Ohita valikko
Merenkurkun Saaristo kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin.
Svedjehamn ilmakuva

Uutiskirjeet

Ajankohtaiset tiedotteet Merenkurkun saariston maailmanperintökohteesta.

Uutiskirje lokakuussa 2022

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä!

Syksy on täällä, ja voi tuntua mukavammalta pysytellä sisätiloissa kuin ulkoilla kiviemme keskellä. Nyt on hyvää aikaa kuunnella maailmanperinnön ääniopasta, et kai ole missannut sitä? Se on yhteensä 75 jakson upea sekoitus geologiaa ja kulttuurihistoriaa, Mikkelinsaarilta aina Halsönin saarelle saakka!

Ääniopas löytyy täältä!

Ääniopas on toteutettu Opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoilla. Suuri osa maailmanperintökohteessa tehtävistä toimista edellyttää ulkopuolista rahoitusta. Tästä uutiskirjeestä voit lukea lisää ajankohtaisia hankeuutisia maailmanperintöalueelta!

Svedjehamnissa on uusi infopiste!

Svedjehamnista löytyy nyt upouusi opastus- ja inforakennus, joka rakennettiin osana Björkö-Panike-vaellusreitin kehittämishanketta. Rakennus tarjoaa tietoa Merenkurkun maailmanperintöalueesta, alueen retkeilyreiteistä, retkietiketistä, Björköbyn kylästä ja siitä, miten pääset Björkö-Panike-vaellusreitin saaristo-osuudelle.

Metsähallitus valmistelee parhaillaan tauluja ja tekstejä uuteen inforakennukseen. Tulossa on muun muassa lapsiystävällistä ja interaktiivista tietoa maailmanperintöalueesta. Merenkurkun luontokoulu on suunnitellut sisältöä lapsille, jonka teemoina ovat maankohoaminen sekä alueen tyypilliset kasvit ja eläimet. Taulut ja tekstit lisätään inforakennukseen syksyn ja kevään aikana.

Perinteistä venevajaa mukaileva rakennus kunnioittaa alueen kulttuurihistoriaa ja perinnerakentamista. Palautteiden perusteella rakennus on otettu vastaan hyvin ja sen koetaan istuvan ympäristöönsä erinomaisesti. Inforakennuksen sivuun on tullut myös jätekatos, joka parantaa alueen jätehuoltoa.

Ajankohtaista Björkö-Paniken vaellusreitin varrelta

Bodvattnetin kierto on yksi Merenkurkun saariston suosituimmista luontopoluista, ja kävijät ovat toivoneet lisää levähdyspaikkoja. Tänä kesänä toiveisiin on vastattu yhdellä penkillä ja kahdella piknikpöydällä. Toinen pöytäpenkeistä on esteetön ja löytyy luontopolun esteettömän osuuden varrelta.

Björkö-Panike-vaellusreitin suunnittelu on loppuvaiheessaan ja seuraavaksi käydään läpi lupaprosesseja syksyn ja ensi kevään aikana. Talvella Metsähallitus tiedottaa lisää lossista, joka on suunnitteilla Korsbådafjärdenille  eli Björkö-Panike-vaellusreitin Björkön päähän. Maastossa tullaan ensi kesän aikana näkemään suurimmat muutokset kuten vesistön ylitys, uudet rengasreitit ja uudet taukopaikat.

Svedjehamnin uuden inforakennuksen lisäksi Björkö-Paniken kehityshankkeessa on jo toteutettu esteettömän polkuverkoston pidennys Bodvattnetin rengasreitillä sekä uusi esteetön silta ja kalojenkatselulava Märaryggenille, lähelle Saltkaretin näkötornia. Lisäksi olemassa olevia reittejä ja rakenteita on paranneltu. Myös kajakkeja voi nyt vuokrata Vargiksella, Panikessa.

Saatko Merenkurkun merihirviön kiinni ajoissa?

Vierailukeskus Maailmanperintöportilla Raippaluodossa on mahdollisuus kokea maailmanperintö ja Weichsel-päänäyttely uudessa pakopelissä! Teemana on Merenkurkussa jo 1800-luvulla nähty merihirviö, joka pelaajien on houkuteltava Raippaluotoon. Pelissä hyödynnetään näyttelyä sekä niin kutsuttua pakolaatikkoa , joten peli poikkeaa tyypillisistä pakohuoneista eikä pelaajia suljeta tilaan. Peli toimii sekä aikuisryhmille että lapsiperheille, ja pelin voi pelata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Pakopeli toteutettiin Luova Merenkurkku -hankkeessa yhteistyössä Robot Workshop Finlandin ja KvarkenEscapen kanssa.

