Förbigå menyn

Memento Mori - Janne Rehmonen i Carlsro museum 2022

Artikelkategorier: Museer och utställningar

Janne Rehmonens bedårande blomstermålningar i Carlsro museums sommarutställning.

“I blomstermålningar kan man berätta om hela livets kretslopp, från födelse till död och lite till” (Janne Rehmonen)

Carlsros sommar 2022 är tillägnad till blommor. Vår sommarutställning Memento Mori erbjuder nya perspektiv på genren blomstermålning. Blomstermålningens guldålder var 1600-talet i Nederländerna. Blomstermålningarna var en metafor för tidens ändlighet och de flyktiga ögonblicken av skönhet i livet. Med tiden har blommorna stigit från målningar till textiler, tapeter och och till österbottniska allmogemöblerna. Blomman målat på bilden är en hörnsten i människans kulturella liv.

Rehmonen, som arbetar som film- och tv-regissör, såg en blomstermålning av den Nederländska mästaren Rachel Ruysch i 2014. Konstnärerna delar samma födelsedag, den 3 juni – 320 år från varandra. Inspirerad av Ruyschs verk började Rehmonen måla. En blomstermålning föddes, sedan en annan, en tredje … hen målar en numrerad blomstermålning för varje år som gått mellan konstnärerna. Sedan slutar hen måla.

Blomman är en metafor för tidens ändlighet. Genom ögonblickets lins bjuder vi våra gäster att utforska huvudutställningen på Carlsro Museum. Åke Weckströms samling av tusentals vardagsföremål berättar om kristinestadbornas vardag och fest – en tid som flyter genom våra fingrar. En del av målningarna i utställningen har målats för utställningen och inspirerats av Carlsro museets samlingar.
Välkommen!