Ohita valikko

Yrittäjyyskasvatus

Vaasan lyseon lukiossa voit suorittaa yrittäjyyden ja liiketalouden kursseja ja hankkia jo lukioaikana valmiuksia yrityksen perustamiseen ja kansainvälisen liiketoiminnan harjoittamiseen. Samalla opit liike-elämässä ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja ja saat pohjan tuleviin opintoihin lukion jälkeen.

Vaasan lyseon lukion Business-lukuvuosi alkaa syksyllä Start up -leirillä, jolla ideoidaan yrityksen antamaan haasteeseen liikeidea. Samalla opitaan yrittäjälle tärkeitä tiimityötaitoja ja kuullaan yrittäjävierailta vinkkejä oman yrityksen perustamiseen. Leirillä tutustutaan myös kestävän liiketoiminnan perusteisiin ja kiertotalouden ja jakamistalouden periaatteisiin. Lisäksi tarkastellaan digitalisaation mahdollisuuksia liiketoiminnalle. Start up -leiri toteutetaan NY 24h -leirin konseptilla. Leirin vetäjinä toimivat leiritutorit, jotka valmistelevat leirin ja oppivat projekti- ja henkilöstöjohtamisen taitoja.

Vuosi yrittäjänä -kurssilla perustetaan pienellä pääomalla NY-yritys. Kurssilla syvennetään yrittäjyyteen ja liiketoimintaan liittyviä tietoja ja taitoja ja harjoitetaan pienimuotoista liiketoimintaa valmistamalla ja markkinoimalla tuotteita. Kurssin aikana NY-yritykset pitävät myynnistä kirjanpitoa. NY-yritykset osallistuvat myyntitilaisuuksiin ja Uskalla yrittää -semifinaaliin, jossa tavoitellaan finaalipaikkaa valtakunnalliseen kilpailuun. NY-yrityksen perustavilla opiskelijoilla on mahdollista tehdä NY-yrittäjän hygieniapassi -kurssi ja NY-yrittäjän somekurssi NY-yrityksen perustamisen yhteydessä.

Yrittäjyyden ja liiketalouden opintoja on mahdollista syventää tekemällä Talous ja nuoret TAT:n kansainvälisen liiketoiminnan businesskursseja, joilla perehdytään myyntiin, markkinointiin ja kaupallistamiseen sekä globaaleihin markkinoihin ja yrityksen rahoitukseen. Kurssien tekijät osallistuvat TakeOff- ja SLUSH-tapahtumiin Helsingin Messukeskuksessa. Kurssit tehdään innovatiivisessa Claned-oppimisympäristössä.

Yrittäjyyskasvatuksen leirikoulussa tutustutaan liiketoimintaan ja yrittäjyyteen kotimaassa ja ulkomailla ja harjoitellaan yhdessä ulkoimaisten toimijoiden kanssa liiketoimintasuunnitelman tekemistä ja liikeideoiden pitchaamista. Leirikoulun kohteessa ulkomailla tutustutaan yrittäjyyteen ja liiketoimintaan nykyään, mutta myös historian eri vaiheissa. Tärkeistä nähtävyyksistä tehdään mainosvideoita yhdessä ulkomaisten toimijoiden kanssa. Yrittäjyyskasvatuksen leirikoulussa opitaan kansainvälisiä työelämä- ja liiketoimintaan liittyviä tietoja ja taitoja ja ymmärretään, mikä merkitys kulttuuriosaamisella ja kulttuurien välisellä viestinnällä on liiketoiminnassa ja työelämässä.

Yhteiskuntaopin Yritystietokurssilla perehdytään oikean yrityksen perustamiseen. Kurssilla käydään läpi yrityksen perustamisen vaiheet ja tutustutaan eri yritysmuotoihin sekä tehdään liiketoimintasuunnitelma, jossa on mukana myös yrityksen rahoitussuunnitelman tekeminen. Kurssilla tutustutaan myös sidosryhmien tarjoamiin yrittäjäpalveluihin, joista on hyötyä oikeaa yritystoimintaa käynnistettäessä.

Yrittäjyyden ja liiketalouden opintojen osana tutustutaan Vaasan yliopiston ja Vaasan ammattikorkeakoulun tarjoamiin kauppatieteiden ja liiketalouden sekä International Business -linjan opintoihin. Vaasan yliopistosta ja Vaasan ammattikorkeakoulusta on myös tarjolla liiketalouteen ja yrittäjyyteen liittyviä tutustumiskursseja, joita suorittamalla jo lukioaikana voi tehdä korkeakouluopintoja.

Yrittäjyyskasvatuuden kurssit opetussuunnitelmassa