Lue lisää ja varaa oma peliaikasi täältä.

Saaristossa tunnelmoitiin tarinailloissa

Syksyn maanantai-iltoja tähditti yhteensä 7 tarinailtaa ympäri saariston, joissa kymmeniä ihmisiä kokoontui kuulemaan ja jakamaan tarinoita eri teemoista. Lämpimän kahvikupposen äärellä tunnelma oli mukava ja monet tarinat nostattivat naurunpyrähdyksiä. Paikalliset tarinat tosiaan kiinnostavat ja yhdessä jakamisella on edelleen oma paikkansa digitalisoituvassa yhteiskunnassamme. Tarinaillat olivat jatkoa maailmanperintöalueen äänioppaalle, ja illat järjestettiin yhteistyönä 3 hankkeen kesken: Merenkurkun maailmanperintö ry:n Ihminen ja maankohoaminen -hanke ja Luova Merenkurkku -hanke sekä Merenkurkun neuvoston StoryTagging-hanke. Järjestäjät haluavat kiittää iltojen kertojia ja iltoihin osallistuneita, ja korostaa tarinoiden voimaa – vaikkapa tuotteissa!

Samaan aikaan Korkearannikolla:
Kestävä aluekehitys uudessa hankkeessa

Västernorrlandin lääninhallitus on käynnistänyt yhdessä Korkearannikon aluekehityksen kanssa hankkeen, jonka tavoitteena on edistää kestävää kehitystä Korkearannikon maailmanperintöalueella. Hankkeella on kolme päätavoitetta:

 • Luoda perusta kestävyystyön jatkamiselle
 • Parantaa hallinnon ja matkailualan välistä vuorovaikutusta
 • Kehittää paikallisyhteisön sitouttamista ja osallistamista

Hanke perustuu Falun kuparikaivoksen maailmanperintökohteen käsikirjaan, jonka rahoitti Tillväxtverket. Maailmanperintöalueemme toisella puoliskolla Ruotsissa on ollut viime vuosina haasteita, kun kävijämäärät ovat paikoin kasvaneet. Kävijöiltä jäävät huomaamatta alueen harvinaisemmat helmet, joissa on hyvin alhaiset kävijämäärät. Joel Öhlén on palkattu Korkearannikon hankkeen kokopäiväiseksi koordinaattoriksi, ja hanke kestää maaliskuuhun 2023 saakka.

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Uutiskirje kesäkuussa 2022

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä!

Kesä on täällä ja Merenkurkun saaristo kukoistaa! Maailmanperintöalueella tapahtuu monenlaista, mikä kiinnostaa monia. Siksi saatkin nyt Metsähallituksen ja Merenkurkun maailmanperintöyhdistyksen kolmannen uutiskirjeen. Jos kaipaat jostakin lisätietoa tai haluat vinkata aiheista seuraavaan uutiskirjeeseen, otathan yhteyttä maailmanperintökoordinaattori Malin Henrikssoniin. Ja jos haluat piipahtaa alueen hienoilla käyntikohteilla videon muodossa, tsekkaa Highcoastkvarken-kanavamme YouTubessa!

Vieraile Maailmanperintöportilla kesällä!

Maailmanperintöportti Raippaluodon sillan kupeessa on oiva kohde sadepäivänä tai matkalla esimerkiksi Sommaröhön. Vierailukeskus on auki päivittäin klo 10-18 elokuun loppuun saakka.

Maailmanperintöportin pienessä puodissa on tänä vuonna uutuutena joukko Merenkurkun saaristolle räätälöityjä tuotteita. Elokuussa voit myös pelata uutta arvoituksellista pakopeliä päänäyttely Weichselissä.

Uudet tuotteet on kehitetty Luova Merenkurkku -hankkeessa yhdessä paikallisten yritysten kanssa. Syksyllä Luova Merenkurkku jatkaa Maailmanperintöportin sisustussuunnittelun parissa ja uudistaa maailmanperintökuntien virallisia infopisteitä.

MAAILMANPERINTÖPORTTI VERKOSSA

 

Miten meidän pitäisi työskennellä maailmanperinnön kanssa vuoteen 2030 mennessä?

