Ohita valikko

Memento Mori - Janne Rehmonen Carlsron museossa 2022

Artikkelin kategoriat: Museot ja näyttelyt

Janne Rehmosen valloittavia kukkamaalauksia kesänäyttelyssä Carlsron museolla.

“Kukkamaalauksissa pystyy kertomaan koko elämän kiertokulun, syntymästä kuolemaan ja vielä vähän enemmän” (Janne Rehmonen)

Carlsron kesä 2022 on omistettu kukille. Kesänäyttelymme Memento Mori tarjoaa uusia näkökulmia kukkamaalauksen lajityyppiin. Kukkamaalauksen kulta-aika oli 1600-luvun Alankomaissa. Kukkamaalaukset kertoivat metaforisesti ajan rajallisuudesta ja maallisen elämän ohikiitävistä kauneuden hetkistä. Ajan myötä kukat kiipesivät tauluista tekstiileihin, tapetteihin ja pohjalaisiin talonpoikaishuonekaluihinkin. Kuvaan tallennettu kukka on ihmisen kulttuurisen elämän kulmakivi.

Elokuva- ja televisio-ohjaajana työskentelevä Rehmonen näki vuonna 2014 Alankomaalaisen mestarin, Rachel Ruyschin maalaaman kukkataulun. Taiteilijoilla on sama syntymäpäivä 3.6 – 320 vuotta välissään. Ruyschin teoksen inspiroimana Rehmonen alkoi maalata. Syntyi kukkataulu, sitten toinen, kolmas… hän maalaa numeroidun kukkataulun jokaista taiteilijoiden välissä olevaa 320 vuotta kohden, sitten hän lopettaa maalaamisen.

Kukka on ajan rajallisuuden metafora. Hetkellisyyden näkökulman kautta kutsumme vieraamme tarkastelemaan myös Carlsron museon perusnäyttelyä. Åke Weckströmin kokoama tuhansien arkiesineiden kokoelma kertoo kristiinankaupunkilaisten arjen ja juhlan hetkistä – ajasta, joka auttamatta valuu sormiemme läpi. Osa näyttelyn teoksista on maalattu Carlsron museon kokoelmista innoittuneena näyttelyä varten.
Terveuloa!