teija Ohvo, 040 536 0846.
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä

Lapset ja nuoret sekä lapsen kanssa -kurssit

Lapset ja nuoret -kursseille lapsi osallistuu ilman aikuista. Lapset tutustuvat taitojen ja taiteen maailmaan omaehtoisen tekemisen kautta. Kurssit kehittävät lapsen motoriikkaa ja mielikuvitusta.

Lasten kanssa -kursseille lapsi osallistua äidin, isän, isovanhemman tai muun läheisen aikuisen kanssa. Tarkoituksena on perheenjäsenten ja läheisten mielekäs yhdessä tekeminen esimerkiksi vauvasanataiteessa, muskarissa, leivonnassa ja savityöskentelyssä. Kurssille ilmoittaudutaan aikuisen nimellä ja lisätietokenttään lisätään lapsen/lasten nimet. Mikäli kurssin kohdalla ei ole mainintaa lapsen iästä, voi vanhempi arvioida lapsen valmiudet osallistua.

 • Lasten kanssa – ja Lapset ja nuoret -kursseista vastaavat
  yhteiskunta-aineiden, teatteri-ja sanataiteen suunnittelijaopettaja Riikka Paakkunainen, 040 538 6564.
 • johtava tekstiilityönopettaja Teija Ohvo, 040 536 0846.
 • taideaineiden suunnittelijaopettaja Maija Minni, 040 537 3106.
 • tanssi- ja liikunnan opettaja Joanna Kraft-Nappari, 040 541 6047.
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä

Kielet

Kielten opetuksen tavoitteena on toiminnallinen kielitaito, jolloin selviät tasosi mukaisesti erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Painopiste on suullisen kielitaidon kehittämisessä. Kielikurseilla opit kieliä slow-learning –periaatteella rauhalliseen tahtiin. Jokaisen kielikurssin yhteydessä on mainittu taitotaso. Jos mietit, minkä tasoinen kielikurssi sopii sinulle, vertaa omaa kielitaitoasi alla olevaan taitotasokuvaukseen. Taitotasot vastaavat Yleisten kielitutkintojen taitotasoja: perustaso 1-2, keskitaso 3-4, ylin taso 5-6.

Perustaso
Taitotaso 1 (A1): Ymmärrät perusilmauksia, jotka liittyvät omaan elämääsi. Selviydyt yksinkertaisimmista suullisista ja kirjallisista viestintätilanteista. Tunnet perussanastoa ja perusrakenteita.

Taitotaso 2 (A2): Ymmärrät selkeitä, tuttuja aiheita käsitteleviä suullisia ja kirjallisia viestejä. Selviydyt jokapäiväisiä asioita käsittelevistä viestintätilanteista. Hallitset perusrakenteet ja keskeisen sanavaraston.

Keskitaso
Taitotaso 3 (B1): Ymmärrät pidempää puhetta ja tavallisia tekstejä. Selviydyt tavallisimmissa käytännön puhetilanteissa ja pystyt kirjoittamaan jokapäiväisistä aiheista yhtenäisiä tekstejä. Hallitset jokapäiväiseen elämään liittyvän sanaston ja keskeiset perusrakenteet.

Taitotaso 4 (B2): Selviydyt normaalitempoisesta, yleisiä aihepiirejä käsittelevästä keskustelusta. Ymmärrät yleisiä aihepiirejä käsitteleviä tekstejä. Osaat kirjoittaa yksityisiä ja puolivirallisia tekstejä sekä ilmaista ajatuksiasi yhtenäisinä kokonaisuuksina. Hallitset perusrakenteet ja –sanaston hyvin.

Ylin taso
Taitotaso 5 (C1): Ymmärrät normaalitempoista, pidempää puhetta hyvin. Ymmärrät rakenteellisesti ja kielellisesti monimutkaisia tekstejä ja nykykirjallisuutta. Puhut ja kirjoitat selkeästi erilaisista aiheista. Hallitset rakenteet ja sanaston hyvin.

Taitotaso 6 (C2): Ymmärrät vaikeuksitta kaikenlaista puhuttua ja kirjoitettua kieltä. Puhut ja kirjoitat sujuvasti tilanteeseen sopivalla tyylillä. Rakenteiden ja sanaston hallintasi on varmaa eikä puutteita esiinny.

Lisätietoja Yleisistä kielitutkinnoista www.oph.fi > tutkintopalvelut > yleiset kielitutkinnot

Kielten opintoneuvonta ajalla 5.8 – 22.8.2019 maanantaista torstaihin
klo 10.00-16.00

 • Kielten opetuksesta vastaa kielten suunnittelijaopettaja  040 538 5891.
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä

Tietotekniikka

Tietotekniikka-kursseilla opetuksen tavoitteena on, että opit käyttämään digitalisaation ja tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia. Kurssien teemat ovat arjen hallinnan kannalta hyödyllisiä tietojenkäsittelytaitoja. Kursseilla opiskelet toimintoja, joita tarvitset vapaa-ajalla, harrastuksissa, työelämässä sekä työelämän jälkeen.