Människor sitter på en sten vid vattnet

Metsähallitus ja Västernorrlandin lääninhallitus laativat ensimmäistä kertaa yhteisen hallintosuunnitelman koko maailmanperintökohteelle eli sekä Merenkurkun saaristolle että Korkearannikolle. Suunnitelma on voimassa vuoteen  2030 asti, ja kesän jälkeen on vihdoin aika keskustella suunnitelmasta.

Maailmanperintöyhdistys ja Metsähallitus järjestävät 4 keskustelutilaisuutta, jotta mahdollisimman moni löytäisi itselleen sopivan ajankohdan ja paikan.

Keskiviikkona 10.8. Tottesundin kartano
Tiistaina 16.8. Ravintola Bernys
Keskiviikkona 24.8. Online-tapaaminen Teamsissä
Torstaina 1.9. Ravintola Strand-Mölle

Ilmoittautukaa mielellään Maailmanperintöyhdistykselle, jotta tiedämme, mitä tarjoilua varten tarvitaan!

Saariston tarinat tähdittävät Merenkurkun syksyä

Keväällä julkaistu, tarinoita tihkuva Merenkurkun saariston ääniopas  saa syksyllä jatkoa tarinailtojen muodossa. Kokoonnumme maanantai-iltaisin elo- ja syyskuussa klo 18–20 ympäri saaristoa kuulemaan, kertomaan ja kokemaan tarinoita eri teemojen ympäriltä. Tervetuloa mukaan kahvikupposen äärelle! Kaksikielisissä illoissa kerrotaan johdantotarinoita suomeksi ja/tai ruotsiksi.

 

 

 • 1.8. Teema: Piilopaikkojen saaristo. Paikka: Merisauna Stormlyktan, Molpe.
 • 8.8. Kulkeminen saaristossa. Nuorisoseura UF Havsbandet, Södra Vallgrund.
 • 15.8. Merenkulku. Merenkurkun venemuseo, Maalahti.
 • 22.8. Yliluonnollinen. Ravintola Salteriet, Björköby. Suomenkielisiä kertojia.
 • 29.8. Elämää ulkosaaristossa. Bergö Café & Hantverk, Bergö.
 • 5.9. Haaksirikot ja haverit. Nuorisoseura UF Kusten, Maksamaa.
 • 12.9. Tulevaisuus, maankohoaminen ja Korkearannikko. Ravintola Berny s, Raippaluoto. Suomenkielisiä kertojia.

Lisätietoa: merenkurkku.fi ja Facebook-tapahtuma Berättarkvällar i Kvarkens skärgård – Tarinaillat Merenkurkun saaristossaPidätämme oikeuden tehdä muutoksia ohjelmaan.

Järjestäjät: Merenkurkun neuvoston Storytagging-hanke ja Merenkurkun maailmanperintö ry:n hankkeet Ihminen ja maankohoaminen sekä Luova Merenkurkku.

Samaan aikaan Korkearannikolla

Aikeissa käydä Korkearannikolla ja Skuleskogenin kansallispuistossa kesällä? Hyppää bussin kyytiin ja vältä parkkipaikkojen ruuhkat! Bussi kulkee luontokeskukselta kaikkina päivinä 14.8. saakka.

INFO JA AIKATAULU!

 

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Lue uutiskirje 2-2022 kokonaisuudessa

Uutiskirje maaliskuussa 2022

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutiskirjettä!

Merenkurkun saariston hankkeissa on paljon meneillään, ja tässä uutiskirjeessä perehdymme niihin. Muutenkin toivomme, että uutiskirjeet pitävät lukijansa kartalla Merenkurkun ajankohtaisista asioista. Jos kuitenkin kaipaat jostain aiheesta lisää tietoa tai sinulla on ehdotuksia tulevien uutiskirjeiden aiheiksi, otathan rohkeasti yhteyttä maailmanperintökoordinaattorille Malin Henriksson!
Valmistaudumme kesäsesonkiin, kehitämme kävijäkokemuksia sekä alueen hallinnointia, vaikka taustalla vaikuttaa maailman synkentynyt tilanne. Monin paikoin aseellinen uhka riippuu maailmanperintökohteiden yllä, vaikka maailmanperintösopimuksen tavoite on rakentaa rauhaa. Ukrainan tilanne on monien mielessä, ja Pohjoismaisten maailmanperintökohteiden yhdistys on laatinut kannanoton Ukrainan sotaan ja Ukrainan maailmanperintökohteisiin kohdistuvasta uhasta.

