Ohita valikko

Ohjeita opiskeluun

Oma tietokone

Opiskelu aikuislinjalla on suureksi osaksi tietokoneella tehtävää etä- ja verkko-opiskelua. Kotikäytössä toimii melkein millainen kone tahansa, mutta koulun sähköisissä kokeissa on mukana oltava oma kannettava tietokone (Windows, Linux, Mac). Koneen ei tarvitse olla uusi tai nopea. Tärkein asia on se, että koneen voi käynnistää USB-muistitikulta. Kokeissa käytettävä Abitti-järjestelmä ladataan muistitikulta, jolloin kaikilla osallistujilla on samanlainen ohjelmisto eikä koneessa olevia tiedostoja pääse käyttämään kokeen aikana.

Koneessa on oltava muistitikulle perinteinen USB-liitin (tai sitten sovitin USB-C liitännästä tavalliseksi USB:ksi).

al_muistitikku
Muistitikku ”tavallisella” USB-A -liitännällä
al_USB_Type_C
Sovitin USB-C -> USB. Alkuperäinen kuva:  commons.wikimedia.org/wiki/File:USB_OTG_Type_C.jpg

Jos olet hankkimassa uutta kannettavaa konetta, sivulla https://www.abitti.fi/fi/ohjeet/abitti-yhteensopivat-tietokoneet/ on virallisia ohjeita. Yleensä tavallisimmat Windows- tai Mac-koneet toimivat.

Jos langaton verkko ei toimi kokeessa, koneeseen voi kytkeä verkkokaapelin, mikäli koneessa on verkkoliitin (ethernet-liitin). Jos verkkoliitintäkään ei ole, tarvitaan taas sovitin (usb -> ethernet).

al_ethernet
Langallisen verkon ethernet-liitäntä ja -kaapeli

Kaikkien lisälaitteiden on oltava langallisia, esimerkiksi bluetooth-hiirtä tai kuulokkeita ei saa käyttää. Koulun kurssikokeet voi suorittaa langattomassa verkossa, mutta yo-kokeet vain langallisessa.

Kokeissa tarvitaan kuulokkeita (kielten kuuntelut, tai videot esimerkiksi reaaliaineiden kokeissa).

Käyttäjätunnus (Office365, Wilma, Moodle)

Opiskelijat saavat Office365-käyttäjätunnuksen ja -salasanan.

Kirjaudu ensimmäisellä kerralla Office365-palveluun, ei Wilmaan!

Samalla tunnuksella pääsee kaikkiin koulun verkkopalveluihin (Wilmaan, sähköpostiin ja Moodle-kurssisivustoihin). Käyttäjätunnus on tavallisesti muotoa etunimi.sukunimi, jos tämä tunnus on vapaana. Oma sähköpostiosoite on etunimi.sukunimi@student.vaasa.fi.

Salasanan vaihtaminen tapahtuu sähköpostiohjelmassa:

1) Kirjaudu sähköpostiin (outlook.com/edu.vaasa.fi) käyttäjätunnuksella etunimi.sukunimi@student.vaasa.fi.

2) Klikkaa ylärivistä löytyvää valikkokuvaketta (9 pistettä)

al_salas_01

3) Jos aukeavasta Sovellukset-listasta ei löydy ”Vaihda salasana”-linkkiä, klikkaa kohtaa Kaikki sovellukset

al_salas_02b

4) Listan alaosasta löytyy linkki Vaihda salasana, klikkaa sitä.

al_salas_03b

5) Kun klikkaat kuvaketta, pääset vaihtamaan salasanasi. Kirjoita

  • käyttäjätunnus (muotoa etunimi.sukunimi@student.vaasa.fi)
  • vanha salasana
  • uusi salasana
  • uusi salasana uudestaan tarkistuksen vuoksi
  • klikkaa Submit/Lähetä

al_salas_04

Salasana on nyt vaihdettu.

 

Wilma

Aikuislinjalla on käytössä Wilma-ohjelmisto. Sen tärkeimmät toiminnot ovat viestintä opiskelijoiden ja opettajien välillä, koulun ajankohtaiset tiedotteet sekä omien arvosanojen selaaminen.

Wilma löytyy osoitteesta vaasa.inschool.fi. Käyttäjätunnus ja salasana samat kuin koulun sähköpostissa, tunnus kirjoitetaan muodossa etunimi.sukunimi (ilman @student.vaasa.fi-loppuosaa). Salasanaa ei voi muuttaa Wilmassa, vaan se tapahtuu sähköpostissa.

Wilman etusivulta näkee jo ilmoitukset tulleista viesteistä sekä uusimmat tiedotteet. Wilma-sovelluksen voi asentaa myös kännykkään. Virallinen sovellus löytyy puhelimien sovelluskaupasta, esim. hakemalla julkaisijaa Visma.

Kaikkia Wilman toimintoja voi rauhassa kokeilla. Ne löytyvät Wilman valikoista:

 

Kapealla näytöllä osa valikoista on piilossa. Ne saa näkyviin kuvakkeesta, jossa on kolme pistettä (ks. kuva yllä, lisää valikoita).

Tärkeimmät valikot ovat Viestit, Tiedotteet ja Opinnot (tiedot omista arvosanoista).

Ilmoitusasetuksista voit tarkistaa, että sähköpostiosoite on oikein (oltava aina varalla henkilökohtainen sähköposti). Kohdista Välittömät ilmoitukset ja Kootut ilmoitukset saat valita, miten uusista viesteistä tai tiedotteista tulee ilmoitus sähköpostiisi.

Moodle

Moodleen pääsee osoitteella moodle.eforum.fi tai koulun etusivulla olevan linkin kautta.

Moodlen kirjautumissivu on alla olevan kuvan näköinen. Kirjautuminen tapahtuu klikkaamalla kuvaketta vasemmalla (Minulla on EDU-tunnus -tekstin alla).

Moodle kirjautumissivu

Jos koneella on jo aikaisemmin kirjauduttu Moodleen, varmistetaan seuraavaksi käyttäjätunnus. Jos tämä on ensimmäinen kerta, sen joutuu kirjoittamaan.

al_moodlekirjautuminen2

Lopuksi päästään varsinaiseen kirjautumiseen. Lisätään salasana:

al_moodlekirjautuminen3

Voit ilmoittautua kursseihin avainkoodilla (kansliasta tai opettajalta, ja ne jaetaan myös ilmoittautumisen yhteydessä).

Sähköiset kokeet

Koulun sähköisissä kokeissa käytetään joko kustantajien koejärjestelmiä tai ylioppilastutkintolautakunnan rakentamaa Abitti-koejärjestelmää. Oma kannettava tietokone (+ laturi ja yleensä kuulokkeet) on otettava mukaan kokeisiin.

Kustantajien kokeet tehdään opiskelijan koneen nettiselaimella.

Abitti-järjestelmä vaatii koneen käynnistämisen muistitikulta. Katso myös alla oleva video: