Ohita valikko

Kulttuurikaveri-toiminta

Kulttuurikaverit ovat Vaasan kaupungin kulttuuripalveluiden kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, joita kuka tahansa voi pyytää seuraksi eri kulttuurikohteisiin. Kaverit toimivat kanssakulkijoina museoissa, taidenäyttelyssä, teatterissa, musiikkiesityksissä tai muualla lähiympäristössä.

Kulttuurikaveritoiminta on tarkoitettu kaikille kulttuurista kiinnostuneille henkilöille, jotka haluaisivat tutustua tarkemmin Vaasan kaupungin kulttuuritarjontaan. Kulttuurikaveri voi toimia joko yksityisen henkilön (sekä mahdollisen avustajan) tai pienen ryhmän apuna ja tarvittaessa kaveri voi tulla hakemaan myös kotiovelta.

Kulttuurikaveri-kurssit järjestetään yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin ja kansalaisopisto Alman kanssa.

Vapaaehtoiseksi kulttuurikaveriksi?

Kulttuurikavereita koulutetaan syksyisin ja keväisin. Kurssit järjestetään yhteistyössä Vaasan kaupungin kulttuuripalveluiden, Suomen Punaisen Ristin SPR:n Vaasan suomalaisen osaston sekä Röda Korset
Vasa svenska avdelning ja kansalaisopisto Alman kanssa.

Pitkää sitoutumista ei tarvita, myös lyhyet vapaaehtoisjaksot ovat mahdollisia.

 

Kulttuurikaveri-kurssi 2023

Kulttuurikaveri-kurssi ensimmäistä kertaa ruotsiksi

Syksyllä 2023 kulttuurikaveri-kurssi järjestetään yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Vaasan suomalaisen osaston, SPR Vaasan ruotsinkielisen osaston ja kansalaisopisto Alman kanssa ensimmäistä kertaa ruotsiksi. Maksuton kurssi pidetään kolmena peräkkäisenä maanantaina 2.10., 9.10. ja 16.10. Alman auditoriossa (Kansalaisopisto Alma, auditorio, Raastuvankatu 31, Vaasa).  Kurssi on osa ARMAS-festivaalia, ikäihmisten omaa kulttuurifestivaalia, jota vietetään Vaasassa 1.-14.10.2023.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot kulturkompis kurssista Alman kurssijärjestelmästä.

Kurssi jakautuu kolmeen osaan, joista ensimmäisessä suoritetaan SPR:n ystävätoiminnan peruskurssi, toisessa osassa perehdytään hyvinvoinnin käsitteeseen ja ylläpitoon kulttuurin ja kolmannessa osassa terveyden ja luonnon kautta. Kurssille osallistumisesta saat todistuksen.

Kurssin suorittuasi voit toimia kulttuurikaverina kaikenlaisille ihmisille; nuorille, iäkkäämmille, opiskelijoille, perheellisille, yksineläjille, kaikille sukupuolille. Voit valita sinulle sopivan tavan auttaa. Kulttuurikaverin kanssa voit tavata henkilökohtaisesti, verkon välityksellä tai osallistua ryhmätoimintaan. Pitkää sitoutumista ei tarvita, myös lyhyet vapaaehtoisjaksot ovat mahdollisia.

Kurssille otetaan mukaan 20 osallistujaa.

02.10. Ystäväkurssi

Ensimmäinen tapaaminen tutustuttaa SPR:n ystävätoiminnan eri muotoihin. Opit yksinäisyydestä, vapaaehtoisena ystävänä toimimisesta sekä pohditaan vapaaehtoisen hyvinvointiin liittyviä teemoja:
• Perehdyttää ystävätoimintaan
• Tarjota valmiuksia vapaaehtoisena ystävänä toimimiseen
• Vapaaehtoisen hyvinvointi
Kurssin suoritettuaan vapaaehtoinen voi toimia kulttuurikaverin lisäksi myös Punaisen Ristin ystävänä ja osallistua haluamilleen jatkokursseille.

Ystäväkurssi: Solveig Nylund, ystäväkouluttaja, SPR Vaasan ruotsinkielisen osasto

9.10. Kulttuurin vaikutus hyvinvointiin

Tässä osiossa saat tietoa kulttuurista, näkökulmia paikalliseen kulttuuritarjontaan, sekä kulttuurin hyvinvointivaikutuksista. Opitut asiat antavat vaihtoehtoja yhteiseen tekemiseen kulttuurikaveri-toiminnan pohjana.

Kulttuurihyvinvointi ja paikallinen kulttuuritarjonta:  Geir Byrkjeland, kulttuurituottaja, Vaasan kaupunki Kulttuuri- ja kirjastopalvelut

16.10. Näkökulmia hyvinvointiin

Tässä osiossa saat vinkkejä terveyteen sekä tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista. Opitut asiat antavat vaihtoehtoja yhteiseen tekemiseen kulttuurikaveri-toiminnan pohjana.

Hyvinvointi, terveys & lunto: Arjen vinkkejä terveydestä ja hyvinvoinnista / Luonnon hyvinvointivaikutukset toiminnan perustana, luontosuhteen ja ohjaustaitojen
Anna-Lena Starck, Työpaja Komppiksen toimintavastaava, Mielle ry

 

Kohderyhmä

Kaikki vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet. Kulttuurikaveri-kurssi antaa valmiudet toimia vapaaehtoisena ystävänä yksinäiselle. Jos sinulla on kyky kuunnella ja olla läsnä, olet sopiva vapaaehtoiseksi.
Kurssi soveltuu myös monialaisesti täydentämään esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan, liikunta-alan ja kulttuuri- ja vapaa-aika-alan osaamista.

Maksu & ilmoittautuminen

Kurssi on ilmainen. Ilmoittautumiset Alman kurssijärjestelmään.

Mistä varaan kulttuurikaverin?

Kulttuurikaveria seuraksesi mukaan tapahtumaan voit tiedustella Suomen Punaisen Ristin Vaasan suomalaiselta osastolta:

Osastokoordinaattori Kirsi Wik, 044 763 1066, kirsi.wik (at) sprvaasa.fi

Lisätietoja

  • Armas-festivaali

    Kaiku-kortti

    Kulttuurikaveri-toiminta

    Taiteiden yö