Ihminen ja maankohoaminen

 

Luova Merenkurkku kehittää maailmanperintöaluetta käytännönläheisesti

Merenkurkun maailmanperintöyhdistyksellä on käynnissä Luova Merenkurkku -hanke, jonka luovina voimina toimivat projektinvetäjä Piia Orava ja projektisuunnittelija Fia Antus. Noin 1,5-vuotisen hankkeen tarkoituksena on päivittää Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen tiloja, tuotteita, kävijäkokemuksia sekä järjestää tapahtumia tarpeen mukaan ja koronan salliessa.

Tiloihin lukeutuvat Raippaluodossa sijaitseva Maailmanperintöportti ja maailmanperintökunnissa sijaitsevat viralliset infopisteet: Korsäsin kirjasto, Strand-Möllen ravintola, Bergön kirjasto, Merenkurkun venemuseo, VisitVaasa sekä Vaasan kansalaisinfo, Vöyrin kirjasto ja ravintola Salteriet. Hankkeessa tiloja piristetään brändin rakentamisen ja viestinnän keinoin – millaisia elementtejä tarvitaan, jotta kävijä ymmärtää, mistä on kyse ja mistä hän saa lisätietoa.

Tuotteiden osalta hankkeessa halutaan kartoittaa, millaisia tuotteita alueella on sekä laajentaa Maailmanperintöportin tuliaistuotteiden valikoimaa. Keskustelu on aina auki myös uusille maailmanperintötuotteille, joilla on oikeus käyttää Merenkurkun maailmanperintölogoa.

Kävijäkokemusta laajennetaan pilotoimalla pakopeli Maailmanperintöportilla kesällä 2022. Pakopeli pelataan portin Veiksel-päänäyttelyssä. Pelaajat saavat näyttelyyn mukaansa tehtäviä sisältävän lukitun laatikon, jonka arvoituksen ratkaisemiseen täytyy hyödyntää näyttelyä. Pakopelillä pyritään nostamaan näyttelyn käyttöastetta ja tarjoamaan kävijöille uusi tapa kokea näyttely ja maailmanperintö. Pilotin perusteella maailmanperinnön pakopelilaatikkokonseptia voi laajentaa esimerkiksi infopisteitä ja alueen kouluja kiertävän pakopelilaatikkoon.

Virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia testataan julkaisemalla pian avoin 360-kierros, jossa voi tutkia Merenkurkun maailmanperintöä VR-lasein vaikka kotona. Tavallisin silmin Korkearannikon ja Merenkurkun saariston maailmanperintökohteessa voi jo seikkailla 360-kuvin täällä!

Ajankohtaista Björkö-Panike -vaellusreitin kehittämishankkeessa

Metsähallitus etsii ratkaisua Björkö-Panike-vaellusreitin varrella sijaitsevan Korsbådafjärdenin salmen ylitykseen. Hankintamenettely on käynnistetty helmikuussa, ja jatkoneuvotteluihin on valittu neljä osallistumishakemuksen jättänyttä tarjoajaa. Neuvotteluihin valitut ratkaisuehdotukset edustavat innovatiivisia vesikulkuneuvoja. Lopullinen ratkaisu valitaan kesän alussa, jolloin ratkaisua koskeva natura-vaikutusten arviointi tehdään.

Svedjehamniin suunnitellun uuden infokatoksen piirustukset ovat valmistuneet. Katoksen on määrä kerätä alleen kattavasti tietoa maailmanperintöalueesta, Björköbyn kylästä sekä alueen reitistöstä ja palveluista. Lisäksi katos palvelee ryhmiä kokoontumispaikkana. Katos valmistunee syksyyn mennessä.

 

Samaan aikaan Korkearannikolla 

Luontokeskus Naturum Höga Kusten avasi kautensa 26. maaliskuuta. Tämän vuoden teemana on Itämeri, ja tämän kertainen vaihtuva näyttely kertookin rakkaasta merestämme. Näyttely liittyy kahteen käynnissä olevaan hankkeeseen. Återskapa Östersjöns livskraft -hankkeessa palautetaan tärkeitä ympäristöjä muun muuassa hauen ja ahvenen kutumahdollisuuksien parantamiseksi. Myös koululuokille tarjotaan mahdollisuus tulla päiväksi merelle oppimaan lisää Itämerestä. ECOnnect-hankkeessa on analysoitu, miten ilmastonmuutos vaikuttaa Itämereen ja sen eri lajeihin 100 vuoden kuluttua.