 • Tietotekniikka-kursseista vastaa tietotekniikan ja musiikin suunnittelijaopettaja Pekka Tikkanen, 040 539 8277
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä

Taideaineet ja musiikki

Kuvataidekurssit on suunniteltu täydentämään toisiaan. Ne antavat sekä yleissivistävää että yksilöllistä opetusta, joka tähtää taiteen ymmärtämiseen ja omaehtoiseen tuottamiseen.
Valokuvauskurssilla luova ilmaisusi  kehittyy sekä opit taltioimaan arkikuvia laadukkaasti. Keramiikkakurssit kehittävät kolmiulotteista avaruudellista hahmotuskykyä. Kursseilla voit tutustua keramiikan perusteisiin esimerkiksi dreijaamalla tai voit keskittyä elävän mallin muovailuun.

Syksyllä 2017 Vaasa-opistossa alkoi nelivuotinen Aikuisten taiteen perusopetus kuvataiteissa. Opetusta annetaan valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti yli 18-vuotiaille.

 • Taideaineista vastaa taideaineiden suunnittelijaopettaja Maija Minni 040 537 3106
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä.

Musiikissa on tarjolla eritasoisia soitin- ja laulukursseja sekä yksilö- että ryhmäopetuksena. Voit valita soittimeksesi viulun, kitaran, ukulelen, rummut tai pianon. Tarjolla on erilaisia kuoroja, soitinyhtyeitä sekä yksilölaulutuntien tyylilajeja.

 • Musiikkikursseista vastaa musiikin suunnittelijaopettaja Linda Rönnholm 040 6840 913
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseille tästä.

Tekstiili- ja tekninen käsityö sekä muotoilu

Tekstiilikäsityö ja muotoilukurssien opetuksen tavoitteena on kehittää käsityötaitoja, työtapoja, ongelmanratkaisukykyä ja luovaa ilmaisua. Opetus sisältää sekä perinteisiä että uusia tekniikoita. Kurssilla opit monipuolisia tietoja ja taitoja niin ompelussa, kudonnassa kuin erikoistekniikoissakin. Useat kurssit täydentävät ja tukevat toisiaan.

Aikuisten taiteen perusopetus käsityössä. KO-KE-VA on valtakunnalliseen visuaalisten taiteiden opetussuunnitelmaan pohjautuva opintokokonaisuus. Käsityö-ilmaisuun pohjautuva opetus kattaa kolmivuotiset perusopinnot, jonka aikana opiskellaan useita käsityötekniikoita. KO-KE-VAn uusi kausi alkaa syksyllä 2019.

 • Tekstiilityön ja muotoilun -kursseista vastaavat alueittain
  • Vaasa: johtava tekstiilityönopettaja Teija Ohvo, 040 536 0846.
  • Laihia, Isokyrö, Vähäkyrö: Helka Mäkinen (alk. 1.9.) 040 635 2905.
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseihin tästä

 

Tekninen käsityö ja muotoilu -kursseilla opetuksen tavoitteena on elvyttää perinteisiä käsityötaitoja eri tekniikoin. Ohjauksessa opit soveltamaan ja kehittämään taitojasi ​tämän päivän tarkoituksiin hyödyntämällä nykyaikaisia työvälineitä, -tapoja ja materiaaleja. Opetuksen tarkoituksena on tuottaa käsillä tekemisen ja oppimisen iloa, jolloin opit arvostamaan omia kykyjäsi, taitojasi ja luovuuttasi. Työstettävät materiaalit ovat puu ja metalli.

 • Koru, puu- ja metallityö -kursseista vastaa teknisen työn suunnittelijaopettaja Marko Rautakoski 040 542 1924
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseihin tästä

Puutarha, retkeily ja liikenne

Puutarhanhoitokursseilla opiskelet perusasioita kotipuutarhan suunnittelusta ja rakentamisesta sekä kasvien hoidosta ja niiden valinnasta. Kurssit soveltuvat sekä uuden puutarhan perustajalle että vanhan kunnostajalle.

 • Puutarhanhoitokursseista vastaa Helka Mäkinen (alk. 1. 9.) 040 635 2905.

 

Retkeilyn, liikenne ja navigointi kurssit painottuvat teoriaan tai käytännön harjoituksiin.

 • Retkeily- liikenne- ja navigointikursseista vastaa yhteiskunta-aineiden, sana- ja teatteritaiteen suunnittelijaopettaja Riikka Paakkunainen, 040 538 6564.
 • Tutustu ja ilmoittaudu kursseihin tästä
Yhteystiedot