Kuluvan vuoden aikana luontokeskuksessa Itämeri-teeman ympärille järjestetään erilaisia aktiviteetteja ja ohjelmaa. Naturum Höga Kusten on auki joka päivä 26. maaliskuusta alkaen pitkälle syksyyn, joten piipahda vierailulle, jos reissaat Korkearannikon suunnilla!

 

Lue uutiskirje 1-2022 kokonaisuudessa

Merenkurkun saariston uutiskirjeen laatii Metsähallituksen Luontopalvelut, joka hallinnoi maailmanperintöaluetta, ja Merenkurkun maailmanperintö ry, joka vastaa maailmanperintöalueen infosta ja asiakaspalvelusta.

Uutiskirje joulukuussa 2021

Tervetuloa lukemaan Merenkurkun uutukaista uutiskirjettä!

Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen ajankohtaiset asiat koskettavat monia. Siksi me Metsähallituksella ja Merenkurkun maailmanperintö ry:llä päätimme välittää ne uutiskirjeiden muodossa, joissa kerromme, mitä tapahtuu maailmanperinnön hankkeissa ja hallinnossa. Tämä on ensimmäinen uutiskirje, ja jatkossa pyrimme lähettämään 4 uutiskirjettä vuodessa. Tervetuloa maailmanperintökysymysten mielenkiintoiseen maailmaan!

LUE LISÄÄ MAAILMANPERINTÖKOHTEESTA SIVUSTOILTA HIGHCOASTKVARKEN.ORG OCH MERENKURKKU.FI

Is och vatten

Suunnitteluvaihe Björkö-Panike -vaellusreitin kehittämishankkeessa on loppusuoralla

Suunnitteluvaihe Björkö-Panike -vaellusreitin kehittämishankkeessa on loppusuoralla
Björköstä Panikeseen kulkevaa vaellusreittiä kehitetään yhteistyössä maanomistajien, kuntien ja sidosryhmien kanssa. Hankkeen suunnittelutyö alkoi toden teolla keväällä 2021, kun hankkeen projektipäällikkö Jonna Hagström aloitti suunnitelman yksityiskohtien hiomisen. Jo sitä ennen oli tehty alustavia suunnitelmia vaellusreitin kehittämistarpeiden perusteella.
Kehityssuunnitelmaan sisältyy jo olemassa olevien rakenteiden parannustöitä sekä uusia taukopaikkoja ja rengasreittejä. Suunnitteilla on myös vedenylitysmahdollisuus helpottamaan reitin saariosuudelle pääsyä, ja esteettömän reitistön kehittäminen.
Projektin ensimmäisiä edistysaskelia ovat olleet uusi kalojenkatselulava Bodvattnetin kierrokselle ja osallistava keskustelutilaisuus, jossa halukkaat pääsivät kertomaan omista toiveistaan reittien kehityssuunnitelmaan. Keskustelutilaisuudessa kerätyt tiedot ja toiveet on nyt analysoitu, ja seuraavaksi mahdollisten vaihtoehtojen joukosta valitaan jatkoon ne, jotka vastaavat tunnistettuihin tarpeisiin parhaiten. Niitä päästään toteuttamaan vuosien 2022-2023 aikana.

Lue lisää marraskuussa valmistuneesta kalojenkatselulavasta täältä!

Lohkareita meressä Merenkurkun saaristossa.

Korkearannikon ja Merenkurkun saariston yhteinen hallintosuunnitelma

Kahteen täysin erilaiseen maisemaan mahtuu paljon jääkauden jälkiä. Näiden jälkien ja maankohoamisen myötä Ruotsin Korkearannikko ja Merenkurkun saaristo muodostavat yhteisen maailmanperintökohteen. Nyt Metsähallitus ja Västernorrlandin lääninhallitus tekevät ensimmäistä kertaa yhteisen hallintosuunnitelman maailmanperintökohteelle. Suunnitelma valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä, ja se on voimassa vuoteen 2030 saakka. Vuoden 2022 alkupuolella järjestetään keskustelutilaisuuksia, joissa paikalliset pääsevät vaikuttamaan suunnitelman sisältöön.

Me Metsähallituksella ja yhdistyksellä

Ketkä oikein työskentelevät maailmanperinnön hallinnon ja hankkeiden kanssa?
Merenkurkussa me! 
Lisää maailmanperinnön kasvoja esitellään seuraavassa uutiskirjeessä.

 

Lue uutiskirje 1-2021 kokonaisuudessa

 

 • Henkilökunta

  Ketkä oikein työskentelevät maailmanperinnön hallinnon ja hankkeiden kanssa? Merenkurkussa me!